miercuri, 16 septembrie 2009

Raltegravir aprobat pentru utilizarea in prima linie in Uniunea Europeana

Noul inhibitor de integraza raltegravir (Isentress) a primit aprobare de comercializare pentru utilizarea ca un tratament HIV de prima linie in Uniunea Europeana, a anuntat ieri producatorul Merck Sharp & Dohme (MSD).

Raltegravir face parte dintr-o clasa noua de medicamente antiretrovirale care blocheaza HIV din a-si integra materialul genetic in celulele umane. Este deja aprobat in Europa pentru utilizarea la adultii experimentati de tratament.

Medicamentul a fost aprobat pentru tratamentul de prima linie in combinatie cu alte medicamente antiretrovirale dupa ce rezultate din faza a III-a a studiului STARTMRK au aratat ca pacientii tratati cu raltegravir au avut aceeasi probabilitate de a obtine si mentine o incarcatura virala sub 50 copii/ml dupa 48 de saptamani, atunci cand au fost comparati cu pacienti tratati cu efavirenz.

Alte rezultate, de la saptamana 96 a studiului STARTMRK, au fost prezentate in aceasta saptamana la Conferinta Interdisciplinara despre Agenti Antimicrobieni si Chemoterapie (Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy - ICAAC) si au aratat ca raltegravir a continuat sa mentina o egalitate cu efavirenz la saptamana 96, insa a fost tolerat mai bine.

Pacientii care au primit raltegravir au avut o probabilitate mai mica de a avea probleme la nivelul sistemului nervos central cum ar fi oboseala si visele anormale, si au avut o crestere semnificativ mai mica a nivelului de colesterol LDL si total (cu toate ca nu a fost nicio diferenta semnificativa intre medicamente dupa 96 saptamani referitor la rata de colesterol total si colesterol HDL, care se considera ca reprezinta unele dintre masuratorile cheie ale riscului cardiovascular).

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu