duminică, 23 august 2009

Serosortarea si ‚pozitionarea strategica’ sunt folosite de barbatii gay HIV-pozitivi din SUA pentru a reduce riscurile de transmitere a HIV

Peste 40% dintre barbatii gay si ceilalti care fac sex cu barbatii diagnosticati cu HIV in SUA intretin relatii sexuale anale neprotejate, conform rezultatelor unei meta-analize publicata in editia din 24 august a AIDS. Cu toate acestea, au existat dovezi ca aceia care s-au angajat in sex neprotejat, au incercat sa limiteze riscul de transmitere a HIV la parteneri prin folosirea unor strategii cum ar fi „serosortarea” (sex cu alti barbati HIV-pozitivi) sau „pozitionarea strategica” (adoptarea rolului receptiv in timpul sexului neprotejat). Nu au existat dovezi referitoare la faptul ca factorii clinici, cum ar fi aderenta la tratamentul HIV sau incarcatura virala nedetectabila, ar fi influentat activitatile sexuale neprotejate.

Barbatii gay si ceilalti care fac sex cu barbatii din SUA sunt influentati in mod disproportionat de HIV si celelalte infectii cu transmitere sexuala. Multi barbati isi reduc comportamentul la risc HIV dupa ce sunt diagnosticati cu HIV, insa altii continua sa faca sex neprotejat, lucru ce poate include un risc de a transmite HIV la altii, sau de a se expune la infectiile cu transmitere sexuala.

Cateva studii au examinat incidenta relatiilor sexuale anale neprotejate in randul barbatilor gay si ceilalti care fac sex cu barbatii din SUA, care au fost diagnosticati cu HIV. Pentru a obtine o sinteza a descoperirilor acestor cercetari, investigatorii au realizat o meta-analiza a rezultatelor obtinute din 30 de studii realizate intre 2000 si 2007, care au examinat comportamentele sexuale neprotejate in aceasta populatie.

Pentru a evita supraestimarea incidentei sexului anal neprotejat, cercetatorii au exclus studiile care au recrutat doar barbatii cu comportamente care ar fi putut mari proportia unei asemenea activitati (de exemplu: consumatorii de metamfetamina sau practicantii de sex comercial) si studiile care au recrutat barbati din locatii cum ar fi saiturile de „barebacking” (termen folosit pentru denumirea relatiilor sexuale anale neprotejate), petrecerile sexuale si saunele.

Studiile incluse in analiza au implicat un total de 18.121 barbati. Acesti barbati au fost recrutati fie din clinici, fie de la locuri de intalnire si evenimente gay. Toate aceste studii au fost facute pe sectiune incrucisata (intrebari „pe neasteptate”), 21 au inclus barbati recrutati ca un esantion de comoditate, celelalte noua au folosit metode de esantionizare randomizata.

Varsta medie a participantilor la studiu a fost 38 ani. Durata medie de la diagnosticarea infectiei HIV a fost 70 luni, iar procentul de indivizi care luau terapie antiretrovirala a variat intre 23% si 89% (media 77%). Procentul de indivizi care au raportat ca luau cel putin 90% din dozele lor de tratament a variat intre 26% si 76% (media 67%), iar procentul de pacienti cu o incarcatura virala nedetectabila a variat intre 39% si 57% (media 42%).

In total, rezultatele combinate ale studiilor au aratat ca 43% dintre barbati au raportat sexul anal neprotejat. Acest comportament a fost raportat cel mai frecvent cu alti barbati cunoscuti a fi HIV-pozitivi (cu alte cuvinte, serosortare). Insa, 26% dintre barbati au raportat sexul neprotejat cu un barbat care era HIV-negativ sau care avea un status HIV necunoscut.

Au existat dovezi ca barbatii au incercat sa reduca riscul de transmitere a HIV la partenerii HIV-negativi prin adoptarea unui rol receptiv in timpul sexului neprotejat (9% receptiv vs 5% insertiv). In mod similar, barbatii HIV-pozitivi au adoptat un rol receptiv si in cazul in care partenerul lor avea un status HIV necunoscut (12% receptiv vs 8% insertiv).

In primul set de analize statistice al investigatorilor, incidenta sexului neprotejat a fost mai mica in studiile care:

• Au recrutat inainte de 2000.
• Au inclus barbati de culoare mai degraba decat barbati albi.
• Au recrutat participantii din centre medicale mai degraba decat locuri de intalnire si evenimente gay.
• Au folosit o tehnica de esantionizare randomizata mai degraba decat un esantion de comoditate.
• Au avut chestionarul intocmit de un intervievator mai degraba decat sa fie completate de fiecare participant in parte.

In analiza „multivariata”, doar metoda de esantionizare si modalitatea in care chestionarul a fost intocmit au ramas semnificative. Investigatorii sugereaza ca sunt necesare cercetari viitoare pentru a identifica motivul pentru care metoda de esantionizare a fost semnificativa.

Ei de asemenea au notat: „faptul ca incidenta relatiilor sexuale anale neprotejate a fost semnificativ mai mare in studiile in care chestionarele au fost completate de fiecare persoana in parte, decat in studiile in care chestionarele au fost completate de un intervievator, sugereaza ca barbatii care fac sex cu barbatii seropozitivi HIV au comportamente sociale necorespunzatoare subraportate in momentul in care chestionarul este intocmit de un intervievator”.

”Am descoperit ca un procentaj de marime considerabila de barbati care fac sex cu barbatii diagnosticati cu HIV sunt implicati in relatii sexuale anale neprotejate cu parteneri de gen masculin”, au scris investigatorii.

Ei adauga: „aceasta este o preocupare de sanatate publica importanta, data fiind incidenta mare de HIV si infectii cu transmitere sexuala in randul barbatilor care fac sex cu barbatii din Statele Unite”.

Cu toate acestea, ei de asemenea au gasit dovezi ca „unii barbati care fac sex cu barbatii diagnosticati cu HIV se angajaza in comportamente care ar putea diminua probabilitatea de a-i infecta pe altii”.

Investigatorii considera ca rezultatele lor sunt „folositoare pentru eforturile de prevenire tintita” si sugereaza ca o prioritate pentru o asemenea activitate ar trebui sa fie „siguranta serosortarii si pozitionarii strategica”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu