miercuri, 23 septembrie 2009

Tutunul, marijuana si alcoolul pot scadea nivelurile unor medicamente anti-HIV

Tutunul si marijuana pot reduce nivelurile de atazanavir (Reyataz) din organism, in timp ce tutunul si alcoolul pot scadea nivelurile de efavirenz (Sustiva sau Stocrin) la indivizii care poarta anumite aranjamente genetice, conform doua prezentari tinute saptamana trecuta la a 49-a Conferinta Interdisciplinara despre Agenti Antimicrobieni si Chemoterapie (ICAAC) din San Francisco.

Atazanavir
Cercetatorii americani au analizat legatura dintre ceea ce ei au numit ‚tulburari legate de substantele nocive’ si nivelurile atazanavirului, incarcatura virala HIV si numarul de celule CD4.

Studiul a inclus 67 persoane cu HIV din patru orase (Bronx; Rochester, NY; Cleveland; si Miami) care se aflau pe scheme antiretrovirale durabile care contineau atazanavir timp de peste doi ani de zile. Majoritatea (60%) erau barbati, varsta medie era de 46 ani, 25% erau coinfectati cu hepatita C si numarul de CD4 mediu era de aproximativ 450 celule/mm3.

Aproximativ jumatate dintre participanti au fost clasificati ca avand tulburari legate de utilizarea substantelor nocive. Aproximativ jumatate au raportat ca fumeaza, putin mai mult de un sfert au consumat alcool, aproape 20% au folosit marijuana si opiacee, iar 10% au utilizat cocaina. (O alta sectiune a prezentarii a raportat rate ridicate de consum, incluzand 91% pentru tutun, 41% pentru alcool si 38% pentru marijuana). Un procent considerabil – aproximativ 40% - au utilizat mai multe substante nocive.

Cercetatorii au descoperit ca nivelurile minime de atazanavir (nivelul cel mai scazut dintre doze) au fost semnificativ mai reduse la persoanele care au utilizat tutun si marijuana. De fapt, jumatate dintre utilizatorii de tutun si mai mult de o treime dintre utilizatorii de marijuana aveau niveluri minime sub cota terapeutica eficienta.

Diferentele dintre concentratiile minime de atazanavir intre utilizatorii de substante nocive si neutilizatori nu au fost statistic semnificative la persoanele care au utilizat cocaina si opiacee, iar nivelurile au fost aproximativ identice la indivizii care consumau alcool si aceia care se abtineau.

In ciuda diferentelor observate intre nivelurile de atazanavir, cercetatorii nu au observat efecte directe semnificative ale consumului de substante nocive asupra incarcaturii virale HIV sau a numarului de celule CD4.

”Cu toate ca tulburarile legate de substantele nocive nu au avut efecte directe semnificative asupra rezultatelor tratamentului, numerele de CD4 relativ scazute si incarcaturile virale mari in randul pacientilor care consumau tutun si marijuana sugereaza ca interactiunile dintre substantele nocive si medicament ar putea contribui la varietatea intra-individuala in raspunsul pacientilor la schemele care contin atazanavir”, au concluzionat cercetatorii.

Ei au sugerat ca aceste interactiuni ar putea aparea datorita faptului ca aceste substante nocive accelereaza metabolizarea atazanavirului de catre enzima CYP3A in ficat.

Efavirenz
Intr-o a doua analiza, aceeasi echipa de cercetatori au analizat relatia dintre utilizarea de substante nocive si farmacocinetica efavirenzului. In particular, ei au dorit sa determine efectul unui anumit aranjament genetic (polimorfism nucleotidic singular) din gena de codare CYP2B6, o enzima hepatica, care joaca un rol in metabolismul efavirenzului.

Acest studiu a inclus 37 persoane din cohorta celor patru orase care luau scheme care contineau efavirenz, 17 dintre ei au fost clasificati ca avand tulburari legate de substantele nocive. Pe baza genotipului CYP2B6, participantii au fost clasificati ca avand un metabolism al efavirenzului rapid (genotip GG), intermediar (genotip GT), sau incet (genotip TT).

Cercetatorii au observat ca, consumatorii de alcool si tutun din grupul cu metabolism rapid aveau concentratiile minime de efavirenz semnificativ scazute, numere de celule CD4 scazute si incarcaturi virale mari. Marijuana, opiaceele si cocaina, insa, nu au fost asociate cu diferente semnificative la nivelul concentratiilor de efavirenz. Mai mult, cercetatorii au spus ca utilizarea de substante nocive nu a avut un efect direct asupra raspunsului antiviral.

”Mecanismele care stau la baza acestor observatii pot include componente comportamentale si farmacogenomice combinate”, au sugerat cercetatorii, adaugand ca medicii ar trebui sa ia in considerare aceste descoperiri farmacologice in momentul in care construiesc scheme antiretrovirale pentru pacientii cu tulburari legate de substantele nocive.

Un minus al acestor studii este ca investigatorii nu au analizat in mod specific aderenta, care poate fi influentata de consumul de substante nocive. De asemenea ei nu au indicat cantitatea de substante folosite. Primul raport nu a facut distinctie intre atazanavir bustat si nebustat, lucru care are un impact important asupra concentratiilor medicamentului. Al doilea nu a verificat daca deteriorarea ficatului datorita consumului masiv de alcool ar putea juca un rol in metabolizarea alterata a medicamentului.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu