miercuri, 12 august 2009

Un studiu sud african arata rezultate bune ale TARV la copii in serviciile medicale primare

Peste 80% dintre copiii care au inceput tratamentul antiretroviral au ramas sub supraveghere medicala continua, iar 90% dintre aceia aflati inca sub supraveghere medicala aveau o suprimare virala completa dupa doi ani, intr-o locatie de ingrijiri medicale primare dintr-o suburbie foarte saraca a orasului Johannesburg, Africa de Sud, a raportat Pippa MacDonald la A Cincea Conferinta a Societatii Internationale a SIDA despre Patogeneza, Tratamentul si Prevenirea HIV, din luna iulie, tinuta in Cape Town, Africa de Sud.

Descoperirile preliminare au fost prezentate la A Doua Conferinta Internationala HIV a Botswanei tinuta in Gaborone, Botswana, in septembrie 2008.

Dintre cei 2,1 milioane copii infectati cu HIV in lumea intreaga, 90% traiesc in Africa Sub-Sahariana, dintre care 280.000 sunt in Africa de Sud.

Dificultatile legate de aprovizionarea cu tratament antiretroviral pediatric in Africa de Sud, sunt multiple si includ: co-morbiditatile legate de tuberculoza si malnutritie; schemele terapeutice complexe si lipsa formulelor pediatrice corespunzatoare; un context social complex, de exemplu: a fi orfan, adolescent, a trai in saracie si/sau a primi tratament in paralel de la vindecatori traditionali. Initierea tarzie contribuie la rate de mortalitate mari, la fel si la cresterea si dezvoltarea necorespunzatoare la aceasta populatie.

Clinica HIV pentru copii Phatsima Khanya (Phatsima Khanya = Locul Luminilor Stralucitoare) este o clinica de ingrijiri medicale localizata in suburbia Alexandra, Johannesburg. Alexandra este o suburbie foarte saraca, supraaglomerata, in care criminalitatea este excesiva si rata somajului este ridicata. Malnutritia si analfabetismul sunt des intalnite. Toate impreuna duc la existenta unor conditii de viata dificile.

Clinica si-a inceput activitatea in aprilie 2005 si a devenit o locatie de interes national in februarie 2006. Clinica reprezinta o locatie de ingrijiri medicale complexe, management si tratament (CCMT). Toate serviciile sunt gratuite. Se foloseste o abordare axata pe intreaga familie, clinica functionand ca parte dintr-o clinica HIV generala pentru adulti. Testarea HIV se face incepand cu varsta de 4-6 saptamani, iar tratamentul antiretroviral este asigurat daca este necesar.

Echipa pediatrica este formata din trei medici, doua asistente medicale – o asistenta de ingrijiri medicale primare si o asistenta specializata – si trei consilieri. Un nutritionist, asistent social, farmacist, functionar si personalul administrativ sunt folositi in comun cu clinica CCMT pentru adulti.

A fost intreprinsa o revizuire retrospectiva a fiselor medicale pentru perioada de patru ani, din aprilie 2005 pana in aprilie 2009. Populatia studiului a inclus toti sugarii, copii si adolescentii, cu varsta pana in 14 ani, care au inceput tratamentul antiretroviral.

Un total de 337 copii au inceput TARV la o varsta medie de 5 ani si 7 luni. Sapte zeci si cinci la suta erau pe o schema terapeutica de prima linie constand din lamivudina (3TC, Epivir), stavudina (d4T, Zerit) si efavirenz (EFV, Stocrin), iar ceilalti 25% pe 3TC, d4T si lopinavir/ritonavir (LPV/r, Kaletra). Procentajul CD4 mediu la inceput a fost 12,8. Aproape 85% se aflau in stadiile OMS 3 si 4 (25% si respectiv 58%). Unsprezece la suta aveau varsta sub un an, 34% aveau varsta cuprinsa intre unu si cinci ani, 41% aveau varsta cuprinsa intre sase si noua ani, iar restul 14% aveau intre 10 si 14 ani.

La sfarsitul perioadei de studiu 83% (281) inca se aflau sub supraveghere medicala. Incarcaturi virale nedetectabile au fost observate la 87% (172/199) dupa un an si la 90% dupa doi ani de tratament. Cresterea medie a procentajului CD4 a fost de 12,7 (intre 8,21 si 17,37) si 15,3 (intre 11,0 si 19,8) la unul si respectiv doi ani.

La sfarsitul perioadei de studiu 193 (69%) inca se aflau pe tratamentul de prima linie. Motivul coplesitor pentru schimbarea schemei a fost reprezentat de toxicitate, ca rezultat al stavudinei, (72/88 sau 82%) sub forma lipodistrofiei si hiperlactatemiei.

In timp ce procentajul ridicat al orfanilor, de 32%, nu a afectat rezultatele, a avut consecinte importante asupra starii de bine psihosociala a acestor copii, au notat autorii. Succesul suprimarii virale a fost similar indiferent daca ingrijitorul principal era fie mama fie bunica.

Dificultatile psihosociale multiple necesita o abordare multidisciplinara in echipa, au notat autorii. De exemplu: pentru a ajuta la combaterea malnutritiei severe sunt distribuite colete cu mancare si exista o bucatarie care prepara supa in fiecare zi. Exista o clinica separata pentru adolescenti. Clinica ofera si servicii sociale pentru a ajuta la scaderea ratei mari a somajului in randul ingrijitorilor si la diminuarea saraciei prin furnizarea de imbracaminte si paturi, de asemenea ofera si burse educationale.

Autorii concluzioneaza: „putem confirma ca TARV a schimbat fata epidemiei HIV pediatrica in comunitatea noastra, insa poate cea mai mare lectie invatata este ca TARV reprezinta doar o parte din totalul ingrijirilor necesare pentru copii infectati cu HIV”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu