luni, 19 octombrie 2009

Recidiva hepatitei C des intalnita la pacientii coinfectati HIV/VHC dupa tratarea VHC

Recidiva dupa tratamentul aparent plin de succes pentru virusul hepatitei C (VHC) apare la peste o treime dintre indivizii care sunt coinfectati cu HIV si hepatita C, raporteaza investigatori spanioli in editia din 1 noiembrie a Clinical Infectious Diseases.

Recidivele au fost mai des intalnite la pacientii coinfectati care erau purtatori ai genotipurilor 1 si 4 ale hepatitei C, genotipuri greu de tratat. Majoritatea recidivelor au aparut in decurs de trei luni de la incheierea terapiei pentru hepatita, iar reinfectarea cu hepatita C, luata in calcul pentru majoritatea recidivelor aparente, a fost observata dupa acest timp.

Un procent semnificativ de indivizi HIV-pozitivi sunt coinfectati cu virusul hepatitei C, iar afectarea hepatica cauzata de aceasta coinfectie reprezinta in prezent o cauza importanta de imbolnavire si deces la pacientii cu HIV.

Tratamentul este disponibil pentru hepatita C si consta din interferon pegylat si ribavirina, dozate in functie de greutate. Lungimea tratamentului depinde de genotipul de hepatita C cu care un individ este infectat: genotipurile 1 si 4 sunt greu de tratat, necesitand 48 saptamani de terapie, in timp ce genotipurile 2 si 3 sunt tratate timp de 24 saptamani.

Scopul tratamentului hepatitei C este o incarcatura virala a hepatitei C nedetectabila la 24 saptamani de la incheierea tratamentului. Doar aproximativ o treime dintre pacientii HIV-pozitivi cu hepatita C cronica obtin acest rezultat, reprezentand o rata de raspuns la tratament semnificativ mai scazuta decat aceea observata la indivizii infectati doar cu hepatita C (aproximativ 50%).

In general se presupune ca o data ce un pacient a obtinut un raspuns sustinut la terapia hepatitei C, el a fost vindecat de infectie si ca sansa de recidiva este foarte scazuta.

Investigatori din Madrid au dorit sa obtina o intelegere mai buna a prevalentei si momentului de recidiva la terapia hepatitei C. Ei spera ca descoperirile lor vor ajuta la descoperirea momentului optim pentru a utiliza noile medicamente pentru hepatita C, aflate in prezent in dezvoltare.

Prin urmare investigatorii au intreprins un studiu retrospectiv care a inclus 604 pacienti, care au primit tratament pentru hepatita C intre 2001 si 2007. Aproximativ doua treimi dintre esantionul de studiu (64%) erau HIV-pozitivi.

Un total de 275 (46%) pacienti aveau o incarcatura virala a hepatitei C nedetectabila dupa incheierea terapiei pentru infectie. Insa doar 37% dintre pacientii coinfectati au ajuns la acest rezultat, in comparatie cu 61% dintre aceia care erau infectati doar cu hepatita C.

Mai mult, pacientii coinfectati au avut o probabilitate mai mare de a experimenta o recidiva in comparatie cu indivizii monoinfectati (33% vs 22%).

Recidivele au fost intalnite la 41% dintre pacientii coinfectati care purtau genotipurile 1 si 4.

Toate recidivele, in afara de trei, au aparut in decurs de trei luni dupa ce tratamentul pentru hepatita C a fost incheiat.

Dintre cele trei recidive care au aparut dupa acest moment, doua au fost considerate de investigatori a fi cazuri de reinfectare. Analiza filogenetica a dezvaluit ca acesti doi pacienti erau infectati cu o tulpina de hepatita C care era diferita de aceea pentru care ei au fost tratati.

”Recidiva hepatitei C dupa terapia plina de succes cu peginterferon si ribavirina este mai des intalnita la pacientii coinfectati cu HIV/hepatita C decat la pacientii monoinfectati cu hepatita C”, concluzioneaza investigatorii.

Ei au adaugat: „indiferent de statusul infectiei HIV, recidiva hepatitei C este mai des intalnita la pacientii infectati cu genotipurile 1 si 4 ale hepatitei C... si aproape intotdeauna apar in primele douasprezece saptamani dupa incheierea tratamentului. Majoritatea aparitiilor dupa douasprezece saptamani sunt reinfectii.”

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu