marți, 18 august 2009

O meta-analiza arata ca, consumul de alcool are un impact negativ asupra aderentei la antiretrovirale

Indivizii HIV-pozitivi care consuma alcool sunt cu aproximativ 50% mai putin aderenti la terapia lor antiretrovirala decat aceia care se abtin de la alcool, conform unei meta-analize publicata in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Investigatorii au mai descoperit ca, cantitatea de bautura de asemenea a afectat aderenta, persoanele definite ca „bautori problema” fiind cu 60% mai putin aderente la tratamentul lor.

Consumul de alcool a fost asociat cu o aderenta scazuta la tratamentul HIV in mai multe studii individuale. Cu toate acestea, natura, valoarea si consistenta acestei asocieri sunt neclare. Prin urmare investigatori americani au realizat o meta-analiza a tuturor studiilor publicate si a revizuirilor facute de alti colegi, care au examinat asocierea dintre alcool si aderenta la terapia antiretrovirala, si care au fost publicate intre 1996 si 2007.

In aceasta analiza au fost incluse un total de 40 studii. Acestea aveau o metodologie si o definire a aderentei diferite (90% - 100% dintre doze). Cu toate acestea, in momentul in care au fost combinate, studiile au aratat ca probabilitatea ca indivizii care consumau alcool sa fie clasificati drept neaderenti, a fost cu intre 50% si 60% mai mare decat la indivizii care nu au baut (rata de sansa [RS] = 0,548 [intre 0,490 si 0,612]; incredere 95%; p < 0,001).

Mai mult de atat, cantitatea pe care un individ o consuma a fost de asemenea asociata cu un risc crescut de aderenta scazuta. Probabilitatea ca pacientii care au intrunit criteriile americane stabilite pentru problemele cu bautura sa fie neaderenti, a fost cu 60% mai mare decat la indivizii care s-au abtinut de la bautura sau au baut moderat (RS = 0,474 [intre 0,408 si 0,550]; incredere 95%; p < 0,001). Analizele ulterioare au dezvaluit ca volumul de alcool pe care un individ l-a consumat, mai degraba decat frecventa cu care a baut, a fost cel care a contribuit la neaderenta. Investigatorii au notat: „luate impreuna, dovezile disponibile sugereaza ca, cantitatea de bautura reprezinta un criteriu mai important si mai puternic al aderentei decat frecventa cu care se bea, o descoperire care pare consecventa cu efectele alcoolului, legate de doza, asupra aderentei”.

Unul dintre factorii asociati cu consumul de alcool si aderenta scazuta a fost genul masculin. Investigatorii au notat ca aceasta descoperire „este inconsecventa cu rapoartele anterioare care sugerau ca efectele alcoolului asupra aderentei sunt mai evidente in randul femeilor”.

Efectul alcoolului asupra aderentei a fost de asemenea mai pronuntat in studiile care au inclus o mica proportie de utilizatori de droguri injectabile. „Data fiind asocierea stabilita intre utilizarea de droguri injectabile si aderenta mai scazuta, este posibil ca oricare efect al alcoolului asupra aderentei sa fie greu de deslusit in contextul utilizarii de droguri injectabile”, comenteaza investigatorii.

Insa, cu toate ca autorii sunt increzatori in asocierea „puternica si replicabila” dintre alcool si aderenta scazuta, ei nu sunt la fel de clari si in privinta motivului pentru acest lucru. Astfel ca ei sugereaza: „cercetari viitoare ar trebui sa continue evaluarea potentialilor factori cu influenta, pentru a se clarifica modalitatea prin care consumul de alcool poate influenta aderenta”.

Consumul de alcool nu afecteaza doar aderenta, el a fost de asemenea indicat ca avand un impact si asupra functiei imunitare. Avand in vedere aceasta descoperire si tinand cont de meta-analiza lor, cercetatorii concluzioneaza: „interventiile de succes asupra consumului de alcool ar putea avea posibile efecte salutare asupra progresiei bolii si, in mod teoretic, asupra sperantei de viata”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu