miercuri, 2 septembrie 2009

Cercetatorii identifica agenti promitatori pentru cautarea leacului HIV

Cercetatori de la Universitatea Carolinei de Nord si Merck sunt pe cale sa identifice cai noi promitatoare in cautarea agentilor care pot fi in stare sa elibereze HIV din celulele CD4 in care el se afla in stare dormanta, o cerinta cheie pentru orice perspectiva a unui leac pentru infectia HIV.

Descoperirile, raportate de David Margolis si Nancie Archin in editia din 15 septembrie a AIDS, arata ca un grup de compusi numiti inhibitori de HDAC clasa 1 se arata foarte promitatori in a activa HIV anterior latent din celulele CD4 in care se afla in stare dormanta. Descoperirile pot de asemenea sa explice motivul pentru care studiile anterioare care au folosit un alt inhibitor de HDAC, antiepilepticul acidul valproic, au aratat doar un efect slab.

Dupa integrarea in genomul gazdei HIV poate ramane inactiv inauntrul unei celule CD4 dormanta timp de multi ani, inactivitate oferita de faptul ca nu este stimulat in a se replica de semnalele care actioneaza asupra potiunii terminala lunga repetata a codului genetic al virusului. O data ce stimularea apare, se intampla un lant complex de evenimente in interiorul celulei care conduc la replicarea HIV.

Cercetatorii preocupati de vindecarea HIV considera ca singura cale pentru a face acest lucru este prin eliberarea organismului de toate rezervoarele cu virus latent, din moment ce pana si cantitati foarte mici de virus latent ar furniza destul material pentru o eventuala revenire a incarcaturii virale pana la nivelurile preterapeutice, daca terapia antiretrovirala este scoasa. Singura modalitate prin care rezervoarele pot fi eliminate, conform gandirii din prezent, este prin activarea virusului latent in acelasi timp cu administrarea tratamentului antiretroviral in scopul de a preveni rundele viitoare de infectare.

Consensul general printre cercetatori este acela ca activarea la scara larga a HIV latent nu va duce la pierderea controlului viral, deoarece terapiile actuale sunt foarte eficiente in suprimarea incarcaturii virale, si de asemenea deoarece dimensiunea rezervoarelor cu celule infectate este modesta in comparatie cu dimensiunea populatiei de virusi dinainte de inceperea tratamentului.

Cu toate acestea, descoperirea modalitatilor de a elimina rezervoarele virale nu va fi usoara. Inhibitorii de HDAC (histon deacetilaza) au fost propusi ca o modalitate; se asteapta ca ei sa functioneze prin inhibarea mecanismului celular – deacetilarea histonei – exploatat de HIV pentru a ramane inactiv. Incercarile anterioare care au folosit acidul valproic nu au avut succes, facandu-i pe unii sa sustina ca abordarea este gresita.

In experimentele lor grupul de la Universitatea Carolinei de Nord a folosit o varietate de inhibitori de HDAC si a testat abilitatea lor de a reporni replicarea HIV din celulele CD4 dormante adunate de la persoane cu incarcatura virala nedetectabila sub tratament antiretroviral.

Ei au descoperit ca nu toti inhibitorii de HDAC au stimulat replicarea virala pana la acelasi nivel, iar in particular ei au stabilit ca inhibitorii care au tintuit HDAC clasa 1, tipurile 1, 2 si 3, si care de asemenea au tintuit HDAC clasa 2, tipul 6, ar putea fi in mod particular eficienti.

Este posibil ca descoperirile sa conduca la aparitia unor noi interese de a identifica inhibitorii de HDAC care tintuiesc aceste histon deacetilaze, si de a identifica mecanismele implicate in inhibarea histon deacetilazei la fiecare dintre portiunile specifice afectate de majoritatea compusilor promitatori.

Parte din aceasta cerinta se va axa pe identificarea componentelor care interfera cat de putin posibil cu celelalte procese celulare, in scopul de a limita toxicitatea. Studiile umane despre inhibitorii de HDAC folositi in infectia HIV se pot dovedi aproape imposibil de facut daca toxicitatea este substantiala sau putin inteleasa, date fiind schemele antiretrovirale relativ bine tolerate disponibile in prezent.

Mai multi inhibitori de HDAC specifici se afla deja in folosinta sau in dezvoltare ca terapii pentru cancer, si sunt de asemenea investigati pentru folosirea in boala Alzheimer, boala Huntington, psoriazis si infectiile fungice, iar munca din aceste domenii este posibil sa aduca beneficii cercetarii HIV.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu