joi, 10 septembrie 2009

O terapie genica noua, mai simpla, pentru HIV

Cercetatorii au conceput si testat cu succes o metoda de distribuire a terapiei genice, pentru a face celulele CD4 rezistente la infectia HIV, care este mai simplu de administrat decat majoritatea celorlalte metode studiate in prezent, conform unui studiu publicat online pe 1 septembrie in Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Domeniul terapiei genica se afla inca la inceput, insa ofera perspective pentru afectiuni cum este HIV, care in prezent necesita tratament pe tot parcursul vietii si care este atat costisitor, cat si potential toxic. Majoritatea metodelor de terapie genica experimentale, insa, sunt complicate – si astfel scumpe – si nu fara riscuri.

Strategiile actuale de terapie genica implica scoaterea si sortarea celulelor stem din sange sau maduva osoasa, modificand genetic aceste celule in a produce celule CD4 rezistente la HIV, si apoi intoducerea lor inapoi intr-o persoana. De asemenea este nevoie de distrugerea celulelor CD4 din organism care sunt deja infectate cu HIV, sau care inca se afla la risc de a deveni infectate, pentru a permite celulelor modificate sa creasca – o componenta foarte toxica a tratamentului care implica terapia genica.

Joseph Anderson, PhD, si colegii lui de la Universitatea Californiei din Davis folosesc o abordare diferita. Ei spera sa gaseasca o modalitate de a distribui genele noi catre celulele tinta, care nu va necesita modificarea celulelor umane in afara organismului si nici complicatiile incluse o data cu ea.

Echipa lui Anderson a pornit din acelasi punct ca si celelalte poduse de terapie genica aflate in prezent in dezvoltare. Toate doresc sa determine celulele imunitare ale organismului sa nu mai produca receptorul de suprafata numit CCR5, de care virusul are nevoie pentru a infecta aceste celule. Daca celulele unei persoane nu mai produc CCR5, acest lucru fie le ofera protectie semnificativa impotriva infectiei HIV in primul rand, fie incetinesc progresia bolii daca ele sunt deja infectate sau se infecteaza.

Grupului lui Anderson a dezvoltat un dispozitiv de distribuire a unei gene hibrid care nu necesita scoaterea celulelor din organism. In schimb, ei au luat o molecula naturala de imbinare, numita ARN de transport, au introdus-o in interiorul unui virus Sindbis modificat si au atasat un anticorp monoclonal pe suprafata sa, astfel incat aceste dispozitive de distribuire virala (numite vectori) sa interactioneze doar cu celulele imunitare pe care echipa doreste ca ele sa se modifice genetic.

Pana acum, membrii echipei au realizat cu succes doua seturi de experimente. In primul set, ei au dovedit ca terapia lor genica poate distribui materialul genetic catre celulele CD4 si sa le faca sa nu mai produca CCR5. Apoi ei au incercat sa injecteze terapia genica in soareci speciali care au celule imunitare umane. La doua saptamani dupa injectare, celulele imunitare umane din soareci nu mai aveau receptori CCR5, iar celulele erau inalt rezistente la infectia HIV.

Autorii recunosc ca au un drum lung in fata, insa ei realizeaza in mod activ experimente aditionale pentru a dezvolta in continuare terapia lor genica. Ei concluzioneaza ca domeniul ofera mari promisiuni atat pentru tratamentul cat si pentru prevenirea HIV.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu