marți, 15 septembrie 2009

ARV-urile care penetreaza creierul protejaza impotriva decesului la copii

Administrarea medicamentelor antiretrovirale care ajung la nivelul sistemului nervos central a fost asociata cu un risc de deces redus si o protectie substantiala impotriva encefalopatiei HIV intr-un studiu cohorta mare care a inclus copii cu HIV din SUA, raporteaza investigatori in editia din 10 septembrie a AIDS.

Inainte de introducerea terapiei antiretrovirala formata dintr-o combinatie de trei sau patru medicamente la copii, encefalopatia HIV a reprezentat un eveniment des intalnit la copiii cu HIV. Encefalopatia HIV reprezinta infectarea progresiva a creierului de catre HIV, ducand la inrautatirea problemelor cognitive si motorii, si in cele din urma, la unele persoane, ducand la dementa SIDA.

De la introducerea HAART exista unele dovezi ca incidenta encefalopatiei HIV la copii a scazut, sau ca aparitia ei a fost intarziata. Insa, pana in prezent nimeni nu a studiat aceasta problema intr-un studiu prospectiv mare.

Grupul de Trialuri Clinice SIDA Pediatrice (Pediatric AIDS Clinical Trials Group) a inceput sa recruteze copii pentru un studiu prospectiv pe termen lung, ACTG Protocol 219, in 1993. Acest studiu monitorizeaza copii cu HIV in 80 de locatii din SUA.

Acest studiu a inclus 2398 copii infectati perinatal recrutati in studiul cu trecut natural ACTG 219 care a intreprins cel putin o examinare neurologica. Grupul a fost impartit in mod egal in functie de genul copiilor, iar o majoritate importanta (85%) aveau varsta de cel mult zece ani. 56% aveau un procent de CD4 peste 25, implicand un sistem imunitar relativ intact, insa numai 19,4% au ramas naivi de antiretrovirale.

Dintre aceia care au luat medicamente antiretrovirale, majoritatea (65%) au primit o schema terapeutica non-HAART.

Cu scopul de a analiza efectul medicamentelor antiretrovirale asupra incidentei encefalopatiei HIV, cercetatorii au examinat incidenta acestei afectiuni de-a lungul unor perioade de timp si in functie de medicamentele primite.

Incidenta encefalopatiei HIV a scazut de zece ori dupa 1996, in momentul in care HAART a fost introdusa, atingand o incidenta stabila dupa 2002.

De-a lungul unei perioade medie de urmarire de 6,4 ani, au aparut 77 cazuri de encefalopatie HIV, o rata de incidenta de 5,1 cazuri la 1000 ani persoane. Totusi, incidenta a scazut de la peste 20 cazuri la 1000 ani persoane in 1995 la mai putin de doua cazuri la 1000 ani persoane in 2000.

Procentul de copii care au primit scheme antiretrovirale cu abilitate mare de a penetra sistemul nervos central (SNC) – si de a actiona asupra HIV-ului din creier – a crescut dupa 1996, iar copii care au primit aceste scheme au avut un risc de deces semnificativ mai mic decat copii care au primit scheme cu o penetrare scazuta a SNC (rata de sansa 0,31 [intre 0,22 si 0,45]; incredere 95%, p < 0,0001). Primirea unei scheme cu penetrare mare a SNC a fost in mod semnificativ asociata cu o supravietuire imbunatatita dupa diagnosticarea encefalopatiei HIV (rata de sansa 0,26 [intre 0,11 si 0,61]; incredere 95%, p = 0,002).

Cu toate acestea, primirea unei scheme cu penetrare mare a SNC nu a avut vreun efect semnificativ asupra riscului de a dezvolta encefalopatie HIV, datorita marimii mici a esantionului. Insa, HAART de orice fel a fost asociata cu o reducere cu 50% a riscului de encefalopatie HIV (95% incredere; interval de incredere 0,29 – 0,86).

Alti factori de risc pentru encefalopatia HIV au fost procentul de CD4 initial sub 15% (rata de sansa 8,41 [intre 4,79 si 14,76]; incredere 95%) si varsta sub un an la prima examinare neurologica (rata de sansa 3,38 [intre 1,36 si 8,44]; incredere 95%).

”Aceste rezultate sugereaza ca HAART inhiba sau intarzie diseminarea HIV la nivelul SNC si de asemenea ca poate scadea replicarea virala daca o infectie activa si persistenta este deja prezenta la nivelul creierului”, concluzioneaza autorii.

Cu toate acestea, autorii nu pot sa traga concluzii ferme despre mecanismul prin care HAART ar putea inhiba sau intarzia diseminarea HIV la nivelul creierului, datorita lipsei de masurari ale HIV in SNC, lasand deschisa intrebarea daca nu cumva medicamentele cu o penetrare mare a SNC au intr-adevar un efect mai mare de prevenire la copii care nu sunt deja diagnosticati cu encefalopatie HIV. Un studiu pe animale publicat recent sugereaza ca, chiar si medicamentele care nu penetreaza creierul exercita un efect indirect asupra activitatii HIV din creier prin mijloace de schimbare a mediului imunologic din sistemul nervos central.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu