marți, 22 septembrie 2009

Raport Prezidenţial: Prostituţia şi drogurile ar trebui legalizate

Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice propune printre altele legalizarea prostituţiei şi dezincriminarea consumului de droguri pentru a limita efectele consumului ilegal de stupefiante şi răspândirii infecţiei cu virusul HIV.
Dezincriminarea consumului de droguri, legalizarea sexului comercial – sunt doar două din propunerile controversate ce apar în Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice prezentat marţi la Cotroceni.
“Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafaţă” consumatorii. Recent s-au deschis în multe oraşe ale ţării (Braşov, Bacău, Galaţi, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Bucureşti) magazine care vând produse etnobotanice ce au acelaşi efect ca drogurile ilegale uşoare şi efectele lor sociale nu par a fi vizibile. Consumul de droguri trebuie descurajat dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare.
Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de inter venţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea per soanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite. Există şi posibilitatea introducerii în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene pentru a preveni refolosirea seringilor”, se arată în Raport.
Acesta propune şi acceptarea prostituţiei în cadrul legii: “legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efec te nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora fe meile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă ser viciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora”, se arată în document.

Informatii primite de la Asociatia INTEGRATION.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu