joi, 27 august 2009

Ulceratiile din boala ulcerativa genitala, des intalnita la femeile care incep tratamentul HIV, pot pentru un timp sa creasca infectiozitatea

Ulcerele genitale reapar in mod frecvent la femeile care incep tratamentul HIV, sugereaza un studiu kenian publicat in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Un numar de celule CD4 scazut in momentul in care tratamentul HIV a fost inceput si existenta ulcerelor genitale in trecut au reprezentat factorii de risc pentru aceste episoade scurte ale afectiunii genitala.

”Intrucat ulceratiile din boala ulcerativa genitala din timpul perioadei care urmeaza imediat dupa initierea terapiei antiretrovirala pot creste puterea de infectare a HIV, consilierea dinainte de inceperea tratamentului trebuie sa includa informatii despre modalitatile de reducere a riscului de transmitere HIV la partenerii sexuali”, comenteaza investigatorii.

Ulcerele genitale sunt des intalnite la femeile cu HIV. Infectiile cu transmitere sexuala, in special virusul herpes simplex 2, sunt in mod obisnuit cauza lor. Din moment ce asemenea ulcere deterioreaza stratul de mucus si produc inflamatie, ele pot creste incarcatura virala HIV in compartimentul genital, prin urmare insemnand ca ar putea exista un risc mai mare de transmitere a HIV la partenerii sexuali.

Imediat dupa inceperea tratamentului HIV, unii pacienti prezinta imbolnaviri datorate reconstructiei imunitara. Acestea pot include o inrautatire temporara a afectiunilor preexistente, inclusiv boala ulcerativa genitala.

Pentru a obtine o mai buna intelegere a frecventei si sincronizarii bolii ulcerativa genitala la femeile care incep tratamentul HIV, investigatorii au conceput un studiu prospectiv care a inclus 134 femei care incepeau tratamentul HIV pentru prima oara. Studiul a durat sase luni. La inceput si la intervale regulate de timp dupa initierea terapiei antiretrovirala, femeile au fost intrebate despre prezenta ulcerelor genitale si li s-a facut un examen fizic.

Numarul de celule CD4 mediu in momentul in care tratamentul HIV a fost inceput a fost 127 celule/mm3, iar 82 de femei (62%) au raportat ca au avut ulcere genitale la un moment dat inainte de inceperea tratamentului HIV.

Dupa inceperea tratamentului HIV, ulcerele genitale au fost raportate sau observate la 54 de femei (40%) in 85 de vizite ale studiului (10%). Ulcerele au fost descoperite prin raportarea de pacient doar in 47% din cazuri, de examinarea fizica in 38% din cazuri si prin ambele metode in 18%.

La inceput, incidenta bolii ulcerativa genitala a fost de 10%. Aceasta a crescut la 17% dupa o luna de tratament HIV, insa a scazut la 6% dupa sase luni de terapie antiretrovirala.

In primul set de analize statistice, un numar initial de celule CD4 sub 100 celule/mm3, un diagnostic SIDA si existenta ulcerelor genitale in trecut, au fost toate asociate in mod semnificativ cu o reaparitie a ulcerelor genitale in timpul perioadei de urmarire.

Analizele ulterioare care au cautat existenta factorilor cofondatori potentiali au aratat ca existenta ulcerelor genitale in trecut a ramas foarte semnificativa (rata de sansa [RS] = 3,8 [intre 1,9 si 7,7], incredere 95%, p < 0,001), iar numarul initial de celule CD4 scazut a fost la granita semnificatiei (RS = 1,8 [intre 1,0 si 3,4], incredere 95%, p = 0,06).

In continuare investigatorii au restrictionat analiza lor la cazurile de boala ulcerativa care au fost diagnosticate prin examinare fizica. La o luna dupa inceperea tratamentului HIV, a existat o crestere cu 40% a incidentei ulcerelor genitale fata de momentul initial, in acest subgrup de femei, insa aceasta a scazut la 20% in luna a doua, iar dupa trei luni de tratament HIV, ea a fost sub nivelul de inceput. Atat numarul initial de celule CD4 sub 100 celule/mm3, cat si existenta in trecut a ulcerelor genitale au reprezentat prezicatori inalt semnificativi (ambele p < 0,001) ai ulceratiilor din boala ulcerativa genitala dupa administrarea medicamentelor anti-HIV.

”Am descoperit ca incidenta bolii ulcerativa genitala a fost relativ mare la inceput (aproape 10%), a crescut aproape de doua ori in prima luna, apoi a reajuns ulterior la valoarea de inceput”, scriu investigatorii.

Prin urmare ei concluzioneaza: „cu toate ca toate femeile care incep terapia antiretrovirala ar trebui consiliate despre strategiile referitoare la reducerea riscului lor de a transmite HIV la partenerii sexuali, datele prezentate aici sugereaza ca femeile cu un trecut de boala ulcerativa genitala ar putea beneficia in plus de pe urma consilierii de reducere a riscurilor cu privire la posibilitatea de crestere a riscului de transmitere in primele 1-2 luni de terapie”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu