marți, 13 octombrie 2009

Romania clasata pe ultimul loc in Europa in ce priveste serviciile HIV

Din comunicatul de presa al Euro HIV Index (EHIVI), prezentat astazi la Bruxelles, reiese ca atat conditiile cat si asistenta acordata persoanelor care traiesc cu HIV (PLWH) in Romania trebuie sa se imbunatateasca radical, potrivit studiului politicilor si bunelor practici legate de HIV.

Directorul Euro HIV Index, Dr. Beatriz Cebolla a comentat rezultatele studiului: “In timp ce numarul persoanelor infectate HIV creste in fiecare stat membru EU, bugetele alocate ingrijirii acestor persoane sunt reduse in mai multe tari. Comportamentul sexual la risc devine o practica din ce in ce mai frecventa. Criminalizarea HIV este o problema in multe tari si exista legislatie specifica inca, in unele tari; PLWH pot fi pedepsite pentru transmiterea neintentionata si/sau fara stiinta a virusului. Accesul la ingrijiri al grupurior marginalizate, cum sunt migrantii fara acte, nu este garantat in aproape nici o tara Europeana. Discriminarea si stigmatizarea impotriva PLWH este frecventa la serviciu si in scoala. Strategiile de reducere a riscurilor in penitenciare sunt inca slab implementate, in special in tarile din Europa de Est”.

Romania este plasata pe ultimul loc in clasamentul care include 29 de tari, cu un scor de 548 de puncte din 1000. Primele tari clasate au fost Luxemburg cu 875 de puncte, urmata de Malta cu 791 si Elvetia cu 775, potrivit Euro HIV Index 2009.

Romania are putine motive sa se mandreasca, sustin autorii, in orice disciplina a Indexului HIV. Una dintre cele mai mari probleme este lipsa documentarii diagnosticarilor HIV la nivel national; aceasta a fost notata ca sanctiune in studiu.
Discriminarea este prezenta in scoli, la serviciu si in sectorul medical si in Romania.

EHIVI a evaluat situatia din tara noastra dupa 28 de indicatori, acoperind patru arii cheie din sectorul HIV: Implicare si drepturi, acces, prevenire si rezultate.

EHIVI a elaborat pe baza statisticilor publice, sondaje intre pacienti si sondaje independente facute de Health Consumer Powerhouse din Bruxelles. EHIVI 2009 a adoptat o pozitie centrata pe pacient.

Ce parere aveti despre concluziile la care au ajuns cei de la EHIVI? Sunteti de acord? Vi se par exagerate?

Surse:
http://www.healthpowerhouse.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=52&Itemid=71
si http://www.healthpowerhouse.com/files/EHIVI%202009%20Press%20release%20Romania.pdf

3 comentarii:

 1. Sunt de acord cu cele scrise in articol, discriminarea este foarte prezenta la noi in tara, atat la serviciu, cat si in scoli sau la medicii de alta specialitate decat boli infectioase.

  In ce priveste cresterea numarului persoanelor nou diagnosticate si scaderea bugetului, ne incadram cu succes si aici...

  Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu a aprobat bugetul facut de CNLAS pentru anul 2009, ci a furnizat acelasi buget ca cel din 2008, astfel ramanand descoperiti cca 700 de pacienti naivi de tratament ARV si generand intreruperi si/sau schimbari ale schemei terapeutice ale celorlalti pacienti infectati HIV, fara ca monitorizarea tratamentului sa semnaleze nevoia de schimbare.

  Meidcamentele se dau in cornet de hartie, doar pentru cateva zile in multe spitale sau sectii de boli infectioase din tara.

  In ciuda eforturilor medicilor din Romania, de a tine in viata copiii infectati pe cale nosocomiala in spitalele anilor '86-'92, ajunsi majoritatea acum la varsta adulta, s-a ajuns la aceasta situatie de criza... Si ce este mai rau este ca alaturi de pacienti, carora dupa parerea mea li se incalca dreptul la viata, au de suferit medicii pe care se pune o mare presiune in aceasta perioada.

  RăspundețiȘtergere
 2. toti oamenii sunt discriminati...fie ca sunt tigani(romi) evrei, arabi... dar asta pentru ca suntem noi ca si mentalitate de vina... si apoi, e normal sa fim discrimati, pentru ca tot ce vede romanu e sidosu ala de la colt, sau aia din scoala care are sida... nu avem un exemplu de persoana seropozitiva care sa iasa in fata si sa zica "uite, eu sunt asa si asa si uite ce chestii am facut"...a fost freddie mercury, dar acuma exemplele accesibile oricarui roman de plwh sunt numai negative. consider de asemenea ca atata timp cat nu reactionam la lipsa tratamentului si sa mergem peste ei nu vad de ce s-ar imbunatatii situatia. sunt maxim 3 oameni care se zbat pentru noi si drepturile noastra in aceasta tarisoara si cum demnitarii functioneaza pe mentalitatea de turma...degeaba se lupta si ei.
  asa ca...fiecare in banca lui ca face ala pentru noi...si ... mai merge un pic...dar pana cand?

  RăspundețiȘtergere
 3. Concluziile de la EHIVI nu sunt deloc exagerate deoarece sunt multe probleme la acest nivel in Romania... asa cum sunt la toate nivelurile, indiferent despre orice boala cronica vorbim!

  In Romania ai toate sansele "sa mori cu zile" asta pentru ca nici macar pentru platitorii de asigurari de sanatate nu se face nimic.

  Nu vreau sa fac vre-o discriminare intre cei care sunt sanatosi si platesc asigurarile si cei care nu pot, insa sunt foarte multi HIV+ care muncesc si platesc o groaza de bani catre CNAS si pentru ce? Sa ne spuna ca nu sunt bani si ca e posibil sa ramanem fara medicamente... asta este doar un caz singular DAR toti oamenii au dreptul la tratament indiferent ca lucreaza sau nu (poate starea de sanatate nu le permite acest lucru). NU ma leg de acest aspect pentru ca nici unii nici altii nu beneficiaza de atentia cuvenita si nu neaparat din cauza personalului medical ci mai ales ale celor care ne conduc si carora NU LE PASA!

  Daca e sa ne referim la unitatea spitaliceasca, NU avem niciunde un loc doar pentru noi, trebuie sa asteptam mereu si ore intregi dupa ce avem nevoie, sa ne ferim cand luam medicatia sa nu vada cineva ce medicamente primim pentru ca se dau pe un hol de spital etc. Nu se poatea asa ceva! Suntem o tara europeana, nu o tara din lumea a 3-a!!!

  Sun totusi si parti bune si trebuie sa RECUNOASTEM si sa MULTUMIM MEDICILOR care se ocupa de noi! Pentru mine personal, medicul meu chiar a fost interesat sa fiu tratat cum trebuie si sa am ceea ce-mi trebuie, inclusiv medicatie, consiliere, analize, etc. DAR asta doar multumita OMULUI MEDIC si nu sistemului, sistem care de cele mai multe ori ramane indiferent la orice probleme de sanatate nu doar HIV.

  Sa speram ca va fi mai bine si intr-o zi, putem sa zambim dinou cu adevarat fara a mai fi dependenti de medicamente, sa ne rugam ca tratamentul curativ sa fie mai aproape decat credem!

  Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

  "D"

  RăspundețiȘtergere