duminică, 16 august 2009

Un studiu sugereaza ca sistemele imunitare ale indivizilor infectati cu HIV netratati ar putea sa se deterioreze mai repede decat se credea pana acum

Sistemele imunitare ale indivizilor infectati cu HIV netratati par sa se deterioreze mai repede decat se credea pana acum, conform rezultatelor preliminare ale unui trial clinic mic. Aceste descoperiri sugereaza ca medicii clinicieni ar putea avea nevoie sa monitorizeze mai des persoanele cu infectie HIV recenta decat monitorizeaza persoanele cu boala mai avansata, pretind investigatorii studiului.

Cunoscut ca studiul SETPOINT, sau A5217, trialul a fost conceput in scopul de a compara momentul in care cantitatea de HIV din sange se stabilizeaza, intre doua grupuri de persoane cu infectie HIV recenta: aceia care primesc o cura de terapie antiretrovirala (TARV) de 36 saptamani, si aceia care primesc terapie doar in momentul in care intrunesc criteriile imunologic, virologic si clinic pentru inceperea TARV.

Se considera ca, cantitatea de HIV din sange atinge un platou, cunoscut ca punctul de stabilizare virusologica, si ramane asa timp de mai multi ani dupa infectare. Se crede ca nivelul acestui punct de stabilizare influenteaza severitatea progresiei infectiei HIV. Investigatorii studiului SETPOINT au dorit sa afle daca nu cumva tratamentul administrat timpuriu scade punctul de stabilizare virusologica.

In analiza finala, diferenta dintre punctele de stabilizare virusologica ale celor doua grupuri nu a putut fi evaluata in mod statistic, din cauza ca prea putine puncte de stabilizare virusologica au fost masurate direct.

Cu toate acestea, investigatorii studiului au descoperit ca aceia care nu au primit cura de TARV de 36 saptamani au progresat mai rapid spre momentul in care aveau nevoie de TARV continua. Numarul de celule CD4 mediu in acest grup, la intrarea in studiu, a fost 556 celule/mm3.

Din moment ce, in mod obisnuit, se crede ca persoanele cu infectie HIV netratata pierd aproximativ 60 celule T CD4/mm3 in fiecare an, si din moment ce normele din SUA recomanda initierea TARV in momentul in care numarul de celule T CD4 scade sub 350 celule/mm3, echipa studiului s-a asteptat sa treaca cel putin doi pana la trei ani inainte ca membrii grupului format din aceia care nu au primit cura de 36 saptamani, sa aiba nevoie de tratament. Astfel, a fost surprinzator ca 20 dintre cei 39 de membrii ai grupului fara cura au avut nevoie de tratament in decurs de un an si jumatate. Va fi nevoie de o monitorizare atenta a unei populatii mai mari de indivizi cu infectie HIV recenta pentru a valida aceasta descoperire, lucru ce ar putea avea implicatii pentru conceptul viitoarelor trialuri clinice si politica de sanatate publica.

Studiul SETPOINT a fost realizat de Programul de Cercetare a Infectiilor Acute si Bolilor Timpurii (Acute Infection and Early Disease Research Program) si de Grupul de Trialuri Clinice SIDA (AIDS Clinical Trials Group – ACTG), ambele finantate de Institutul National de Alergologie si Boli Infectioase (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID), parte a Institutelor Nationale de Sanatate (National Institutes of Health). Investigatorul principal este Dr. Christine Hogan, M.D., profesor asistent la Colegiul Medical din Wisconsin si profesor asistent adjunct de medicina clinica la Universitatea Columbia.

Trialul a fost oprit inainte de momentul stabilit initial, deoarece, in timpul unei revizuiri interimara de rutina, un comitet de monitorizare a sigurantei si datelor (data and safety monitoring board – DSMB) independent a determinat ca grupul cu tratament timpuriu avea un rezultat superior, in mare masura antrenat de progresia bolii HIV din grupul fara cura. DSMB a mai descoperit ca mai mult de jumatate dintre aceia din grupul fara cura au avut nevoie de a initia TARV continua inainte ca punctul de stabilizare virusologica sa fie masurat la saptamana 72. Ca rezultat, trialul nu a putut sa demonstreze o diferenta semnificativa intre punctele de stabilizare virusologica masurate in cele doua grupuri.

DSMB a recomandat incheierea mai devreme a trialului SETPOINT, deoarece continuarea lui probabil ca nu va schimba rezultatul, sau nu va aduce informatii aditionale folositoare clinic. DSMB a mai recomandat ca echipa studiului sa ofere medicamente antiretrovirale pana la terminarea celor 36 saptamani, tuturor persoanelor din grupul de tratament timpuriu care nu isi incheiasera inca, cura de 36 saptamani de tratament. NIAID a fost de acord cu aceste recomandari.

Echipa studiului colaboreaza cu participantii care au inceput TARV in timpul trialului si cu medicii lor pentru a asigura o tranzitie fara probleme spre ingrijirile clinice din afara studiului. Echipa de asemenea ofera TARV, pana la terminarea celor 36 saptamani, voluntarilor din grupul de tratament timpuriu, care nu au incheiat cura lor de 36 saptamani de terapie si doresc sa o incheie.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu