miercuri, 5 august 2009

Tulpina de HIV noua provenita de la gorile

O femeie din Camerun este infectata cu o tulpina de HIV care provine de la gorile, lucru raportat de investigatori francezi intr-un articol scurt publicat in editia online a Nature Medicine. Ei sunt de parere ca acesta este un tip nou de HIV-1, pe care ei l-au clasificat drept tipul P. Nu exista vreun motiv pentru a se lua in calcul ca acest tip nou de HIV nu va raspunde la tratamentul HIV.

HIV isi are originea in virusul imunodeficientei simiene (SIV – simian immunodeficiency virus), care a trecut de la o specie la alta, trecand de la cimpanzei la oameni.

SIV este prezent si la gorile, avand multe dintre proprietatile necesare pentru o migrare de la o specie la alta, putand trece la oameni.

In 2001, cercetatorii francezi, in timp ce monitorizau diversitatea genetica a HIV, au descoperit o tulpina de HIV neobisnuita, la o femeie de 62 ani din Camerun. Incarcatura virala HIV a ei s-a mentinut ridicata in mod constant din momentul diagnosticarii ei cu virusul, insa ea s-a mentinut intr-o stare de sanatate buna, avand numarul de celule CD4 in jurul a 300 celule/mm3.

Analizarea virusului femeii a aratat ca el avea o legatura stansa cu tipul de SIV care infecteaza gorilele.

”Cazul uman descris aici nu pare sa fie un incident izolat, din moment ce inainte de a ajunge in Paris pacienta a trait intr-o regiune semiurbana din Yaounde, capitala Camerunului, si a raportat ca nu a avut niciun contact cu carnea salbatica nepregatita, iar nivelul ridicat de replicare a acestei tulpini, in vivo si in izolarea rapida din cultura, indica faptul ca este adaptata la celulele umane”.

Investigatorii cred ca tulpina „putea sa fi circulat neobservata in Camerun si in orice alta regiune”.

Investigatorii nu au discutat semnificatiile clinice ale descoperirilor lor. Cu toate aceste unul dintre cercetatori, Dr David Robertson, a declarat BBC-ului: „Nu exista motive pentru a se lua in calcul ca acest virus va prezenta vreo problema noua".

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu