joi, 8 octombrie 2009

Un accesoriu pentru telefonul mobil cu pret de 10$ ar putea fi folosit pentru numararea celulelor CD4

Un profesor de inginerie din SUA spune ca un accesoriu pentru telefonul mobil dezvoltat in laboratorul sau ar putea fi folosit pentru monitorizarea numarului de CD4 peste cativa ani, la un pret de mai putin de 10$ pentru fiecare dispozitiv.

Aydogan Ozcan, profesor asistent de inginerie electrica la Scoala de Inginerie si Stiinta Aplicata Henry Samueli din cadrul UCLA (Universitatea Californiei din Los Angeles), a primit de curand un premiu pentru inventie noua din partea Institutelor Nationale de Sanatate din SUA, acordandu-i un fond de 1,5 milioane $ de-a lungul a cinci ani de zile pentru a continua inventia.

Teste rapide de ingrijire sunt necesare pentru a fi folosite cu un minim de instruire in regiunile cu resurse limitate, in scopul de a determina daca pacientii sunt eligibili pentru terapia antiretrovirala.

Cercetatorii cauta sa realizeze o varietate de platforme pentru a face ca numararea CD4 la preturi mici sa devina disponibila in mult mai multe regiuni ale globului.

In laboratorul lui Ozcan a fost construita o unitate de diagnostic reprezentata de un telefon mobil prototip care foloseste LUCAS, o platforma de imagistica fara lentile, cu rata de transfer mare.

LUCAS (Lensless Ultra-wide-field Cell Monitoring Array platform based on Shadow imaging – platforma de tipul Retea de Monitorizare fara Lentile a Celulelor pe un Camp foarte mare bazat pe imagistica Shadow) initial foloseste o sursa de lumina pentru a ilumina o proba de sange, saliva sau alt fluid. Apoi, cu o retea de senzori, o „imagine tip umbra” – in esenta o imagine de difractie – este obtinuta din microparticulele din proba, cum ar fi celulele rosii sanguine.

Deoarece, celulele rosii sanguine si alte microparticule au o imagine de difractie distincta, ele pot fi indentificate si numarate virtual in mod instantaneu de LUCAS folosind un „algoritm de decizie” dezvoltat special care compara imaginile umbra capturate cu o biblioteca de imagini.

Datele colectate de LUCAS pot fi trimise apoi unui spital pentru analize si diagnostic folosind telefonul, sau transferate prin intermediul USB la un calculator pentru transmiterea ulterioara la un spital.

Natura compacta, usoara si portabila a LUCAS face ca impactul potential al laboratorului mobil al lui Ozcan sa devina foarte larg raspandit.

In prezent, microscoapele si echipamentul medical de laborator avansat, ca citometrele, reprezinta metoda standard pentru examinarea, identificarea si numararea celulelor. Insa ele sunt voluminoase, costa zeci de mii de dolari si necesita tehnicieni instruiti pentru operare.

”Cu LUCAS, am reusit sa simplificam dispozitivul imagistic. Si deoarece LUCAS nu necesita lentile, am putut de asemenea sa marim campul vizual de pana la cateva sute de ori mai larg decat aria care poate fi observata cu un microscop,” a declarat Ozcan. „LUCAS chiar ofera o capacitate care nu exista in prezent.”

Conform spuselor lui Ozcan, platforma LUCAS poate fi produsa mai degraba ieftin – unele componente costa mai putin de 10$ – si are nevoie doar de un simplu telefon cu camera. In tarile dezvoltate ca Statele Unite, testarea rapida pote fi facuta de LUCAS de asemenea, reducand costurile si frecventa vizitelor la cabinetul medicului si la laborator.

Va fi nevoie de munca pentru a perfectiona dispozitivul, a-i testa acuratetea in domeniu si a determina cerintele de producere inainte ca dispozitivul sa devina disponibil.

Puteti viziona discutia lui Aydogan Ozcan despre inventia echipei sale intr-un videoclip YouTube aici.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu