marți, 1 septembrie 2009

Tenofovir prezinta acelasi risc de aparitie a problemelor renale ca si celelalte medicamente

Tratamentul cu tenofovir nu implica un risc mai mare pentru rinichi in comparatie cu celelalte medicamente din clasa INRT (inhibitori nucleozidici de revers transcriptaza), anunta cercetatori din Statele Unite in editia online a AIDS. Ei au descoperit ca a existat o scadere modesta in functionarea rinichilor indiferent daca un pacient a luat tenofovir sau un alt medicament, ca parte din terapia lor initiala, insa acest lucru s-a stabilizat ulterior. Cu toate acestea, studiul a indicat ca administrarea tenofovirului in combinatie cu un inhibitor de proteaza bustat cu ritonavir ar putea avea un efect advers asupra sanatatii rinichilor.

Tenofovir (Viread, se mai gaseste si in pastilele combinate Truvada si Atripla) este unul dintre medicamentele recomandate pentru tratamentul ARV de prima linie. Are un efect puternic asupra HIV, este usor de luat si in general nu prezinta probleme.

Medicamentul este eliminat de organism prin intermediul rinichilor. Nu au existat dovezi in studiile clinice in care a fost dezvoltat tenofovirul care sa indice ca el ar putea cauza disfunctie renala. Cu toate acestea, dupa ce a fost aprobat medicamentul au fost raportate cazuri de toxicitate a rinichilor, inclusiv necroza tubulara acuta si sindromul Fanconi. Cateva studii observationale au identificat de asemenea o asociere intre tratamentul cu tenofovir si disfunctia renala, si s-a sugerat ca riscul poate fi mai mare pentru pacientii care iau medicamentul in combinatie cu un inhibitor de proteaza bustat cu ritonavir.

Cercetatori de la Universitatea John Hopkins din Baltimore au investigat functia rinichilor la pacientii care au inceput tratamentul ARV pentru prima data si care au luat o combinatie de medicamente care includea fie tenofovir, fie un alt medicament din clasa INRT.

Functionarea rinichilor a fost monitorizata prin testarea ratei de filtrare glomerulara estimata. Testele au fost facute inainte ca pacientii sa inceapa terapia ARV, schimbarile in functionarea rinichilor fiind verificate in mod regulat in primii doi ani de terapie antiretrovirala.

Studiul a inclus pacienti care au inceput tratamentul ARV dupa 2002. Un total de 201 persoane au fost tratate cu tenofovir si 231 cu un alt medicament (57% AZT (Retrovir); 37% abacavir (Ziagen); 37% d4T (Zerit); si 6% ddI (Videx)). Nu au existat diferente de inceput pentru niciunul din aceste grupuri de tratament.

Functia renala a decazut la toti pacientii in primele sase luni de terapie, indiferent daca au fost tratati cu tenofovir sau cu un alt INRT. Mai mult, nu a existat o diferenta in magnitudinea schimbarii in rata de filtrare glomerulara estimata intre tenofovir si pacientii tratati cu alte INRT. Functia renala s-a stabilizat apoi in ambele grupuri de pacienti in urmatoarele 18 luni de tratament ARV.

Mai mult, proportii asemanatoare de pacienti care luau tenofovir sau un alt INRT au experimentat o descrestere a ratei de filtrare glomerulara estimata de 25% sau 50% in primii doi ani de tratament.

Analiza statistica a indicat ca nu a existat o diferenta statistica in riscul experimentarii unui declin de 25% sau 50% al functiei renale intre pacientii care luau tenofovir si cei care luau un alt INRT. Situatia a ramas identica si in momentul in care cercetatorii au luat in considerare factori de baza cum ar fi varsta, rasa, functia renala de baza, existenta diabetului, numarul de celule CD4 sau hipertensiunea arteriala.

Factorii semnificativi asociati cu scaderea functiei renala au fost varsta de peste 45 ani (rata sansei de aparitie [RSA] = 2.31 [intre 1,44 si 3,69]; incredere 95%); un numar de celule CD4 initial de sub 200 celule/mm3 (RSA = 2.66 [intre 1,65 si 4,29]; incredere 95%); hipertensiunea arteriala (RSA = 1.56 [intre 1,00 si 2,45]; incredere 95%); si utilizarea unui inhibitor de proteaza bustat cu ritonavir.

In momentul in care investigatorii au evaluat aceste rezultate in detalii mai amanuntite, au observat ca pacientii care luau tenofovir cu un inhibitor de proteaza bustat cu ritonavir au avut o scadere mai mare a functiei renale dupa sase (p = 0,01) si 24 (p = 0,008) luni, decat aceia care luau tenofovir cu un inhibitor non-nucleozidic de revers transcriptaza (INNRT). Prin contrast, pacientii care luau un alt INRT plus un inhibitor de proteaza bustat au avut o functie renala asemanatoare cu aceia care luau un alt INRT plus un INNRT.

„Am observat un declin initial modest al ratei de filtrare glomerulara estimata in randul pacientilor naivi de antiretrovirale care au inceput fie cu tenofovir fie cu un alt INRT, ca parte din schema lor antiretrovirala initiala, fara a exista o diferenta semnificativa intre cele doua grupuri”, au comentat cercetatorii.

Acestia au adaugat: „aceste rezultate subliniaza importanta de a include mereu in studiu un grup de control care primeste un INRT alternativ, atunci cand studiem efectul tenofovirului asupra functiei renale, pentru ca altfel declinul functiei renale ar fi putut fi atribuit eronat tenofovirului”.

Cu toate acestea, cercetatorii au remarcat ca pacientii care au combinat tenofovirul cu un inhibitor de proteaza bustat cu ritonavir au avut o functie renala semnificativ mai redusa in comparatie cu aceia care au luat medicamentul cu un INNRT.

Nivelul de tenofovir creste cu pana la 30% atunci cand este combinat cu un inhibitor de proteaza bustat cu ritonavir, noteaza cercetatorii, oferind o posibila explicatie pentru aceasta descoperire. Alternativ, cercetatorii sugereaza ca ritonavirul ar putea bloca eliminarea tenofovirului.

Cercetatorii au concluzionat ca rezultatele lor „sustin utilizarea tenofovirului ca parte din schema initiala de tratament ARV”. Ei sugereaza ca functia renala ar trebui monitorizata cu atentie „la pacientii mai in varsta, pacientii cu hipertensiune arteriala, pacientii care au numarul de celule CD4 initial de sub 200 celule/mm3, si atunci cand este folosit un inhibitor de proteaza bustat cu ritonavir”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu