duminică, 20 septembrie 2009

Schemele terapeutice care contin un inhibitor de proteaza bustat si 3TC functioneaza in ciuda rezistentei M184V

Persoanele cu HIV care au dezvoltat rezistenta la 3TC (lamivudina, Epivir) inca pot obtine suprimarea incarcaturii virale folosind scheme cu inhibitor de proteaza bustat care includ 3TC ca parte a componentei formata din inhibitori nucleozidici/nucleotidici de revers transcriptaza (INRT), au raportat cercetatori la a 49-a Conferinta Interdisciplinara despre Agenti Antimicrobieni si Chemoterapie (ICAAC) din San Francisco.

Rezistenta la 3TC este des intalnita la persoanele care experimenteaza esecul virusologic la schema antiretrovirala de prima linie, de obicei datorita aparitiei mutatiei M184V la enzima HIV revers transcriptaza. Aceasta mutatie de asemenea confera rezistenta incrucisata la medicamentul inrudit FTC (emtricitabina, Emtriva).

Rezistenta la medicamente in general creste riscul de esec terapeutic si progresie a bolii, insa prezenta mutatiei M184V pare sa scada competenta virusului prin reducerea abilitatii lui de a se replica si prin cresterea susceptibilitatii la alte INRT-uri. Acest lucru este demonstrat de faptul ca incarcatura virala poate creste putin in momentul in care persoanele cu aceasta mutatie nu mai iau 3TC, indicand ca medicamentul avea un efect antiviral in ciuda rezistentei.

Normele de tratament pentru tarile sarace recomanda ca tratamentul de linia a doua ar trebui sa contina un inhibitor de proteaza bustat, cuplat cu fie abacavir (Ziagen) si ddI (didanosina, Videx), fie tenofovir (Viread) si 3TC. Cu toate acestea, pana in acest moment exista putine dovezi despre eficienta schemelor care includ 3TC in tratamentul de linia a doua.

Mark Hull si colegii de la Centrul de Excelenta in HIV/SIDA British Columbia din Vancouver, Canada, au investigat rezultatele tratamentului dupa dobandirea mutatiei M184V.

Acest studiu retrospectiv a inclus 184 pacienti inrolati in Programul de Tratament cu Medicamente HIV British Columbia care aveau mutatii M184V descoperite intre ianuarie 2000 si iulie 2006. Dintre acestia, 117 (64%) erau rezistenti la 3TC, cu sau fara rezistenta la inhibitorii non-nucleozidici de revers transcriptaza (INNRT), in timp ce 67 (36%) aveau rezistenta la alte INRT, INNRT si/sau inhibitori de proteaza pe langa mutatia M187V.

Majoritatea participantilor (aproximativ 85%) erau barbati si varsta medie a fost 38 ani. Aproximativ 45% erau coinfectati cu hepatita C. Per total, ei aveau o deficienta imunitara destul de avansata, numarul de celule CD4 mediu era intre 100 si 165 celule/mm3. Trei sferturi erau fie naivi de terapie antiretrovirala, fie erau pe a doua schema de tratament. Perioada medie de timp pe o schema in momentul in care a fost descoperita rezistenta a fost de putin sub un an.

Participantii au fost clasificati in functie de tipul schemei pe care ei o foloseau dupa detectarea M184V (ei nu au fost repartizati intamplator la aceste scheme): 3TC sau FTC plus un alt INRT plus un inhibitor de proteaza bustat (41%); aceeasi combinatie plus un alt sau mai multe medicamente active (21%); sau doi INRT care sa nu includa 3TC sau FTC, plus un inhibitor de proteaza bustat cu sau fara alte medicamente active (38%).

Per total, 74% dintre participanti au obtinut suprimarea incarcaturii virale sub 50 copii/ml, insa rata a variat in functie de cateva caracteristici incluzand trecutul de utilizare a drogurilor injectabile si coinfectia cu hepatita C. Intr-o analiza multivariata care a cautat factorii cofondatori, participantii care luau 3TC sau FTC plus un alt INRT plus un inhibitor de proteaza bustat au avut aceeasi probabilitate de a obtine o incarcatura virala nedetectabila ca aceia care luau celelalte doua tipuri de scheme.

Cercetatorii au concluzionat ca in randul indivizilor cu mutatii M184V documentate, cu sau fara rezistenta la INNRT-uri, schemele standard formate din trei medicamente bazate pe un inhibitor de proteaza bustat care contin 3TC „au parut la fel de eficiente” in obtinerea suprimarii virusologice in comparatie cu combinatiile mai intensive de mai multe medicamente sau cu schemele fara 3TC.

Ei au sugerat ca descoperirea timpurie a esecului virusologic inainte de aparitia rezistentei masive la INRT-uri ar putea duce ulterior la aparitia suprimarii virusologica prin adaugarea unui inhibitor de proteaza bustat la componenta cu 3TC, mai degraba decat prin schimbarea la o schema de linia a doua mai complexa.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu