duminică, 4 octombrie 2009

Abacavir deterioreaza functia endoteliala, posibil explicand riscul crescut de infarct miocardic

Tratamentul cu abacavir deterioreaza functia endoteliala, oferind o posibila explicatie pentru asocierea medicamentului cu un risc crescut de infarct miocardic, raporteaza investigatori din SUA in editia din 24 septembrie a AIDS.

Ei au descoperit ca pacientii care primesc in prezent abacavir (la fel si cei care au luat medicamentul in trecut) au avut dilatare mediata de flux deteriorata la nivelul arterei brahiala comparativ cu indivizii care nu au luat niciodata medicamentul.

Pacientii cu HIV au un risc crescut de boli cardiovasculare. Au fost sugerate mai multe motive pentru acest lucru, incluzand inflamatia, efectele HIV-ului si efectele secundare ale medicamentelor antiretrovirale.

Unele studii au descoperit recent o asociere intre tratamentul cu abacavir (Ziagen, de asemenea si in pastilele combinate Kivexa si Trizivir) si infarctul miocardic (atacul cardiac). Motivele pentru acest lucru nu sunt intelese. Totusi, s-a sugerat ca terapia cu acest medicament este asociata cu functie endoteliala deteriorata, un prezicator stabilit al bolilor cardiovasculare.

Masurarea dilatarii mediata de flux la nivelul arterei brahiala poate prezice care dintre pacienti au un risc ulterior de boli cardiovasculare. Aceasta masuratoare se poate schimba rapid ca raspuns la utilizarea medicamentelor anti-HIV, si este sensibila la inflamatie. Prin urmare investigatori implicati in cohorta SCOPE (Study of the Consequences of the Protease Inhibitor Era – Studierea Consecintelor Erei Inhibitorilor de Proteaza) au realizat un studiu pentru a observa daca dilatarea mediata de flux a arterei brahiala a fost deteriorata la indivizii HIV-pozitivi care au beneficiat de tratament cu abacavir in trecut.

Un total de 61 indivizi au fost inclusi in studiu. Toti luasera terapie antiretrovirala stabila timp de cel putin sase luni si aveau o incarcatura virala sub 75 copii/ml. Pacientii erau infectati cu HIV timp de 18 ani, in medie, iar numarul lor mediu de celule CD4 era de 369 celule/mm3. Varsta medie a acestor pacienti era de 50 ani si 95% erau barbati. In prezent 30 de pacienti luau abacavir, iar durata medie a terapiei cu acest medicament era de putin peste un an.

Rezultatele au aratat ca functia endoteliului a fost deteriorata la nivelul cohortei, dilatarea mediata de flux medie a arterei brahiala fiind de 3,5%.

Cu toate acestea, aceasta dilatare mediata de flux a fost semnificativ mai deteriorata la pacientii care luau abacavir decat a fost la indivizii care nu au primit acest medicament (2,8% vs 4,9%, p = 0,01).

Cinci pacienti fusesera tratati cu abacavir in trecut, iar acesti pacienti aveau o dilatare mediata de flux semnificativ mai slaba decat aceia care nu au luat niciodata abacavir (p = 0,04).

Asocierea dintre tratamentul cu abacavir si functia endoteliala deteriorata a ramas semnificativa si dupa ce investigatorii au tinut cont de factorii de risc traditionali pentru bolile cardiovasculare cum sunt antecedentele familiale, diabetul, hipertensiunea arteriala si nivelul crescut al lipidelor.

”Studiul nostru poate ajuta la furnizarea unui mecanism biologic pentru asocierea dintre infarctul miocardic si folosirea recenta sau curenta a abacavirului observata in studiile observationale”, comenteaza investigatorii. Ei adauga: „studiile viitoare vor trebui sa confirme descoperirile noastre si sa descopere daca deteriorarea asociata abacavirului de la nivelul functiei endoteliala contribuie la relatia observata clinic dintre utilizarea curenta a abacavirului si infarctul miocardic”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu