miercuri, 30 septembrie 2009

Registrul de nasteri nu contine dovezi ca tenofovirul ar cauza defecte din nastere

O analiza a datelor trimise la Registrul de Nasteri sub TARV nu contine nicio dovada ca tenofovirul (Viread) folosit de femeile seropozitive insarcinate – in timpul primului trimestru sau mai tarziu in timpul sarcinii – ar fi asociat cu un risc marit pentru defectele din nastere, au raportat cercetatori la cea de-a 49-a Conferinta Interdisciplinara despre Agenti Antimicrobieni si Chemoterapie (ICAAC), tinuta in San Francisco.

Recomandarile pentru terapia antiretrovirala (TARV) in tarile industrializate sustin ca femeile insarcinate sa primeasca o schema combinata de terapie care suprima total incarcatura virala, si nu medicamente individuale cum ar fi AZT (zidovudina, Retrovir), pentru prevenirea transmiterii HIV de la mama la copil.

Inca se recomanda AZT ca o componenta a schemelor antiretrovirale pentru femeile insarcinate, desi nu mai este preferat pentru alte persoane infectate cu HIV din cauza efectelor secundare. Unul dintre medicamentele preferate in prezent, tenofovir (se gaseste si in pastilele combinate Truvada si Atripla, se foloseste si pentru tratamentul hepatitei B la fel de bine ca pentru infectia HIV) este considerat in general un medicament sigur si eficient, insa utilizarea sa in timpul sarcinii nu a fost studiata in mod adecvat in studii controlate.

Kathleen Squires si colegii sai au cercetat datele despre tenofovir din Registrul de Nasteri sub TARV, date trimise pana la data 31 iulie 2008. Acest registru international a fost inceput in 1989 pentru a colecta rapoarte de la medici despre evenimentele adverse, cum ar fi anomaliile congenitale sau defectele din nastere, la copiii nascuti din mame sub TARV in timpul sarcinii. Pentru ca medicamentele antiretrovirale sunt luate de obicei in combinatie, cercetatorii s-au uitat si la schemele care contin tenofovir.

Aproximativ 12.000 de sarcini au fost inscrise in registru pana la data de 31 iulie 2008, iar 10.471 aveau o evaluare adecvata si informatii referitoare la rezultate. Dintre acestea, 1.056 de cazuri (in jur de 10%) implicau femei care au luat tenofovir in timpul sarcinii. Majoritatea femeilor au avut infectie HIV asimptomatica, insa in jur de 20% aveau o deficienta imunitara serioasa (numarul de CD4 sub 200 celule/mm3).

Per ansamblu, 272 dintre cei 9.948 de copii nascuti vii, expusi la orice tip de medicament antiretroviral in timpul gestatiei, au avut defecte la nastere, o incidenta de 2,7%. Aceasta rata este identica, cu a copiilor nascuti din mame seronegative in Statele Unite, conform sistemului de monitorizare a Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Defectele la nastere au fost la fel de intalnite la copiii expusi la terapia antiretrovirala in timpul primului trimestru – o perioada de dezvoltare intensa cand embrionul este cel mai susceptibil la efectele medicamentelor si ale altor substante teratogene – ca si la cei expusi mai tarziu in timpul sarcinii (2,9% vs 2,6%).

Uitandu-se in mod particular la tenofovir, cercetatorii au identificat ca 2,3% dintre bebelusii expusi la orice schema care continea tenofovir in timpul primului trimestru, si 1,5% dintre cei expusi in al doilea si al treilea trimestru, au avut defecte la nastere.

Femeile sunt sfatuite sa nu ia efavirenz (Sustiva sau Stocrin) in timpul sarcinii pentru ca a fost asociat cu defecte din nastere atat in studiile pe animale cat si pe oameni. Cu toate acestea, niciunul dintre cei cinci copii inclusi in acest studiu, care au fost nascuti din mame care luau tenofovir, efavirenz, si emtricitabina (cele trei medicamente incluse in Atripla) nu au prezentat un asemenea defect.

Mai mult, nu au fost raportate anomalii congenitale in randul femeilor care luau tenofovir si care au avut avorturi planificate, pierderi de sarcini, sau nasteri de copii morti, ceea ce indica ca medicamentul nu a cauzat probleme care au dus la pierderea timpurie a sarcinii.

Cercetatorii au concluzionat ca in timpul acestei perioade de studiu „nu s-a observat o crestere a incidentei anomaliilor congenitale, prin intermediul raportarii prospectiva voluntara catre Registrul de Nasteri sub TARV, in urma utilizarii schemelor terapeutice care contin tenofovir in timpul sarcinii”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu