luni, 17 august 2009

Abacavir este la fel de eficient ca tenofovir la pacientii care incep terapia ARV cu o incarcatura virala mare

O schema ARV care contine abacavir (Ziagen, se gaseste si in pilula combinata Kivexa) este la fel de eficienta in a suprima incarcatura virala in primele saptamani de tratament, ca o schema ARV care include tenofovir (Viread, se gaseste si in pilulele combinate Truvada si Atripla), indiferent de cat de mare este incarcatura virala in momentul initierii terapiei, afirma cercetatori britanici in prima editie din septembrie a Journal of Infectious Diseases.

Cercetatorii au identificat ca scaderile incarcaturii virale in primele opt saptamani de tratament ARV erau comparabile intre pacientii care luau cele doua tipuri de medicamente, si ca dupa 6-12 luni de terapie proportii egale de pacienti care luau abacavir si tenofovir prezentau esec virusologic.

Recomandarile pentru inceperea tratamentului din Marea Britanie avertizeaza in privinta utilizarii abacavirului la indivizii care incep tratamentul ARV pentru prima data si care au o incarcatura virala mai mare de 100.000 de copii/ml. Aceasta recomandare este facuta in urma studiului ACTG 5202, care a indicat ca pacientii care iau o schema care contine abacavir cu o incarcatura virala de inceput de peste 100.000 de copii/ml, prezentau un risc mai mare de a ajunge la esec virusologic decat cei care luau tenofovir la aceeasi incarcatura virala.

Investigatori de la UK Collaborative HIV Cohort Study au dorit sa vada daca rezultatele acestui studiu se vor repeta in cohorta lor larga de pacienti care au initiat terapia ARV, care a inclus abacavir sau tenofovir. Pacientii luau unul din aceste doua medicamente in combinatie fie cu 3TC (lamivudina, Epivir, combinat cu abacavir in Kivexa), fie cu FTC (emtricitabina, Emtriva, combinat cu tenofovir in Truvada si tenofovir si efavirenz in Atripla), luate impreuna fie cu un INNRT, fie cu un INRT, sau un inhibitor de proteaza.

Toti pacientii incepeau tratamentul HIV pentru prima data. Au fost impartiti intr-unul dintre cele patru grupuri, dupa nivelul incarcaturii virale: sub 30.000 copii/ml; 30.000-100.000 copii/ml; 100.000-300.000 copii/ml; si peste 300.000 copii/ml. Schimbarile in nivelul incarcaturii virale dupa 2-8 saptamani de la initierea terapiei antiretrovirale, au fost monitorizate in functie de nivelul incarcaturii virale de inceput si utilizarea abacavirului sau a tenofovirului. Ratele de esec virusologic intre saptamanile 24 si 48 de la initierea tratamentului, au fost de asemenea evaluate in functie de aceste caracteristici.

In analiza au fost inclusi un total de 1548 pacienti care au inceput tratamentul dupa 1 ianuarie 2002.

Incarcatura virala medie inainte de inceperea tratamentului a fost de 80.000 copii/ml la pacientii care au initiat terapia cu abacavir si 100.000 copii/ml pentru pacientii care au inceput tratamentul incluzand tenofovir.

Dupa 2-8 saptamani de la inceperea tratamentului antiretroviral s-a atins o reducere medie in nivelul incarcaturii virale de 2,08 log10/ml la pacientii care luau abacavir si de 2,14 log10/ml la cei care luau tenofovir. Diferenta nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

Cu toate acestea, nivelul incarcaturii virale inainte de inceperea tratamentului antiretroviral a fost semnificativ in anticiparea schimbarii nivelului incarcaturii virale la opt saptamani dupa inceperea tratamentului. Nivelul mediu al incarcaturii virale dupa 2-8 saptamani de la inceperea tratamentului a fost cu 0,28 log10 mai redus la pacientii care au avut un nivel de inceput al incarcaturii virale de peste 300.000 copii/ml, decat la cei care au avut o incarcatura virala de inceput intre 30.000-100.000 copii/ml, cand a fost inceput tratamentul antiretroviral (p < 0.01).

Un nivel al incarcaturii virale in jurul a 50 de copii/ml a fost atins de 14% dintre pacienti, dupa 2-8 saptamani de la intierea tratamentului antiretroviral. Proportii similare de pacienti care luau abacavir si tenofovir au avut aceste rezultate la acel moment in timp.

Un total de 1492 pacienti au avut nivelul incarcaturii virale masurat intre saptamanile 24 si 48 dupa ce a fost initiat tratamentul. Esecul virusologic (incarcatura virala peste 50 de copii/ml) a fost detectat la 18% dintre pacientii care luau abacavir si intr-o proportie egala la indivizii tratati cu tenofovir. Analizele statistice nu au indicat nicio asociere intre nivelul de inceput al incarcaturii virale si utilizarea abacavirului si un risc al acestui rezultat.

„Am descoperit ca nivelul de baza al incarcaturii virale la initierea TARV era asociat semnificativ cu schimbarea in incarcatura virala la 2-8 saptamani dupa initierea TARV; cu toate acestea nu a fost gasita nicio asociere intre tratamentele bazate pe nucleozide si schimbarile la nivelul incarcaturii virale”, au comentat cercetatorii.

Au adaugat ca „daca abacavirul ar avea un potential antiviral semnificativ mai redus decat tenofovirul, atunci ne-am astepta sa vedem diferente intre rezultatele celor doua scheme de tratament”.

Cercetatorii concluzioneaza: „ rezultatele studiului nostru indica ca pacientii cu o incarcatura virala pre-TARV mare care incep cu o schema care include abacavir, au o reducere a nivelului incarcaturii virale de scurta durata comparativa cu cei care initiaza tratamentul cu tenofovir, si acest lucru ar trebui luat in considerare cand se decide care nucleozid este folosit ca parte a tratamentului initial al pacientului”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu