joi, 6 august 2009

Hepatita C se raspandeste in mod rapid printre barbatii gay HIV-pozitivi din Amsterdam

Investigatorii olandezi au descoperit noi dovezi despre epidemia in derulare de hepatita C in randul barbatilor gay HIV-pozitivi. Intr-un articol publicat in editia din 31 iulie a AIDS, cercetatorii din Amsterdam raporteaza o incidenta de 18% a coinfectiei cu hepatita C, in randul barbatilor infectati cu HIV care frecventeaza o clinica de sanatate sexuala, si o incidenta mare a cazurilor noi de infectare cu acest virus.

Utilizarea drogului recreational GHB (gamma hydroxybutyric acid – acid gama hidroxibutiric) si sexul braho-anal (fisting) au fost factori de risc pentru infectarea cu virusul hepatitei C (VHC). Cu toate acestea, nu a fost gasita dovada existentei unei epidemii de hepatita C in randul barbatilor gay HIV-negativi. Descoperiri preliminare ale studiului au fost prezentate la Conferinta Internationala SIDA din 2008.

Din 2000, au fost raportate focare de hepatita C transmisa sexual in randul barbatilor gay HIV-pozitivi din Europa, cat si din New York. Un oras cu o epidemie notabila este Amsterdam.

Investigatorii au dorit sa obtina o intelegere mai buna a incidentei infectiei si a factorilor de risc pentru dobandirea ei.

Prin urmare, ei au realizat un studiu incrucisat, impartit in sectiuni, care a inclus 689 barbati gay, care au frecventat o clinica de sanatate sexuala din oras, intre 2007 si 2008. Indivizii au fost testati atat pentru HIV, cat si pentru VHC si au fost intrebati despre comportamentele lor sexuale si de utilizare a drogurilor. De asemenea a fost facuta analiza filogenetica, care a comparat tulpinile de hepatita C gasite la barbatii din studiu cu acelea gasite la barbatii gay HIV-pozitivi din Amsterdam, intre 2000 si 2007.

Doar doi dintre cei 532 barbati HIV-negativi care au frecventat clinica erau infectati cu virusul hepatitei C, o incidenta de sub 0,5%. Unul dintre acesti barbati avea un trecut de utilizare a drogurilor injectabile. Insa, 28 dintre cei 157 barbati HIV-pozitivi erau coinfectati cu hepatita C, o incidenta de 18%.

In 2007, incidenta hepatitei C in randul barbatilor HIV-pozitivi era de 15%, insa aceasta a crescut la 21% pana la terminarea studiului in 2008. Dintre cei 28 barbati gay HIV-pozitivi diagnosticati cu hepatita C in timpul studiului, sapte (25%) dobandisera infectia de curand.

Prima analiza statistica a investigatorilor a aratat ca infectarea cu HIV, numarul mai mare de parteneri sexuali de-a lungul vietii, trecutul cu infectii cu transmitere sexuala, contactul sexual anal neprotejat, fistingul, utilizarea drogului GHB si trecutul cu utilizare de droguri injectabile, au fost toate asociate in mod semnificativ cu un risc crescut de infectare cu virusul hepatitei C.

Cu toate acestea, analizele ulterioare, facute doar la barbatii HIV-pozitivi, au descoperit ca doar trei dintre acesti factori de risc au fost semnificativi: consumul de droguri injectabile (rata de sansa ajustata [RSA]: 13,4 [intre 1,56 si 115,7], incredere 95%), fistingul (RSA: 10,6 [intre 2,78 si 40,7], incredere 95%) si consumul de GHB (RSA: 4,6 [intre1,62 si 13,0], incredere 95%).

Analiza filogenetica a scos in evidenta existenta grupurilor de transmitere, majoritatea noilor infectari detectate de investigatori fiind gasite la nivelul unui singur grup.

”Am gasit o incidenta mare si in crestere a virusului hepatitei C la barbatii care fac sex cu barbatii infectati cu HIV care frecventeaza clinica de infectii cu transmitere sexuala din Amsterdam”, au comentat investigatorii, adaugand: „procentul relativ mare de infectii acute indica puternic o raspandire rapida si recenta a virusului hepatitei C in randul barbatilor care fac sex cu barbatii HIV-pozitivi, cu comportament la risc ridicat”.

In ceea ce priveste factorii de risc pentru hepatita C, investigatorii declara: „practicarea de tehnici sexuale dure, cum ar fi fistingul si sexul in grup, si folosirea in comun a jucariilor sexuale ar putea facilita cantactul sange-la-sange si deteriorarea mucoasei, cu rol de bariera”.

O treime dintre barbati nu stiau ca au hepatita C. Prin urmare, tuturor barbatilor HIV-pozitivi li se ofera acum la clinica testarea pentru virusul hepatitei C.

Investigatorii concluzioneaza: „sunt necesare metode de prevenire tintite, precum cresterea constientizarii si raspandirea larga la nivel international a testarii de rutina, pentru a minimaliza raspandirea ulterioara in randul barbatilor care fac sex cu barbatii infectati cu HIV, si trecerea la nivelul barbatilor care fac sex cu barbatii HIV-negativi”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu