luni, 21 septembrie 2009

Formula nutritionala corelata cu scaderea redusa a celulelor CD4 la persoanele netratate

O formula nutritionala complexa ar putea ajuta la incetinirea declinului celulelor CD4 si la reducerea activarii imunologica la persoanele infectate cu HIV care nu au inceput inca terapia ARV, conform unui studiu international prezentat saptamana trecuta la cea de-a 49-a Conferinta Interdisciplinara despre Agenti Antimicrobieni si Chemoterapie (ICAAC) din San Francisco.

Nutritia contribuie in mod clar la o sanatate mai buna, insa modalitatile multiple prin care numeroasele tipuri de nutrienti afecteaza functia imunitara si celelalte procese biologice nu sunt inca pe deplin intelese.

Pentru a explora aceasta problema mai in detaliu, Pedro Cahn si colegii sai cercetatori, in cadrul studiului BITE, au investigat daca o formula nutritionala numita NR100157 ar putea reduce pierderea de celule CD4 la persoanele seropozitive care nu iau tratament antiretroviral.

Formula NR100157 contine ingrediente multiple despre care s-a aratat ca fiecare are un efect benefic asupra functiei imunitare:
• Oligozaharide prebiotice, sau lanturile de zaharuri (glucide) simple, ajuta la mentinerea unei flore sanatoase (bacteriile naturale) la nivelul tubului digestiv.
• Colastra de bovina (lichidul de la san produs inaintea laptelui) si acizii grasi polinesaturati cu lanturi lungi, imbunatatesc integritatea si descresc permeabilitatea membranei tubului digestiv. Acest lucru previne scurgerea bacteriilor si activarea sistemului imunitar, care se crede a fi un mecanism al pierderii celulelor CD4.
• N-acetil cisteina ajuta la mentinerea depozitului de glutation din organism, un antioxidant important. Produsul include de asemenea o varietate de micronutrienti inclusiv vitamine si minerale.

Acest studiu clinic controlat a fost conceput pentru a include 800 de adulti seropozitivi din Argentina, Australia, Brazilia, Italia, Olanda, Thailanda, Marea Britanie si Statele Unite. Jumatate dintre participanti ar fi fost distribuiti in mod randomizat sa ia formula NR100157 timp de un an, in timp ce restul ar fi primit un produs de control cu acelasi numar de calorii si proteine, dar fara ingredientele active.

Studiul a fost oprit devreme, numai 340 de persoane fiind inrolate, dupa ce o analiza interimara planificata a aratat beneficii in grupul care lua NR100157 si nici o temere pentru sanatatea participantilor.

Participantii care au fost inrolati pana atunci erau in majoritate barbati (aproape peste 80%), aveau in jur de 40 ani, si erau infectati cu HIV de putin peste un an de zile. Numarul mediu de celule CD4 era de aproximativ 400 celule/mm3 si incarcatura virala era in jur de 32.000 copii/ml. Participantii nu aveau inca nevoie de terapie antiretrovirala la intrarea in studiu; daca cercetatorii ar fi hotarat ca aveau nevoie de tratament, ar fi fost scosi din studiul nutritional.

Participantii care au primit NR100157 au pierdut un numar semnificativ mai redus de celule CD4 in perioada de urmarire. Cei care au luat produsul inactiv au experimentat o scadere de 68 celule/mm3 pe an (s-au incadrat in numarul preconizat de 50 - 70 celule anual), in comparatie cu 28 celule/mm3 pe an la participantii din grupul celor care luau NR100157. Nu au existat diferente semnificative in procentul de CD4, numarul de CD8, sau raportul CD4/CD8. Incarcatura virala din plasma a ramas stabila si similara in ambele grupuri.

Formula NR100157 a fost bine tolerata in general si aderenta raportata a fost mare, de 85%. Cu toate acestea, in jur de 60% au intrerupt terapia devreme, in mare din cauza efectelor adverse (13%) sau pentru ca a trebuit sa inceapa TARV (16%). Simptomele gastrointestinale – in principal balonarea si gazele – au fost motivele principale pentru abandonare, si au fost mult mai prezente in grupul care lua NR100157.

Cercetatorii studiului BITE au concluzionat ca formula NR10057 incetineste in mod semnificativ declinul numarului de celule CD4 la persoanele seropozitive care nu luau TARV. Ei au sugerat ca “aceste rezultate indica un potential pentru ca strategiile bazate pe nutritie sa devina parte integrala din managementul acestei afectiuni”.

Dezvoltatorul produsului, Danone, cunoscut mai bine pe piata pentru produsele lactate, a afirmat ca planuieste sa dezvolte NR100157 intr-un produs nutritional care poate fi comercializat in decurs de cativa ani.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu