vineri, 30 octombrie 2009

Presedintele Obama a anuntat scoaterea interdictiei de calatorie in SUA a persoanelor HIV pozitive incepand cu Ianuarie 2010
Presedintele SUA, Barak Obama, a anuntat ca interdictia calatorilor HIV-pozitivi care intra in SUA se va termina in cele din urma la inceputul anului nou.

Vorbind la Washington, Presedintele Obama a declarat ca inlaturarea interdictiei va "incuraja oamenii sa se testeze si sa ia tratament, este un pas care va tine familiile impreuna, si este un pas care va salva vieti." Anuntul lui a fost intampinat cu aplauze.

Legea finala de renuntare la interdictia de calatorie va fi publicata luni, 2 noiembrie. Dupa o perioada de 60 zile legale, calatoria in SUA pentru persoanele cu status HIV pozitiv nu va mai fi obiectul unor restrictii speciale.

Miscarile pentru a elimina interdictia privind cetatenii HIV-pozitivi de alta nationalitate care calatoresc in SUA ca migranti a inceput la finalul administratiei Bush. In 2008, presedintele Bush a semnat un act care abroga legea care interzicea in mod expres ca cetatenii HIV-pozitivi de alta nationalitate sa intre in Statele Unite, exceptand circumstantele exceptionale. Cu toate acestea, calatorilor HIV pozitivi le este interzis inca sa intre in tara, din cauza reglementarilor inca existente.

Asa cum s-a raportat la inceputul acestei saptamani pe aidsmap.com, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor SUA (CDC) a aprobat eliminarea restrictiilor de calatorie si migratia in SUA a persoanelor care traiesc cu HIV. Cele mai multe dintre raspunsurile primate de la CDC in timpul acestei consultari au fost de sustinere a eliminarii interdictiei.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

2 comentarii:

  1. Care este acronimul cel mai folosit: PLWHA sau PLHIV ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ambele acronime sunt folosite. PLWHA era mai des folosit in trecut, pe cand acum specialistii din domeniu folosesc mai des PLHIV sau chiar si PLA - fiecare tara, ONG, retea prefera sa foloseasca unul dintre acronime.

    RăspundețiȘtergere