miercuri, 19 august 2009

Un test genetic prezice cine va raspunde la tratamentul hepatitei C

Cercetatorii raporteaza in Nature ca au identificat o gena care prezice raspunsul la tratamentul pentru hepatita C cu interferon si ribavirina.

”Cunostintele avansate despre genotipul de gazda al pacientilor cu virusul hepatitei C, vor putea deveni in viitor o componenta importanta a deciziei clinice de a initia tratamentul”, comenteaza investigatorii.

Se estimeaza ca 170 milioane de indivizi sunt infectati cu virusul hepatitei C (VHC) in toata lumea. Exista tratament disponibil care poate elimina aceasta infectie, insa el poate da efecte secundare neplacute si nu functioneaza intotdeauna.

Prin urmare este necesara o mai buna intelegere a factorilor asociati cu raspunsurile la terapia pentru hepatita C.

Investigatorii au urmarit contributia pe care o au genele umane la eficienta tratamentului pentru hepatita C. Esantionul studiului lor a inclus 1137 indivizi infectati cu virusul hepatitei C genotipul 1 (tulpina de hepatita C cea mai grea de tratat). Acesti pacienti faceau parte din studiul IDEAL, un trial clinic care investigheaza siguranta si eficienta terapiei bazata pe peg-interferon pentru infectia hepatitica C.

Investigatorii au descoperit ca o gena specifica a fost in mod puternic asociata cu un raspuns virusologic sustinut la tratament. Aceasta asociere a fost cea mai pronuntata la indivizii de origine europeana, pacientii care purtau aceasta gena aveau o sansa semnificativ mai crescuta de a avea un raspuns la tratamentul cu medicamente anti-hepatita C, in comparatie cu pacientii care nu aveau aceasta gena (rata de sansa [RS] = 7,3 [intre 5,1 si 10,4]; incredere 95%). Gena de asemenea a crescut sansele ca tratamentul sa functioneze la hispanici si african americani, insa la un nivel mai mic decat la albi.

Mai mult, investigatorii au descoperit ca gena a fost mai puternic asociata cu raspunsul la tratament, la americanii europeni, decat erau incarcatura virala VHC sau fibroza hepatica, prezicatori obisnuiti ai raspunsului la tratamentul hepatitei C.

Cu toate acestea, la african americani si hispanici, ambii acesti factori de risc traditionali au reprezentat un ghid mai bun pentru raspunsul la tratament decat prezenta genei.

Investigatorii considera ca identificarea acestei gene ar putea reprezenta o explicatie a raspunsurilor mai bune la terapia pentru hepatita C observate la pacientii albi decat la african americani.

Cateva noi medicamente anti-hepatita C se afla in dezvoltare. Acestea includ inhibitori de proteaza, investigatorii relatand ca sunt necesare cercetari pentru a vedea daca gena afecteaza de asemenea raspunsurile la aceasta clasa de medicamente. Ei de asemenea sugereaza ca trebuie facute studii pentru a determina daca gena joaca un rol in raspunsurile la terapie la pacientii infectati cu alte genotipuri de hepatita C.

Din moment ce gena de asemenea pare sa fie asociata cu eliminarea naturala a hepatitei C la fel ca raspunsul la tratament, ei sugereaza: „pare posibil ca producerea genei este implicata in controlarea ereditara a virusului hepatitei C”.

Cercetarea a inclus indivizi infectati doar cu hepatita C, asa ca ramane de vazut daca gena poate de asemenea prezice raspunsul la tratament in cazul pacientilor HIV-pozitivi care sunt coinfectati cu virusul hepatitei C.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu