miercuri, 2 septembrie 2009

Probabilitate mare ca incarcatura virala HIV sa ramana suprimata intre teste: implicatii pentru dezabaterea asupra infectiozitatii

Persoanele care iau tratament ARV si au incarcatura virala suprimata la nivel nedetectabil pot avea incredere ca ea ramane nedectabila intre teste, sugereaza rezultatele unui studiu elvetian publicat in editia din septembrie a HIV Medicine. Majoritatea cresterilor incarcaturii virale au fost mici si tranzitorii, insa un numar mic de pacienti a avut un recul al incarcaturii virale pana la un nivel potential infectios, de 1000 copii/ml sau mai mare, fara sa existe vreo explicatie. Rezultatele acestui studiu vor informa dezbaterile despre posibila infectiozitate (sau nu) a persoanelor care iau tratament antiretroviral.

In Januarie 2008, doctori specialisti in HIV din Elvetia au emis un comunicat care concluziona ca pacientii care iau terapie ARV si care au atins un nivel nedetectabil al incarcaturii virale pentru cel putin sase luni, au sanse foarte mici sa fie infectiosi pentru partenerii lor heterosexuali.

Acest comunicat a fost inconjurat de o considerabila controversa, una dintre obiectiile ridicate fiind fiabilitatea incarcaturii virale: oare putea o persoana seropozitiva, care avea un nivel nedetectabil al incarcaturii virale la ultima testare, sa aiba incredere ca nivelul va ramane nedetectabil si atunci cand se angaja in raporturi sexuale?

Pentru a testa aceasta ipoteza, cercetatorii din cohorta elvetiana au investigat probabilitatea ca testele succesive ale incarcaturii virale sa aiba un rezultat nedetectabil. „Prin analogie”, scriu ei, „aceasta probabilitate se aplica si contactului sexual intretinut la ceva vreme dupa ce incarcatura virala este monitorizata, o situatie in care masurarile in timp real nu sunt aplicabile”.

Studiul a implicat 6168 pacienti care luau terapie antiretrovirala si care aveau cel putin doua masurari ale incarcaturii virale sub 50 de copii/ml, intre mai 2003 si sfarsitul lui 2007.

Aproximativ doua treimi dintre acesti pacienti au inceput tratamentul antiretroviral cu o schema terapeutica potenta cu trei medicamente.

La momentul masurarii incarcaturii virale, 80% dintre pacienti au afirmat ca au aderat 100% la schema lor terapeutica de medicamente in cele patru saptamani precedente. Cu toate acestea, cercetatorii cred ca este posibil ca acest lucru sa fie supraestimat, data fiind dorinta sociala pe care o au intervievatii de a raporta o aderenta buna la schema de tratament.

Incarcatura virala a revenit la un nivel de peste 50 copii/ml cel putin o data la 43% dintre pacienti, si peste 1000 de copii/ml – nivelul la care a fost raportata transmiterea – la 7 % dintre pacienti. Intervalul mediu intre masurarile incaracturii virale a fost de 93 zile.

Daca a fost omisa mai mult de o doza de tratament ARV intre masurarile incarcaturii virale, probabilitatea ca ea sa ramana nedetectabila intre teste a fost de 70%. Daca o doza a fost omisa probabilitatea a crescut la 85% si daca nu a fost omisa nicio doza la 86%.

Incarcatura virala a ramas mai degraba nedetectabila in teste succesive la persoanele care au inceput terapia ARV cu o terapie tripla, probabilitatea ca masurarile succesive sa fie nedetectabile fiind de 95%.

Factorii care au fost asociati in mod semnificativ cu incarcaturi virale nedetectabile succesiv au inclus: un numar mare de monitorizari anterioare cu o incarcatura nedetectabila, tipul de terapie antiretrovirala urmata, existenta unei scheme de tratament HIV combinat si intervalul dintre teste (p < 0.001).

Majoritatea cresterilor nivelului incarcaturii virale au fost joase si tranzitorii. La 66% dintre pacienti a avut loc un recul pana la o valoare de sub 200 copii/ml si la doua treimi dintre pacientii a caror incarcatura virala a crescut pana la sub 1000 copii/ml a revenit din nou la un nivel nedetectabil la urmatorul test. Acelasi lucru s-a intamplat la 30% dintre persoanele a caror incarcatura virala a crescut la peste 1000 de copii/ml.

Per total, a existat o probabilitate de 98% ca incarcatura virala sa nu revina de la nivelul nedetectabil la nivelul posibil infectios de 1000 copii/ml sau mai mult, in teste succesive. Daca o persoana a inceput terapia ARV cu o combinatie de trei medicamente aceasta probabilitate a crescut la 99%.

Cercetatorii au examinat in detalii mai amanuntite reculurile incarcaturii virale la 1000 copii/ml sau mai mult. In 78% din cazuri a existat o explicatie a acestui lucru, de exemplu proasta aderenta la tratament. Cu toate acestea, „pentru celelalte 22%, nu s-a gasit nicio explicatie plauzibila”.

Aderenta si eficienta tratamentului antiretroviral au reprezentat cei doi factori cheie asociati cu suprimarea incarcaturii virale in testele de incarcatura virala succesive, au subliniat cercetatorii. Ei au amintit ca ambele probleme au fost indicate ca fiind factori care afecteaza suprimarea incarcaturii virale in Comunicatul Elvetian despre Infectiozitate.

Desi rezultatele studiului au indicat o probabilitate mare ca incarcatura virala sa ramana suprimata la indivizi intre teste, „datele lasa deschisa posibilitatea ca, cresteri inexplicabile ale incarcaturii virale peste 1000 copii/ml, desi rare, sa poata sa apara”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu