miercuri, 5 august 2009

In SUA au fost emise norme pentru ingrijirea HIV actualizate

Societatea Americana de Boli Infectioase (IDSA – Infectious Diseases Society of America) a emis norme noi pentru ingrijirea medicala a pacientilor HIV-pozitivi. Ele sunt publicate in editia online a Clinical Infectious Diseases.

Ele inlocuiesc normele anterioare, emise in 2004, iar multe dintre schimbarile din normele noi sunt deja recomandate in normele diverse emise de Asociata Britanica a HIV (British HIV Association – BHIVA).

Normele de ingrijiri medicale ale IDSA sunt distincte fata de normele de tratament HIV ale Departamentului American de Sanatate si Servicii Umane (US Department of Health and Human Services - DHHS), insa ele trebuie citite impreuna.

Pe scurt, urmatoarele schimbari au fost facute in noile norme de ingrijiri medicale:

• Testul de rezistenta genotipic – toti pacientii ar trebui sa beneficieze de un asemenea test in momentul diagnosticarii cu HIV.
• Sifilis – trebuie luate in considerare investigatii cerebrospinale pentru pacientii cu simptome neurologice sau oculare, sifilis tertiar sau esec terapeutic.
• Testarea HLA-B*5701 trebuie sa fie facuta la toti pacientii care incep tratamentul cu abacavir. Pacientii al caror test este pozitiv nu trebuie sa ia abacavir.
• Functia rinichilor – inainte de inceperea tratamentului cu tenofovir sau idinavir trebuie evaluat clearanceul creatininei de baza. Acest lucru este in mod special important pentru persoanele de culoare neagra.
• Testul de tropism trebuie facut inainte de inceperea tratamentului cu un inhibitor de CCR5.
• Terapia substitutiva hormonala (de inlocuire a hormonilor) este recomandata doar pentru femeile cu simptome severe date de menopauza, iar tratamentul trebuie administrat doar o perioada scurta de timp, la cea mai mica doza eficienta.
• Trebuie subliniata importanta aderentei.

Normele complete pot fi descarcate, in limba engleza, pe gratis de pe saitul Clinical Infectious Diseases.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu