miercuri, 21 octombrie 2009

Etravirina, darunavir/ritonavir si raltegravir sunt foarte eficiente la pacientii inalt experimentati de tratament

O schema terapeutica formata din raltegravir, etravirina si darunavir/ritonavir este foarte eficienta pentru suprimarea incarcaturii virala pana la niveluri nedetectabile la pacientii experimentati de tratament, raporteaza investigatori francezi in editia din 1 noiembrie a Clinical Infectious Diseases.

Toti cei 100 de pacienti din studiul prospectiv, necomparator, de 48 saptamani, aveau multiple mutatii din cauza rezistentei la inhibitorii de proteaza si inhibitorii nucleozidici de revers transcriptaza (INRT). Cu toate acestea, dupa un an de tratament cu cele trei medicamente noi, 86% aveau o incarcatura virala sub 50 copii/ml.

”Pacientii infectati cu HIV inalt rezistent si care au putine optiuni de tratament ramase pot beneficia de pe urma unei scheme antiretrovirala care contine raltegravir, etravirina si darunavir/ritonavir si pot obtine suprimare virusologica asemanatoare cu aceea a pacientilor naivi de tratament,” scriu autorii.

Tratamentul antiretroviral pentru pacientii cu rezistenta extinsa la medicamentele anti-HIV are o eficienta mare daca include doua, preferabil trei, medicamente care au activitate anti-HIV semnificativa.

Totusi, pana de curand, tratamentul pentru pacientii cu rezistenta la medicamente a fost adesea limitat din cauza ca era posibil sa se introduca doar un medicament nou, care era folosit in combinatie cu cea mai buna schema de alte medicamente alese dupa testul de rezistenta (numita deseori terapie de fond optimizata).

Noi clase de medicamente antiretrovirale au devenit de curand disponibile, la fel au facut si medicamente mai potente din clasele inhibitorilor de proteaza si inhibitorilor non-nucleozidici de revers transcriptaza (INNRT), medicamente care au un nivel mai ridicat de activitate impotriva virusului rezistent la medicamente.

Investigatori francezi au dorit sa determine siguranta si eficienta inhibitorului de integraza raltegravir (Isentress), INNRT-ului etravirina (Intelence) si a inhibitorului de proteaza darunavir (Prezista) potentat cu ritonavir, la 100 de pacienti cu multiple rezistente la medicamentele anti-HIV existente.

Pacientii au fost recrutati din spitale din intreaga Franta in 2007. Testele de rezistenta efectuate la intrarea in studiu au aratat ca pacientii aveau o medie de patru mutatii care confereau rezistenta la inhibitorii de proteaza, sase mutatii asociate cu rezistenta la INRT-uri si o mutatie asociata cu rezistenta la INNRT-uri.

Profilul de rezistenta a fost obtinut de-a lungul unei perioade medie de 13 ani de terapie antiretrovirala.

Un total de 90 pacienti au luat cele trei medicamente de studiu impreuna cu o terapie de fond optimizata, de exemplu doua INRT-uri „reciclate”, sau impreuna cu inhibitorul de fuziune T-20 (enfuvirtide, Fuzeon).

Dupa 24 saptamani de tratament, 90% dintre pacienti aveau o incarcatura virala sub 50 copii/ml, iar dupa 48 saptamani, 83% dintre indivizi inca mai aveau incarcatura virala sub acest nivel.

Incarcatura virala a fost suprimata rapid, 55% avand o incarcatura virala nedetectabila dupa patru saptamani si 88% dupa douasprezece saptamani.

Cresterea medie a numarului de celule CD4 la saptamana 48 a fost de 108 celule/mm3.

Putini pacienti au intampinat progresia bolii HIV in timpul studiului, existand doar doua noi evenimente definitorii SIDA. Un pacient a decedat; totusi, acest fapt nu a avut legatura cu medicatia studiului si a implicat un infarct miocardic in urma unei operatii pe cord.

Doar 4% dintre pacienti au experimentat efecte secundare clinice considerate a avea legatura cu medicamentele studiului, insa doar un pacient a oprit tratamentul din cauza acestora (o eruptie cutanata cauzata de raltegravir).

Anormalitati de laborator moderate spre severe au fost observate la 19% dintre pacienti, insa niciuna dintre acestea nu a fost suficient de importanta pentru a justifica modificarea sau intreruperea terapiei.

”Pacientii infectati cu HIV rezistent la multe medicamente, care au putine optiuni de tratament ramase, au aratat rate ridicate de suprimare virusologica si rezultate imunologice favorabile dupa 48 saptamani cu o schema de antiretrovirale combinate care contine raltegravir, etravirina si darunavir/ritonavir,” comenteaza investigatorii.

Cu toate ca 90 de pacienti au utilizat si alte medicamente, sub forma terapiei de fond optimizata, investigatorii relateaza: „nu am gasit nicio tendinta care sa arate ca terapia de fond optimizata ofera beneficii aditionale.”

Studiul nu a inclus o ramura de control. Totusi, autorii studiului scriu: „consideram ca beneficiile acestei scheme pentru pacientii infectati cu HIV rezistent la multe medicamente sunt suficient de mari pentru a interpreta rezultatele noastre ca fiind clare. Prin urmare, tratamentul cu raltegravir, darunavir/ritonavir si etravirina poate fi recomandat pentru pacientii cu virus rezistent la multe medicamente, iar rezultatele studiului sugereaza ca un trial de control randomizat aditional nu este necesar pentru a evalua aceasta combinatie.”

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu