luni, 10 august 2009

Tratamentul de linia a doua: Fundatia Clinton anunta o noua reducere de pret

Un pachet care contine o combinatie de patru medicamente pentru tratamentul antiretroviral de linia a doua pentru tarile slab dezvoltate, va fi disponibil de la inceputul anului 2010 la un pret de 475$, a anuntat saptamana trecuta Initiativa Clinton pentru HIV/SIDA (Clinton HIV/AIDS Initiative – CHAI).

Cu efecte imediate medicamentele – tenofovir (Viread), lamivudina (3TC, Epivir), atazanavir (Reyataz) plus o doza bustanta de ritonavir (Norvir) – vor fi disponibile la un pret de 475$. Aceasta schema este cu 115$ mai ieftina decat optiunea anterioara cea mai ieftina pentru tratamentul de linia a doua, lopinavir/ritonavir (Kaletra) plus tenofovir/3TC, oferita in prezent tarilor eligibile din lumea saraca de Consortiul pentru Achizitii al Initiativei Clinton pentru HIV/SIDA (Clinton HIV/AIDS Initiative Procurement Consortium) la un plafon de vanzare de 590$ pe an.

Preturile scazute se compara cu un cost de 210$ pe an pentru o schema terapeutica care contine tenofovir, lamivudina (3TC) si efavirenz (Stocrin), si 89$ pe an pentru d4T (stavudina, Zerit), 3TC si nevirapina (Viramune), schemele terapeutice de prima linie cel mai des folosite.

Anul viitor producatorul indian de medicamente generice Matrix va pune medicamentele intr-un singur pachet pentru a oferi in aceeasi cutie tratament de linia a doua, luat o data pe zi, fiind pentru prima oara, in intreaga lume, cand o schema terapeutica de linia a doua a fost impachetata in acest fel.

Matrix poate sa produca medicamentele deoarece ei nu sunt brevetati in India, si pot sa le ofere la preturi mici din cauza eforturilor de a imbunatati eficienta de producere si datorita garantiei volumului mare de comenzi.

CHAI declara ca vor incepe sa ofere produsele companiei Matrix in momentul in care formulele de atazanavir si ritonavir primesc preaviz din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Produsele vor fi disponibile tarilor cu venituri mici si medii care s-au alaturat consortiului.

Achizitionarea medicamentelor de linia a doua este finantata de UNITAID, facilitate internationala de achizitonare a medicamentelor; UNITAID garantand o extindere a finantarii pentru tratamentul de linia a doua pana la sfarsitul lui 2011, cu scopul de a incuraja administrarea rapida a noilor formule.

Presedintele Clinton a mai anuntat ca Pfizer a fost de acord sa ieftineasca cu 60% medicamentul sau pentru tratarea tuberculozei (TB), rifabutina, facandu-l disponibil la un pret de 1$ pe zi, echivalentul a 90$ pentru intreaga cura de tratament anti-TB, fiind mai ieftin decat tratamentul bazat pe rifampicina. Rifabutina este mai potrivita pentru utilizarea impreuna cu inhibitorii de proteaza bustati cu ritonavir, deoarece nu reduce nivelul de ritonavir.

CHAI estimeaza ca intre 6000 si 10000 de pacienti cu TB vor beneficia de pe urma acestei oferte, cu toate ca numarul ar putea creste substantial daca un studiu sponsorizat de guvernul francez, pe cale sa inceapa in scurt timp in Vietnam, arata ca este sigur si eficient sa se foloseasca rifabutina alaturi de nevirapina, una dintre componentele tratamentului de prima linie. Normele de tratament recomanda in prezent utilizarea efavirenz, un medicament de prima linie mai scump, la pacientii cu TB datorita lipsei sale de interactiuni negative cu rifampicina; unele studii, insa nu toate, au indicat ca rifampicina ar avea un efect negativ asupra nivelului de nevirapina.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu