duminică, 20 septembrie 2009

Terapia de mentinere dubla cu atazanavir plus raltegravir mentine suprimarea virusologica

O schema terapeutica de mentinere din doua medicamente care foloseste inhibitorul de proteaza atazanavir (Reyataz) si inhibitorul de integraza raltegravir (Isentress) a fost bine tolerata si a mentinut incarcatura virala suprimata, conform unui studiu mic prezentat saptamana trecuta la a 49-a Conferinta Interdisciplinara despre Agenti Antimicrobieni si Chemoterapie (ICAAC) din San Francisco.

Cercetatorii au explorat numeroase scheme antiretrovirale simplificate pentru a mentine suprimarea HIV in randul pacientilor care au obtinut o incarcatura virala nedetectabila sub terapia combinata standard, care in mod obisnuit contine doi inhibitori nucleozidici/nucleotidici de revers transcriptaza (INRT) plus fie un inhibitor non-nucleozidic de revers transcriptaza (INNRT), fie un inhibitor de proteaza. Aparitia claselor de medicamente noi cum ar fi inhibitorii de integraza ofera o gama larga de optiuni.

Terapia de mentinere simplificata poate, in mod virtual, reduce efectele secundare si costurile tratamentului, in acelasi timp imbunatatind confortul. Totusi, multe dintre schemele de mentinere studiate pana acum includ inhibitori de proteaza bustati cu ritonavir, si chiar si o mica, cantitate de ritonavir poate cauza tolerabilitate scazuta pentru unii pacienti.

Atazanavir a fost sugerat ca un partener potential pentru raltegravir deoarece s-a demonstrat ca el creste nivelurile raltegravirului cu aproximativ 40%.

Peter Ruane si colegii au evaluat siguranta si eficienta noii scheme de mentinere intr-un studiu observational prospectiv format din 30 de pacienti din zona Los Angeles. Toti in afara de unul erau barbati gay/bisexuali, 80% erau albi, iar varsta medie a fost 47 de ani. Numarul de CD4 mediu a fost mare, aproximativ 700 celule/mm3.

Participantii nu aveau in trecut esec terapeutic si aveau o suprimare stabila a incarcaturii virale sub 400 copii/ml timp de peste patru luni, si sub 50 copii/ml la intrarea in studiu. Cu toate acestea, ei intampinau o tolerabilitate scazuta la schemele lor existente, caracterizata prin simptome gastrointestinale, schimbari ale formei corpului, niveluri ridicate ale grasimilor sanguine, sau alte efecte secundare.

In acest studiu cu o singura ramura, toti participantii au schimbat de la schema lor curenta la atazanavir 400 mg, luat o data pe zi impreuna cu mancare, plus raltegravir 400 mg, luat de doua ori pe zi, nu a existat o ramura de control sau placebo. Majoritatea pacientilor (90%) aveau expunere anterioara la inhibitorii de proteaza si aproximativ 60% utilizasera in trecut atazanavir, insa niciunul nu avea dovezi anterioare de rezistenta la inhibitorii de proteaza.

Studiul este programat pentru a continua timp de 48 saptamani; Dr Ruane a prezentat date de la saptamana 24 la ICAAC. In august 2009, 27 participanti erau inca in studiu si acumulasera 36 saptamani de urmarire. Aderenta a fost buna, numararea pastilelor a aratat ca 90% luasera medicamentele lor asa cum le-a fost prescris mai mult de 85% din timp.

Doi participanti au intrerupt terapia din studiu, unul din cauza reculului virusologic si altul din cauza nivelului crescut de creatinina serica, care a revenit la normal dupa oprirea terapiei. Un individ a decedat din cauza cancerului pulmonar.

La saptamana 24, 83% dintre participanti au avut incarcatura virala sub 50 copii/ml si 93% aveau mai putin de 400 copii/ml. Cu toate acestea, cateva persoane au experimentat cresteri de nivel scazut ale incarcaturii virale; cercetatorii au declarat ca semnificatia acestor „cresteri scurte” nu este clara. Numarul de celule CD4 mediu nu s-a schimbat.

Nivelurile colesterolului total si colesterolului LDL (low-density lipoprotein – lipoproteina cu densitate mica) au scazut semnificativ dupa schimbarea la atazanavir plus raltegravir; nivelul trigliceridelor de asemenea a scazut, insa nu a atins semnificatie statistica. La saptamana 24 mai putini participanti au avut niveluri de grasimi care erau situate in afara marjei rocomandata pentru sanatatea cardiaca.

Cercetatorii au concluzionat ca terapia de mentinere cu atazanavir plus raltegravir a fost „bine tolerata si eficienta in mentinerea controlului virusologic” la aceasta populatie cu suprimare virusologica stabila anterior.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu