luni, 17 august 2009

Supravietuirea in cazul cancerului anal este asemanatoare intre persoanele HIV-pozitive si cele HIV-negative

Persoanele HIV-pozitive diagnosticate cu cancer anal au o rata de supravieture asemanatoare cu aceea a omologilor lor HIV-negativi, conform unui studiu publicat pe 15 august in Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Ratele de aparitie a catorva malignitati nelegate de SIDA, in mod particular cancerul anal, sunt mai mari la persoanele cu HIV decat la omologii lor HIV-negativi. Mai mult, numarul de persoane cu HIV diagnosticate cu cancer anal in fiecare an a crescut, mai degraba decat sa scada, din momentul introducerii terapiei antiretrovirala potenta. Expertii cred ca rata mare este, cel putin partial, datorata incidentei mari de infectii cu human papillomavirus (HPV) in randul persoanelor HIV-pozitive. Si mai mult, unele studii au sugerat ca in momentul in care persoanele cu HIV fac cancer, ele au o supravietuire mai mica decat pacientii HIV-negativi.

Pentru a determina ratele de supravietuire in cazul cancerului anal, Dr. Laurent Abramowitz, MD, de la Spitalul Universitar Bichat, din Paris, si colegii lui au examinat istoricele medicale ale tuturor pacientilor cu cancer anal indrumati catre una dintre cele sase spitale frantuzesti, pentru tratament intre 1998 si 2004.

Analiza a inclus 151 pacienti: 44 erau HIV-pozitivi, iar 107 erau HIV-negativi. Toti pacientii HIV-pozitivi erau barbati – comparativ cu 27% dintre pacientii HIV-negativi – iar varsta lor medie a fost 45 ani, comparativ cu 62 ani la pacientii HIV-negativi. Nu au existat diferente semnificative, intre cele doua grupuri, in stadiul tumorii la momentul trimiterii, sau in modul si frecventa tratamentului. Procentul de pacienti care au avut efecte secundare importante la chimioterapie, a fost similar in ambele grupuri.

Abramowitz si colegii lui au descoperit ca 82% dintre pacientii HIV-pozitivi au avut un raspuns complet la tratamentul pentru cancer, comparativ cu 75% dintre pacientii HIV-negativi. Rata de supravietuire totala, de-a lungul unei perioade de monitorizare de trei ani, a fost de aproximativ 85% pentru ambele grupuri.

Dat fiind similitudinea in raspunsul la tratament si ratele de supravietuire, autorii recomanda ca normele standard de tratament pentru cancerul anal sa fie urmate indiferent de statusul HIV.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu