joi, 3 septembrie 2009

Obezitatea si diabetul reprezinta principalele afectiuni fundamentale la persoanele care decedeaza de gripa porcina: HIV nu influenteaza

Obezitatea si diabetul reprezinta principalele afectiuni fundamentale asociate cu decesul la pacientii cu gripa porcina, arata un raport publicat in editia din 20 august a Eurosurveillance. Nu exista nicio indicatie in raport ca HIV creste riscul de deces din cauza gripei porcina.

Autorii de la Institutul Francez de Sanatate Publica au analizat toate decesele cauzate de gripa porcina inainte de 16 iulie.

Au fost identificate un total de 564 decese in lumea intreaga, iar pentru 213 dintre acestea au fost disponibile informatii detaliate.

Obezitatea si diabetul au fost starile de sanatate fundamentale cel mai asociate cu decesul (57 cazuri). Afectiunile respiratorii au fost prezente la 37 pacienti, afectiunile cardiace la 36, iar bolile infectioase nespecifice la 19 pacienti.

Imunodeprimarea a fost inregistrata la 16 pacienti, incluzand cinci cazuri de cancer, doua de transplantare si trei de boli autoimune. HIV nu a fost mentionat de autori ca fiind un factor de risc specific pentru un risc ridicat de deces.

Analiza a mai aratat ca rata totala de mortalitate la pacientii infectati cu gripa porcina este scazuta.

Indivizii cu HIV nu sunt considerati a se afla la un risc crescut de a contacta gripa porcina. Indivizii HIV-pozitivi nici nu sunt considerati a avea un risc mai mare de a dezvolta complicatii legate de gripa porcina, in afara de cazul in care au un numar de celule CD4 sub 200 celule/mm3. Pacientii cu sistemul imunitar slabit ar trebui intotdeauna sa ceara sfaturi medicale de la clinica de boli infectioase daca simptomele de gripa persista sau se inrautatesc in ciuda administrarii tratamentului antiviral pentru gripa, deoarece simptomele unei infectii oportunista pot fi confundate cu cele de gripa.

Se asteapta ca un vaccin sa fie disponibil la inceputul acestei toamne. Mai multe tari europene au conceput deja planuri de vaccinare, pentru unele dintre ele pacientii cu HIV avand prioritate.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu