joi, 10 septembrie 2009

Speranta de viata

Speranta de viata a persoanelor infectate HIV a crescut foarte mult de la introducerea terapiei combinate in anii 1990.
Au fost cateva studii care sugerau ca persoanele din tarile in dezvoltare - mai ales cei diagnosticati la o varsta tanara - pot atinge varsta de 70 de ani, o speranta de viata "normala".
Un studiu din US a demonstrat ca americanii mor cu 21 de ani mai devreme decat compatriotii lor seronegativi.
Speranta de viata a femeilor este mai lunga decat a barbatilor dar nu s-a imbunatatit asa mult ca a barbatilor, iar barbatii de culoare si cei hispanici mor mai repede decat barbatii seropozitivi albi.
Alt studiu a aratat ca persoanele cu unele caracterisitci - consumatorii de droguri injectabile, persoanele in varsta, cei cu co-infectie HIV - Hepatita C, si cei care au inceput tratamentul atunci cand numarul de CD4 era scazut - au o speranta de viata mai mica.
Speranta de viata este influentata de un numar de factori de natura psihica, sociala si/sau economica.
Adesea consumul de droguri si fumatul, co-infectia cu Hepatita C si probleme socio-economice sunt foarte prezente printre persoanele infectate HIV. Accesul la ingrijiri medicale este deasemenea un factor important si poate insemna ca diferite rezultate ale unor studii asemanatoare ar putea fi gasite in alte tari in dezvoltare.
Monitorizandu-va sanatatea este sansa voastra sa traiti o viata lunga si sanatoasa. Factori ce tin de stilul de viata, cum ar fi o dieta sanatoasa, exercitii sportive regulate si renuntarea la fumat pot fi beneficii pentru orice persoana, si in special pentru persoanele infectate HIV.
Spitalele care trateaza persoanele infectate HIV pot ajuta la reducerea riscurilor, adoptarea unui comportament sanatos si imbunatatirea sanselor de a fi si a se mentine sanatoase. Spitalele si sectiile de boli infectioase si organizatiile care activeaza in sectorul HIV/SIDA pot de asemenea sa ofere consiliere si suport in rezolvarea sau acceptarea (dupa caz) unor situatii ca: grijile financiare, dependenta sau problemele de natura psihica sau de sanatate.
Veti gasi informatii diverse care va vor ajuta sa va imbunatatiti viata cu HIV pe acest blog. Deasemenea, mentorii si specialistii SENS POZITIV va stau la dispozitie.


Articol tradus din newsletter-ul NAM si adaptat la nevoile din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu