vineri, 21 august 2009

Proteine sintetice noi care blocheaza HIV

Proteinele sintetice numite „foldameri” efectiv opresc HIV din a infecta celule, in studii realizate in eprubeta, lucru ce ar putea indruma calea spre viitoare tratamente, conform unui anunt facut de cercetatorii de la Universitatea statului Wisconsin din Madison.

Celulele au un sistem propriu de a relationa una cu alta. Ele pot interactiona intre ele sau cu alte tipuri de celule din corp. Lanturi speciale de proteine, numite peptide, faciliteaza aceasta conexiune intercelulara. Interactiunea este de asemenea necesara intre HIV si celulele sistemului imunitar uman.

In timp ce a existat un interes de a folosi peptide aparute natural modificate pentru a intrerupe interactiunea dintre celulele umane si HIV, aducerea peptidelor modificate in locul in care este nevoie de ele nu este usor. Peptidele care se injecteaza sunt lungi si delicate, din acest motiv este nevoie de cantitati mari de medicament pentru a fi eficient din punct de vedere terapeutic; in plus, peptidele trebuie administrate prin intermediul injectarii pentru a evita enzimele digestive care rup lantul peptidic.

In prezent, in ciuda acestor dificultati, un grup de cercetatori de la Universitatea statului Wisconsin, Universitatea din Pittsburgh si Colegiul Medical Weill de la Universitatea Cornell din orasul New York, au dezvoltat peptide sintetice care sunt indeajuns de lungi pentru a intrerupe comunicarea dinte HIV si celule, insa indeajuns de puternice pentru ca organismul sa nu le poata rupe asa de usor. Rezultatele acestei colaborari initiale au fost publicate online in Proceedings of the National Academy of Medicine.

W. Seth Horne, PhD, de la Universitatea din Pittsburgh, si colegii lui au realizat o versiune sintetica a unei peptide care de obicei se conecteaza cu proteina HIV numita gp41. Peptida sintetica, pe care ei o numesc foldamer, a fost indeajuns de mare incat sa interactioneze cu proteina HIV, insa proiectata astfel incat sa nu fie rupta usor de enzime. In laborator, cateva versiuni de foldamer au fost destul de eficiente in a bloca HIV de la a infecta celule.

Conform spuselor sefului laboratorului de la Universitatea statului Wisconsin, profesorul de chimie Samuel Gellman, PhD, noii foldameri ofera cai noi pentru a concepe molecule care sa lupte cu virusurile si alte infectii. „Exista un potential urias aici, deoarece strategia pe care o folosim este diferita de aceea pe care o folosesc acum industriile farmaceutica si biotehnologica”, declara Gellman.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

2 comentarii:

 1. In sfarsit si vesti bune, sper sa reuseasca cat mai repede sa aveam un tratament curativ sau cel putin sa elimine nevoia de medicatie zilnica.

  Urmaresc blogul zi de zi inca de anul trecut cand am aflat ca sunt pozitiv si vreau sa va multumesc pentru sfaturile, indrumarile dar mai ales suportul acordat.

  Faceti o treaba minunata si sper sa continuati, multi oameni au nevoie de voi!

  Va multumesc ca existati!
  "D"

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna dimineata!

  Este o mare placere pentru noi ca va putem ajuta si speram sa o facem in continuare. Aprecierile dvs ne ajuta sa continuam si gandul ca ceea ce facem este util reprezinta o motivatie.

  Aparitia unui medicament curativ reprezinta dorinta oricaruia dintre noi, ar reprezenta o veste minunata pentru toti. Sa speram ca in cel mai scurt timp ne putem bucura de el.

  RăspundețiȘtergere