duminică, 2 august 2009

Obiectivele tratamentului pentru diabet sunt atinse la fel de bine si la pacientii HIV-pozitivi, precum sunt la pacientii fara HIV

Tintele pentru controlarea diabetului sunt atinse la fel de bine si la indivizii HIV-pozitivi precum sunt la cei HIV-negativi, investigatori din SUA raporteaza in editia din 1 septembrie a Clinical Infectious Diseases.

Diabetul afecteaza aproximativ 8% dintre adultii din SUA, 6% in Romania. Rezistenta la insulina este inalt prevalenta in randul indivizilor HIV-pozitivi, cercetarile sugerand ca incidenta diabetului este de cinci ori mai mare in randul pacientilor cu HIV decat in randul populatiei generale.

Ingrijirea pacientilor cu diabet este complexa si necesita contributie din partea mai multor specialisti. Cu toate acestea, exista putine cercetari care sa fi cautat standardul de ingrijiri oferite indivizilor HIV-pozitivi cu diabet.

Prin urmare, investigatori din Chicago au conceput un studiu retrospectiv pentru a determina proportia de pacienti HIV-pozitivi cu diabet care au obtinut obiectivele Asociatiei Americane de Diabet (ADA – American Diabetes Association).

Un total de 216 pacienti au fost inclusi in studiu, toti fiind recrutati de la Ruth M. Rothstein Core Center.

Normele emise de ADA in 2008 au stabilit urmatoarele obiective pentru pacientii cu diabet:

• Hemoglobina A1c sub 7%.
• Tensiune arteriala sub 130/80 mm Hg.
• Colesterol total sub 200 mg/dl.
• LDL colesterol sub 100 mg/dl.
• Trigliceride sub 150 mg/dl.
• HDL colesterol peste 40 mg/dl la barbati si 50 mg/dl la femei.

Toti pacientii inclusi in studiu avusesera doua vizite pentru investigatii in ultimele douasprezece luni. Diabetul a fost diagnosticat, in medie, la trei ani dupa infectia HIV.

Nivelurile lipidelor au fost monitorizate cel putin o data la 96% dintre pacienti.

Hemoglobina A1c medie a fost 7,3%, 54% dintre pacienti obtinand tinta de sub 7%.

Aproximativ 75% dintre pacienti au atins tinta nivelului de colesterol total, 58% nivelul de LDL colesterol, 50% nivelul de HDL colesterol si 55% tensiunea arteriala ideala. Insa, mai putin de 40% dintre indivizi au atins tinta de trigliceride. Aceste rezultate sunt asemanatoare cu acelea observate la populatia generala din SUA.

Barbatii au fost oarecum mai predispusi decat femeile sa atinga tintele de hemoglobina si colesterol, in timp ce mai multe femei, in comparatie cu barbatii, au obtinut valori ideale ale trigliceridelor si tensiunii arteriale.

Sapte zeci la suta dintre pacienti au vizitat un nutritionist, iar 18% dintre pacienti au facut un examen medical la picioare.

Pe baza revizuirii lor, investigatorii au emis trei recomandari referitoare la modalitatea prin care se pot imbunatati ingrijirile medicale pentru pacientii HIV-pozitivi cu diabet:

• Liste de verificare pentru pacienti, care sa contina momentul testelor si examinarilor urmatoare notate, ar putea fi folositoare.
• Imbunatatirea educatiei medicale a pacientilor cu privire la nutritie, ingrijirea picioarelor, monitorizarea glicemiei, utilizarea altor medicatii si controlul bolilor in general.
• Expertii in ingrijirea medicala a diabetului trebuie sa ofere actualizari anuale personalului clinic specializat in ingrijirea medicala a HIV.

„Am descoperit ca pacientii diabetici infectati cu HIV, din clinica noastra, au atins obiectivele ADA la rate similare cu acelea raportate de la pacientii diabetici neinfectati cu HIV din clinicile medicale generale”, au relatat investigatorii. Ei au notat ca nivelurile lipidice dorite sunt greu de obtinut, probabil din cauza faptului ca unele medicamente antiretrovirale pot creste grasimile din sange. Din moment ce pacientii diabetici au un risc ridicat de boli cardiovasculare, investigatorii recomanda: „nivelurile lipidice trebuie sa fie controlate in mod agresiv”.

Cercetatorii au concluzionat: „o abordare multidisciplinara a ingrijirilor medicale este necesara pentru a imbunatati rezultatele bolii la aceasta populatie de pacienti”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu