luni, 7 septembrie 2009

IRIS des intalnit la pacientii cu meningita criptococica, care incep tratamentul HIV, insa beneficiile aduse de terapie depasesc riscurile

Un procent mare de pacienti HIV-pozitivi cu meningita criptococica dezvolta o afectiune a sindromului inflamator de reconstructie imunitara (IRIS) dupa inceperea tratamentului HIV, raporteaza o echipa internationala de investigatori in editia din 15 septembrie a Clinical Infectious Diseases (acum si online). Momentul initierii tratamentului HIV nu a influentat riscul de aparitie a unei afectiuni IRIS, insa investigatorii au gasit dovezi clare ca beneficiile inceperii terapiei antiretrovirala au cantarit mai mult decat orice risc care poate aparea de la o afectiune data de reconstructia imunitara.

Tratamentul antiretroviral reduce riscul de imbolnavire si deces la pacientii HIV-pozitivi care au infectii oportuniste. Dupa inceperea tratamentului HIV, la unii pacienti poate aparea o afectiune data de reconstructia imunitara. Cercetarile anterioare sugereaza ca procentul de pacienti cu meningita criptococica la care apare acest sindrom dupa inceperea tratamentului HIV variaza intre 8% si 50%.

Informatiile existente despre incidenta IRIS la pacientii cu boala criptococica provin din studii retrospective si pot avea astfel limitari.

Prin urmare investigatori de la Grupul de Studiu al Bacteriologiei si Micologiei (Bacteriology and Mycology Study Group) au realizat un studiu prospectiv care a inclus 101 pacienti infectati HIV cu meningita criptococica care au inceput tratamentul HIV. Initial studiul a fost conceput pentru a compara diferitele strategii de tratament pentru meningita criptococica la pacientii HIV-pozitivi.

Un total de 13 dintre acesti pacienti au dezvoltat o afectiune data de reconstructia imunitara. Incidenta totala a unei asemenea afectiuni a fost de 47 la 100 ani persoane. O asemenea incidenta s-a situat pe aceeasi linie cu descoperirile din cercetarile retrospective anterioare.

Intervalul de timp mediu intre initierea terapiei antiretrovirala si aparitia afectiunii data de reconstructia imunitara a fost de 63 zile, iar durerea de cap a reprezentat simptomul raportat cel mai des.

Nu a fost gasita nicio asociere intre momentul inceperii tratamentului HIV si aparitia IRIS, iar intarzierea tratamentului HIV pentru 42 zile dupa inceperea terapiei pentru meningita criptococica nu a redus riscul de aparitie a afectiunii data de reconstructia imunitara. Aceasta descoperire a fost in contrast cu cercetarea retrospectiva anterioara.

Pacientii la care a aparut IRIS nu au avut un risc crescut de deces in comparatie cu aceia la care nu a aparut (8% vs 15%). Cu toate acestea, ei au avut o probabilitate semnificativ mai mare, decat pacientii fara IRIS, de a dezvolta complicatii neurologice, incluzand edemul papilar (inflamarea nervului optic cauzata de cresterea presiunii intracraniana) (15% vs 1%, p = 0,04) si pierderi minore al constientei (23% vs 3%, p = 0,03).

Singurul factor asociat in mod semnificativ cu un risc ridicat de aparitie a afectiunii data de reconstructia imunitara a fost reprezentat de nivelul ridicat de antigen criptococic (p < 0,05).

”IRIS criptococic dupa initierea HAART (highly active antiretroviral therapy – terapie antiretrovirala inalt activa) este des intalnit la pacientii HIV-pozitivi cu meningita criptococica. Nu exista nicio asociere intre momentul initierii HAART si IRIS”, declara investigatorii.

Ei au relatat ca rezultatele din studiul lor principal au fost semnificativ mai bune in randul pacientilor care au inceput terapia antiretrovirala decat la aceia care nu au facut-o (p < 0,01). Prin urmare investivatorii comenteaza: „pare probabil ca posibilitatea crescuta de a avea rezultate foarte bune in momentul in care se foloseste HAART ar putea cantari mai mult decat riscurile de aparitie a IRIS in cazul acestor pacienti”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu