miercuri, 7 octombrie 2009

Tratamentul local pentru modificarile precanceroase ale celulelor anale este sigur si moderat eficient

O cura de tratament local cu acid tricloracetic pare sa ofere un tratament sigur si eficient pentru modificarile precanceroase ale celulelor din anus, raporteaza investigatori din SUA intr-un studiu publicat in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Tratamentul a fost eficient in mod egal la barbatii HIV-pozitivi si HIV-negativi.

”Datorita utilizarii sale usoara, costului scazut, si profilului de siguranta bun, acidul tricloracetic reprezinta o terapie de prima linie rezonabila la pacientii atent selectionati”, comenteaza investigatorii.

Rate mai mari de cancer anal sunt observate la barbatii gay, in special la cei cu HIV, decat la populatia generala. Neoplazia intraepiteliala anala (AIN) este numele dat schimbarilor precanceroase de la nivelul anusului. In functie de severitate AIN se clasifica in AIN I, AIN II si AIN III.

Acidul tricloracetic local 85% este tratament de prima linie recomandat pentru negii genitali. Investigatori de la Clinica de Neoplazie Anala din cadrul Universitatii Californiei, San Francisco, au realizat un studiu retrospectiv pentru a determina siguranta si eficienta tratamentului cu acid tricloracetic pentru AIN.

Studiul lor a inclus 54 de barbati, dintre care 35 (64%) erau HIV-pozitivi.

Le-a fost oferit tratament cu acid tricloracetic 85% de patru ori la intervale de una pana la doua saptamani. Tratamentul a fost administrat in clinica de personalul medical. Tratamentul a fost considerat de succes daca AIN II/III au disparut sau au regresat catre AIN I. De asemenea a fost considerat un succes daca AIN I a disparut. Pacientii au fost urmariti la intervale regulate timp de un an de zile dupa ce si-au incheiat tratamentul, fiind monitorizati pentru reaparitia leziunilor.

Dintre cei 28 de pacienti cu AIN II/III confirmata, 32% au experimentat o disparitie completa a leziunilor lor, iar 29% o regresie a leziunilor lor la AIN I. Acest lucru a oferit un raspuns total la tratament de 61%.

Tratamentul cu acid tricloracetic a condus la disparitia leziunilor la 73% dintre indivizii cu AIN I la inceput.

Disparitia completa a leziunilor a fost observata la 34% dintre pacientii cu HIV si 47% dintre barbatii HIV-negativi, o diferenta nesemnificativa. Totusi, raportat la fiecare leziune in parte, rata medie de disparitie a fost 64%. Cand raspunsul la tratament a fost definit ca disparitia AIN II/III sau regresia leziunilor la AIN I, rata de raspuns a fost 71%.

Pacientii la care au disparut leziunile au avut nevoie, in medie, de doua aplicari ale tratamentului.

Doar 5% dintre pacienti au raportat efecte secundare, cel mai des intalnite fiind durerea si discomfortul la locul de aplicare al tratamentului.

Pacientii HIV-pozitivi cu una sau doua leziuni au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a avea un raspuns de succes la tratament decat aceia cu trei sau patru leziuni (p = 0,01). Un numar de celule CD4 mai mare a fost de asemenea asociat cu o sansa mai mare de disparitie a leziunilor, insa acest lucru nu a atins semnificatie statistica.

Cu toate acestea, leziunile au reaparut la 72% dintre pacientii HIV-pozitivi si 67% dintre barbatii HIV-negativi. Investigatorii sugereaza ca este posibil ca in multe cazuri aceste leziuni sa fi fost noi, mai degraba decat sa fie reaparitii ale AIN tratate.

Investigatorii sunt multumiti de aceste rezultate si sugereaza ca tratamentul ar putea oferi un tratament de prima linie folositor pentru pacientii cu AIN. Ei concluzioneaza: „este nevoie de studii mai mari, prospective, randomizate, pentru a determina eficienta acidului tricloracetic pentru tratarea AIN in comparatie cu alte modalitati terapeutice, si in cele din urma pentru a reduce riscul de progresie a AIN catre cancerul invaziv.”

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu