duminică, 30 august 2009

Reasigurari ca pacientii cu un numar de celule CD4 bun nu se afla la risc de deteriorare mentala data de HIV

Pacientii HIV-pozitivi cu un numar de celule CD4 bun nu au un risc crescut de a dezvolta deteriorare neurocognitiva, sugereaza un studiu publicat in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Toti pacientii din studiu aveau un numar de celule CD4 peste 350 celule/mm3, iar majoritatea fusesera infectati cu HIV de peste cinci ani. Varsta inaintata a reprezentat singura caracteristica, care a fost asociata cu un risc crescut de deteriorare.

”Pacientii nostri nu au un risc mai mare de dementa asociata HIV”, subliniaza investigatorii, care erau din trei centre de tratament HIV din Buenos Aires.

Deteriorarea cognitiva este des intalnita la pacientii cu HIV, sirul de afectiuni asociate cu ea cuprinzand de la forme asimptomatice pana la dementa asociata HIV.

Cercetarile anterioare au descoperit ca 20% dintre pacientii cu infectie HIV timpurie aveau deteriorare asimptomatica, incidenta crescand pana la aproximativ 80% la pacientii varstnici cu SIDA.

Deteriorarea cognitiva poate avea efecte negative asupra pacientilor HIV-pozitivi, prin urmare diagnosticarea ei la pacientii aflati in stadiile timpurii ale infectiei HIV este importanta. Mai mult, cercetarile au sugerat ca desi incidenta dementei asociata HIV a scazut foarte mult din momentul in care tratamentul HIV eficient a devenit disponibil, la un numar mic de pacienti inca mai apare afectiunea, iar numarul de celule CD4 la care boala este diagnosticata este in crestere.

Pacientii cu deteriorare mentala asociata HIV pot fi diagnosticati usor si cu acuratete folosind Scala Internationala de Dementa HIV. Acest test are cateva avantaje: nu necesita un echipament special, poate fi facut de doctori in clinicile ambulatorii si dureaza doar cateva minute. Un scor sub zece este sugestiv pentru dementa.

Investigatori din Buenos Aires au presupus ca pacientii HIV-pozitivi cu un sistem imunitar destul de intact tot s-ar putea afla la risc de a dezvolta deteriorare cognitiva, mai ales daca nu iau tratament HIV, pentru ca replicarea HIV la nivelul creierului poate fi daunatoare.

Prin urmare ei au intreprins un studiu care a inclus 260 pacienti cu un numar de celule CD4 peste 350 celule/mm3. Acestor indivizi le-a fost evaluata functia cognitiva folosind Scala Internationala de Dementa HIV.

Doua treimi dintre pacienti fusesera diagnosticati cu HIV in urma cu peste cinci ani. Varsta medie a pacientilor a fost 38 ani (intre 21 si 73 ani), iar 158 luau terapie antiretrovirala. Incarcatura virala medie a fost de sub 50 copii/ml la pacientii care primeau terapie antiretrovirala si 21.000 copii/ml la indivizii naivi de tratament.

Per total, scorul de dementa HIV mediu a fost 10,9. Investigatorii au examinat legaturile dintre varsta, sex, educatie, durata infectiei HIV, numarul de celule CD4 curent, numarul de celule CD4 nadir (cea mai mica valoare din toate timpurile) si incarcatura virala curenta.

Doar varsta a fost gasita a fi asociata cu performanta din test. Pacientii cu varsta sub 44 ani au avut un scor mediu semnificativ mai mare decat aceia care aveau sub aceasta varsta (11,1 versus 10,2, p < 0,001).

Un total de 83 pacienti luau efavirenz (Stocrin, de asemenea si in pastila combinata Atripla). Acest medicament a fost asociat cu efecte secundare neuropsihiatrice, insa investigatorii au descoperit ca acesti pacienti au avut scoruri asemanatoare cu pacientii care luau alte medicamente anti-HIV.

Mai mult, scorurile Scalei Internationala de Dementa HIV au fost asemanatoare intre pacientii care luau tratament HIV si aceia care erau naivi de tratament (11 vs 10,8).

Numarul de celule CD4 nadir a fost de aproximativ 250 celule/mm3 in randul pacientilor care luau tratament HIV si 500 celule/mm3 la indivizii naivi de tratament. Nu a fost gasita nicio relatie intre numarul de celule CD4 nadir si scorurile la test.

In final, investigatorii au intreprins o analiza statistica pentru a identifica factorii de risc asociati in mod semnificativ cu un scor al Scalei Internationala de Dementa HIV sub zece. Singurul factor pe care ei l-au identificat a fost varsta peste 45 ani (rata de sansa: 3,5 [intre 1,36 si 8,99], incredere 95%, p < 0,01).

”Pacientii cu un status imunitar conservat nu par a se afla la un risc ridicat de a dezvolta deteriorare neurocognitiva semnificativa din punct de vedere clinic, masurata de Scala Internationala de Dementa HIV”, concluzioneaza cercetatorii.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

2 comentarii:

  1. Multumiri celor care se ocupa de publicarea acestor articole! Consider ca sunt de un real ajutor pentru cei care vor sa fie corect informati si sa aiba grija de ei, mai ales cand medicii sunt prea ocupati sa le explice diverse elemente!
    Felicitari sincere !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara!

    Multumim si noi pentru aprecieri. Chiar ne bucura sa aflam ca munca noastra este apreciata si mai ales ca este folositoare. Noi consideram ca fiecare persoana seropozitiva trebuie sa fie cat mai bine informata, acesta fiind si motivul pentru care a fost creat acest blog. Aprecierile din partea persoanelor care citesc acest blog ne fac sa ne dam seama ca el este util si ne motiveaza pe viitor.

    RăspundețiȘtergere