vineri, 18 septembrie 2009

Pacientii care iau tratament HIV trebuie sa mentina incarcatura virala nedetectabila pentru a-si proteja functia renala

Functia renala scade la pacientii care iau terapie antiretrovirala daca incarcatura lor virala nu este suprimata total, raporteaza cercetatori din SUA intr-un studiu publicat in editia online a AIDS. Desi functia renala s-a imbunatatit odata ce pacientul a inceput sa isi ia tratamentul antiretroviral, la unii pacienti au fost observate descresteri continue, mai ales daca incarcatura lor virala avusese reveniri ocazionale pana la niveluri detectabile.

„Am descoperit ca infectia HIV netratata si slab monitorizata era asociata cu pierderea continua a functiei renale si ca asigurarea terapiei antiretrovirala a avut un efect benefic in timp”, au comentat cercetatorii.

Multumita terapiei antiretrovirale, prognosticul pentru pacientii seropozitivi este considerat in prezent normal. Cu toate acestea, bolile renale au devenit o cauza importanta de imbolnavire la pacientii cu HIV, si se anticipeaza o crestere, pe masura ce populatia de persoane seropozitive avanseaza in varsta.

Cauzele problemelor renale la pacientii cu HIV nu sunt intelese pe deplin pana acum, insa s-a sugerat ca un nivel ridicat al incarcaturii virale, un nivel scazut al CD4 si efectele secundare ale unor medicamente anti-HIV pot constitui toate factori importanti.

Cercetatori din Statele Unite au facut un studiu pentru a incerca sa identifice factorii asociati cu scaderea functiei renale pe o cohorta de pacienti seropozitivi. Pentru ca bolile renale la pacientii cu HIV pot fi cauzate de interactiunea complexa intre numarul de CD4, nivelul incarcaturii virale si utilizarea terapiei antiretrovirale, studiul a inclus un numar mic de pacienti care au mentinut un nivel nedectabil al incarcaturii virale sau un nivel foarte scazut (sub 500 de copii/ml) fara sa aiba nevoie de terapie antiretrovirala. Cercetatorii au presupus ca acesti pacienti nu ar avea deficienta imunitara, replicare HIV continua, si expunere la medicamente antiretrovirale care sunt factori de risc potentiali pentru disfunctiile renale.

Functionarea rinichilor a fost masurata utilizand rata de filtrare glomerulara estimata obtinuta din creatinina serica.

In studiu au fost inclusi 615 pacienti. Varsta medie a fost de 45 ani si 87% erau barbati. Jumatate dintre participanti erau albi, 29% negri si 10% hispanici. Factorii de risc pentru bolile renale, incluzand infectia cu virusul hepatitic C si hipertensiunea arteriala au fost prezenti la 15% dintre pacienti.

La 45 de pacienti (7%) incarcatura virala a fost tinuta sub control fara a fi nevoie de terapie antiretrovirala. Tratamentul ARV a ajutat la controlarea replicarii HIV la inca 173 de persoane (20%).

In timpul celor trei ani de studiu cercetatorii au analizat peste 9.000 de masurari ale creatininei si per total rata de filtrare glomerulara estimata a scazut cu 2,6 ml/min per 1,73m3 pe an.

Factorii care au fost asociati cu inrautatirea functiei renale au fost sexul feminin (p = 0,004), diabetul (p = 0,02) si nivelul lipidelor crescut in sange (p = 0,008). Nu s-a gasit nici o asociere intre numarul de CD4 sau incarcatura virala si functionarea rinichilor.

Pentru a evalua rata tratamentului antiretroviral asupra functiei renale, cercetatorii au monitorizat rata de filtrare glomerulara estimata la 82 de persoane care au inceput tratamentul ARV pentru prima data. Cercetatorii au analizat testele functiei renala inainte si dupa ce pacientii au inceput terapia antiretrovirala.

In perioada de dinaintea initierii tratamentului antiretroviral, declinul mediu al ratei de filtrare glomerulara a fost de minus 4,7 ml/min per 1,73 m2. Desi functia renala a continuat sa scada dupa ce a fost initiat tratamentul antiretroviral, rata a incetinit pana la minus 1,9 ml/min per 1,73 kg2. Acest lucru a insemnat ca luarea medicamentelor anti-HIV a fost asociata cu o imbunatatire de plus 2,8 ml/min per 1,73 m2 a curbei ratei de filtrare glomerulara estimata.

Apoi, cercetatorii au comparat functia renala la persoanele care luau tratament ARV si care aveau un nivel al incarcaturii virale sub 500 copii/ml cu aceea a persoanelor care aveau un nivel al incarcaturii virale sub acest nivel fara a avea nevoie de terapia antiretrovirala.

Diferenta in pierderea functiei renale a fost de minus 4,4 ml/min per 1,73m2 in grupul care lua tratament vs cel care nu lua tratament.

Cresteri temporare ale incarcaturii virale au fost puternic asociate cu pierderea functiei renale la pacientii care luau tratament ARV (minus 6,9 ml/min per 1,73 m2).

Factorii de risc traditionali pentru bolile renale cum ar fi hipertensiunea arteriala (minus 4 ml/min per 1,73 m2) si diabetul (minus 5,6 ml/min per 1,73 m2) au fost de asemenea asociati cu pierderea functiei renale la pacientii care luau tratament ARV cu un nivel redus al incarcaturii virale. Numarul de celule CD4, nu a prezis insa pierderea functiei renale.

„Aceste descoperiri sugereaza ca terapia antiretrovirala este benefica pentru functionarea rinichilor, insa ar putea fi nevoie de tratament care suprima total pentru a combate declinul ratei de filtrare glomerulara estimata”, scriu cercetatorii.

Ei cred ca acest lucru se intampla pentru ca „HIV infecteaza in mod direct toate tipurile de celule din rinichi si se replica in mod activ in acel loc, la o mare varietate de pacienti”.

Cercetatorii recomanda ca studii aditionale ar trebui sa aiba loc pentru „a identifica persoanele cu HIV care ar putea sa fie susceptibile la scaderea functiei renala ca rezultat al terapiei antiretrovirale si sa determine daca scaderile functiei renala sunt legate de complicatii ale tratamentului, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, sau nefrotoxicitatea asociata cu medicamentele in sine”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu