duminică, 27 septembrie 2009

Trialul despre vaccin „reprezinta inceputul” unei noi directii a cercetarii, spune seful sanatatii din SUA

Generalul Eric Schumaker, Chirurg Generalist in Armata SUA, a declarat joia trecuta ca rezultatul trialului despre vaccinul HIV, RV-144, – vezi raportul – „a deschis usi noi si a aprins lumina” in domeniul cercetarii vaccinului HIV, insa a accentuat ca eficienta „modesta” observata in acest trial ridica mai multe semne de intrebare decat ofera raspunsuri.

Dr Anthony Fauci, Directorul Institutului National de Alergologie si Boli Infectioase (NIAID) din SUA, a declarat: „Acesta este inceputul unui efort nou al cercetarii vaccinului HIV, nu sfarsitul”.

Insa el a adaugat: „Acesta este un rezultat imbucurator si binevenit intr-un domeniu caracterizat de dezamagiri in ultimele doua decenii”.

Trialul a produs un rezultat pozitiv neasteptat cand la persoanele care au primit vaccinul combinat ALVAC/AIDSVAX au fost observate cu 31% mai putine infectari decat la cei care au primit placebo, in ciuda faptului ca trialurile anterioare despre conceptele ambelor vaccinuri, folosite individual, au produs rezultate negative.

”Acest trial ridica intrebari fundamentale”, a continuat Fauci. „Care sunt coordonatele imunitatii HIV? A schimbat acest trial cunostintele noastre despre ce anume constituie un raspuns protector la HIV? Putem imbunatati aceasta eficienta? Si acest rezultat inseamna ca trebuie sa ne reaxam mai mult pe cercetarea clinica decat pe stiinta de baza?”

El a oferit propriul raspuns la ultima intrebare spunand: „Nicidecum. Angajamentul NIAID de a mentine o balanta corespunzatoare intre stiinta de baza si vaccinologie, pe de o parte, si trialurile clinice empirice, pe de alta parte, nu s-a schimbat.”

Fauci s-a referit la controversa care a insotit trialul RV-144 – vezi raportul – care a inclus un grup de oameni de stiinta condamnand trialul ca fiind o risipa de bani (NIAID a finantat trei sferturi din costul de 105 milioane $ al trialului). Insa aceia care au spus ca trialul trebuie sa continue, si ca descoperirea vaccinurilor s-a bazat la fel de mult pe intamplare cat pe rationamentul stiintific, par sa fie azi razbunati.

Investigatorul principal al trialului tailandez, Dr Supachai Rerks-Ngam, a declarat: „Am exitat sa continuam trialul datorita criticilor venite din partea oamenilor de stiinta. Insa observarea necesitatii pentru un vaccin HIV, si in urma consultarii cu multi experti internationali, am decis sa mergem mai departe. Acea determinare s-a dovedit a fi foarte semnificativa.”

Colonelul Nelson Michael, Director al programului de cercetare HIV al Armatei SUA (US Military HIV Research Programme – MHRP), care a finantat celelalte 25% ale trialului, a spus ca aspectul cel mai surprinzator si probabil semnificativ al rezultatului a fost acela ca vaccinul a produs un efect protector usor, neproducand insa niciun efect asupra incarcaturii virale la persoanele care s-au infectat.

”Aceste rezultate ne-au scazut din merite”, a spus el. „Pe baza lor cateva presupuneri importante din cercetarea vaccinului HIV pot sa se schimbe”. El a adaugat ca trialul a aratat ca „experimentele umane schimba tot ceea ce facem in experimentele de laborator si cele pe animale”.

Michael a facut referire la faptul ca trialul RV-144 a continut doua vaccinuri cu doua moduri de actiune. Vaccinul ‚principal’, ALVAC, e compus din gene HIV continute intr-un vector virus al variolei canarului. Acest model de distribuire a vaccinului a fost conceput pentru a stimula un raspuns imunitar celular. Acesta nu previne infectarea initiala, insa modelul stiintific – sustinut de date furnizate de unele studii pe maimute – a fost acela ca limfocitele T citotoxice (celule CD8) produse, in urma infectarii, vor reduce ulterior proliferarea HIV, vor tine sub control incarcatura virala, si vor incetini sau opri progresia la SIDA.

ALVAC pare ca nu a adus deloc nicio modificare la nivelul incarcaturii virale, o descoperire cel putin in concordanta cu esecul trialului STEP despre un vaccin CD8 din 2007; insa la inceputul studiului RV-144, vaccinurile CD8 au parut promitatoare.

AIDSVAX, pe de alta parte, a fost conceput pentru a produce un raspuns anticorp impotriva proteinei gp 120 de pe suprafata HIV, un concept care a fost discreditat in 2003, imediat dupa ce RV-144 a inceput, cand a esuat intr-un trial tinut mai devreme. S-a presupus ca hipervariabilitatea genetica a HIV va face ca orice raspuns anticorp sa fie lipsit de o anume speranta; la acel moment pionierul in cercetarea HIV Dr Robert Gallo a declarat: „Aceasta nu este o abordare a vaccinului care a fost bazata pe stiinta”.

Totusi ceea ce RV-144 pare sa fi facut este ca a blocat infectarea fara sa limiteze incarcatura virala la persoanele infectate, ceea ce seamana ca un raspuns anticorp, desi Nelson Michael a adaugat ca un studiu pe termen lung, RV-152, a urmarit un procent dintre participantii la trial pentru a vedea daca au existat efecte pe termen lung asupra incarcaturii virala.

In momentul in care a fost intrebat ce anume a cauzat eficienta vaccinului, Anthony Fauci a comentat: „Chiar nu stim. Nu am observat raspunsuri anticorp de neutralizare pe arii mari, desi exista o indicatie a unui raspuns mic anticorp. De asemenea am observat un raspuns de proliferare limfocitara, insa nu am observat o crestere a numarului de limfocite T citotoxice”.

”Am putea chiar sa nici nu fi inceput sa masuram parametrii imunitari corespunzatori din organism care de fapt indica protectia impotriva HIV”.

Fauci a spus ca exista un numar de intrebari ulterioare lasate fara raspuns de trial. Acestea includ:

• A fost durabil efectul vaccinului sau va mai fi nevoie de alte doze?
• Exista modalitati de imbunatatire a eficientei modelului?
• Vom observa rezultate asemanatoare la populatiile care au un risc mare cum sunt barbatii care fac sex cu barbatii (MSM), utilizatorii de droguri injectabile, si heterosexualii care se afla la risc ridicat?

Cu privire la ultima intrebare, Directorul adjunct al MHRP Jerome Kim a declarat ca, contrar unor rapoarte, RV-144 nu a exclus persoanele aflate la risc mare. La inceput un numar mic dintre participanti s-au dovedit a fi MSM si practicanti de sex comercial. Trialul a fost conceput pentru a vaccina un „esantion comunitar”, cu alte cuvinte o sectiune incrucisata cu adevarat reprezentativa a populatiei tailandeza, „cuprinzand de la persoane aflate la risc mare, pana la persoane fara niciun risc”.

Cu toate acestea, a presupus Kim, un motiv pentru rezultatul pozitiv poate sa fi fost ca „intensitatea medie a expunerii la HIV poate sa fi fost mai mica decat la populatiile supuse unui risc mare... stim ca o cantitate suficient de mare de substanta de inoculare a virusului poate depasi orice raspuns generat de vaccin”.

In momentul in care a fost intrebat ce studii stiintifice din cadrul protocolului RV-144 vor urma in continuare, dat fiind acest rezultat pozitiv, Don Francis, Director al Solutii Globale pentru Boli Infectioase si omul care a dezvoltat AIDSVAX, a spus ca mai exista rezerve ramase de vaccin suficiente doar pentru realizarea unor trialuri foarte mici – posibil datorita neasteptarii acestui rezultat. Anthony Fauci a spus ca primul pas a fost sa convoace o intrunire colaborativa cu expertii din exterior pentru a intelege cum functioneaza vaccinul.

Ca raspuns la o intrebare a presei despre daca nu cumva trialul va conduce la licentierea protocolului de vaccinare actual, Francis si Sanjay Gurunathan de la Sanofi Pasteur, dezvoltatorul ALVAC, au subliniat ca studiul nu a fost imputernicit pentru a fi aprobat de catre Administratia Medicamentelor si Alimentelor din SUA si ca, cu toate ca pragul de eficienta deasupra caruia un vaccin ar putea sa fie indreptatit sa merite sa fie folosit a fost ridicat in anumite tari, eficienta observata a fost doar modesta. „In plan se afla o serie de investigatii de-a lungul urmatorilor ani pentru a extinde descoperirile”, a comentat Gurunathan.

Nelson Michael a adaugat ca puterea trialului de a detecta eficienta s-a dovedit a fi mai mare decat cea evaluata in momentul in care a fost conceput, datorita incercarilor pline de succces ale Tailandei de a reduce incidenta HIV in randul populatiei trialului.

Cu toate acestea, au concluzionat cercetatorii, rezultatele trialului marcheaza un moment de rascruce al dezvoltarii vaccinului HIV. Generalul Schumaker a sumarizat prin a spune ca acesta este un „moment maret pentru comunitatea medicala si pentru familia globala umana”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu