joi, 24 septembrie 2009

Un vaccin reduce riscul de infectare HIV cu o treime intr-un trial mare

O combinatie de doua vaccinuri HIV a redus riscul de infectare cu aproape o treime intr-un trial mare din Tailanda, a anuntat azi sponsorul trialului. Este prima dovada ca un vaccin impotriva HIV poate proteja impotriva infectarii, insa oamenii de stiinta spun ca va fi nevoie de mult mai multa munca de cercetare inainte ca un vaccin sa apara, care sa poata fi oferit unui numar mare de persoane.

”Aceasta este o zi istorica in cei 26 ani de incercare de a realiza un vaccin SIDA”, a declarat Dr Alan Bernstein, director executiv al Global HIV Vaccine Enterprise (Initiativa Globala a Vaccinului HIV).

”Acesta este primul candidat pentru vaccin HIV care reduce cu succes riscul de infectare cu HIV la oameni. Suntem foarte incantati si bucurosi de rezultatele acestui trial si ii felicitam pe toti cei care au participat la realizarea lui”, a declarat Locotenentul General Eric Schoomaker, Chirurg Generalist, Armata SUA, sponsorul trialului.

Trialul, numit RV-144, a comparat o schema de vaccinare care contine doua produse pentru vaccinare cu o substanta fictiva, inactiva pe 16.000 adulti inrolati din 2003.

Participantii au primit un set initial de vaccinari cu ALVAC, urmate apoi de vaccinari de potentare cu AIDSVAX, un produs care a fost testat in trecut in trialuri mari fara dovezi de reusita.

Prezenta AIDSVAX in schema de vaccinare a reprezentat unul dintre motivele pentru care multi experti in vaccinuri s-au asteptat ca trialul sa nu ofere un rezultat pozitiv.

Rezultatul a aratat ca prima combinatie de potentare dintre ALVAC(R) HIV si AIDSVAX(R) B/E a scazut rata de infectare cu HIV cu 31,2% in comparatie cu placebo.

In analiza finala, 74 dintre cei care au primit placebo s-au infectat cu HIV comparativ cu 51 dintre cei din grupul care au primit vaccin. Rezultatul eficientei este semnificativ din punct de vedere statistic. Schema de vaccinare nu a avut vreun efect asupra cantitatii de virus din sangele voluntarilor care s-au infectat cu HIV in timpul studiului.

Rezultate mai detaliate ale acestui studiu vor fi prezentate luna viitoare la Conferinta despre Vaccinul SIDA, tinuta in Paris, Franta, intre 19 si 22 octombrie.

Produsele de vaccinare folosite in acest studiu nu vor merge mai departe pentru licentierea imediata. In schimb, rezultatele din acest studiu, care a fost considerat a fi un trial ‚de dovedire a conceptului’, vor fi folosite pentru a informa conceptul viitoarelor trialuri despre vaccin.

Partenerii care au colaborat la acest studiu includ: Armata SUA, Ministerul Sanatatii Publice din Tailanda, Institutul National de Alergologie si Boli Infectioase din Statele Unite, parte a Institutelor Nationale de Sanatate, Sanofi Pasteur (dezvoltatorul ALVAC) si GSID (Global Solutions for Infectious Diseases – Solutii Globale pentru Bolile Infectioase), dezvoltatorul actual al AIDSVAX. Colaboratorii lucreaza deja cu experti din exterior pentru a determina necesitatea altor studii referitoare la aceasta schema de vaccinare si iau in considerare impactul descoperirilor acestui studiu asupra altor candidati la vaccinul HIV.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu