duminică, 6 septembrie 2009

Au fost identificati anticorpi noi care neutralizeaza o gama larga de tipuri de HIV

Oamenii de stiinta au identificat doi anticorpi noi care par sa neutralizeze o gama larga de tipuri de HIV, blocandu-le potentialul de infectare. Descoperirile, publicate in jurnalul Science, ar putea deschide o cale noua pentru cercetarea vaccinului bazata pe anticorpii neutralizatori, declara investigatorii.

Un vaccin care ar putea preveni infectarea cu HIV, prin pregatirea organismului in scopul de a produce anticorpi care neutralizeaza, sau blocheaza, infectarea cu HIV, s-a dovedit a fi foarte greu de gasit. Majoritatea anticorpilor produsi impotriva HIV au esuat in a bloca infectarea, deoarece virusul se transforma foarte rapid. Singurul vaccin conceput sa protejeze impotriva HIV prin intermediul unui raspuns anticorp, testat in trialuri clinice mari, AIDSVAX, a esua in a arata un efect protector.

In scopul de a gasi un vaccin bazat pe anticorpi, un consortiu de oameni de stiinta a cautat anticorpii care actioneaza impotriva proteinelor de pe suprafata virusului, care par sa fie mai putin predispuse la mutatii. In particular ei s-au gandit sa identifice anticorpii care sunt eficienti impotriva unei game larga de subtipuri HIV prezente in tarile slab dezvoltate, unde necesitatea unui vaccin HIV este cea mai mare.

Descoperirile actuale, raportate de Institutul Scripps, Theraclone Sciences, Monogram Biosciences si Initiativa Internationala pentru Vaccin SIDA (International AIDS Vaccine Initiative – IAVI), arata ca anticorpii care tintuiesc doua portiuni de pe anvelopa HIV-ului au un efect puternic de neutralizare.

”Acum am putea avea o sansa mai buna de a concepe un vaccin care va duce la obtinerea de anticorpi neutralizatori pe arii mari, lucru pe care noi il consideram ca reprezinta cheia spre gasirea unui vaccin de succes”, a declarat Profesorul Dennis Burton de la Institutul Scripps din La Jolla, California.

Anticorpii au fost identificati in urma examinarii a aproximativ 1800 probe culese de la voluntari HIV-pozitivi din centrele de cercetare clinica sprijinite de IAVI aflate in sapte tari din Africa Sub-Sahariana, ca si de la centre din Tailanda, Australia, Marea Britanie si Statele Unite.

Anticorpii identificati par sa aiba un efect anti-HIV asa de puternic, declara cercetatorii, incat este posibil ca anticorpii neutralizatori pe arii mari cu un asemenea efect specific sa poata obtine protectie impotriva infectarii cu HIV la nivelul cel mai modest al anticorpilor, nivel obtinut in mod normal dupa vaccinare.

Urmatorul pas este reprezentat de conceperea imunogenelor care pot stimula cu succes aparitia acestor anticorpi in studiile pe animale si oameni. Intre timp membrii grupului de cercetare sunt optimisti ca examinarile viitoare vor identifica si alti anticorpi care pot neutraliza o gama larga de tipuri de virus.

In parte acest lucru este datorat faptului ca descoperirea lor, care a incercat in trecut sa identifice anticorpi neutralizatori pe arii mari, ar fi putut sa fie imperfecta.

In trecut, cercetatorii au cautat anticorpi neutralizatorii pe arii mari prin verificarea daca anticorpii din probele de sange se legau de versiunile solubile ale gp120 si gp41 (glicoproteine folosite de HIV pentru a se lega de celula CD4).

Totusi PG9 si PG16, anticorpii descoperiti de Institutul Scripps si colaboratorii sai, se leaga foarte slab de formele solubile ale proteinelor, daca nu deloc.

Anticorpii au fost descoperiti doar datorita faptului ca un test de micro-neutralizare dezvoltat de Monogram Biosciences in parteneriat cu IAVI, care masura abilitatea lor de a opri infectarea cu HIV a celulelor tinta, a fost efectuat in paralel cu testul de legare standard folosit pentru examinare.

”Daca te gandesti la ea ca la o expeditie de pescuit”, a declarat Chris Petropoulos, seful departamentului stiintific si vicepresedintele departamentului de cercetare si dezvoltare virusologica din cadrul Monogram Biosciences, „noi si ceilalti din domeniu am folosit in trecut momeala gresita pentru cautarea anticorpilor care neutralizeaza o gama larga de tipuri diferite de HIV”.

”Impreuna cu colegii de la IAVI, am ajuns la concluzia ca cea mai buna abordare de a descoperi anticorpii cu activitatea de neutralizare cea mai puternica si pe arii mari a fost prin examinarea directa a abilitatii lor de a bloca infectarea cu HIV. Pentru a face acest lucru am conceput un test nou, specializat cunoscut ca testul de micro-neutralizare, care a deschis cai noi pentru explorarea donatorilor aditionali de anticorpi asemanatori”.

O data ce cercetatorii au atins nivelul maxim de 10% al probelor de sange, in termeni de amploare a neutralizarii, a fost nevoie ca ei sa izoleze anticorpii neutralizatori pe arii mari actuali. Aceasta poate fi o munca migaloasa. Insa Theraclone Sciences, o companie care a activat in afara domeniului HIV, a suferit un proces de tranzitie foarte eficient si unic si s-a adaptat la munca HIV cu finantare de la Fondul pentru Inventii al IAVI, care este cofinantat de Fundatia Bill si Melinda Gates.

Echipa de la Theraclone a folosit un sistem conceput pentru a expune intregul repertoriu de anticorpi dintr-o proba de sange obtinuta de la un individ infectat cu HIV. Anticorpii cu un potential de neutralizare pe arii mari au fost identificati din aceasta proba si apoi s-a urmarit sa se vada din care dintre celulele care dau nastere la anticorpi provin fiecare. Folosind tehnologia de recombinare a ADN-ului, genele bNAb au fost apoi izolate din aceste celule pentru a permite producerea de cantitati nelimitate de clone ale anticorpilor folosite pentru cercetare.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

2 comentarii:

  1. Sa ne ajute Dumnezeu! Sa speram ca sunt mai aproape decat credem de tratamentul curativ! Multumim mult de tot Sens Pozitiv pentru asemenea vesti!

    "D"

    RăspundețiȘtergere
  2. Speram cu totii in gasirea unei metode care sa ne vindece. In ultimul timp au aparut din ce in ce mai multe vesti despre lucrul acesta, asa ca poate o sa se intample cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere