miercuri, 8 iulie 2009

Urmarirea contactelor are succes in diagnosticarea HIV la partenerii celor cu infectie acuta

Urmarirea contactelor indivizilor cu infectie HIV acuta poate conduce cu succes la diagnosticarea altor indivizi cu HIV, investigatori din Carolina de Nord raporteaza in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes, si ofera un numar mai mare de diagnosticari noi decat urmarirea contactelor indivizilor infectati cronic. Un sfert dintre partenerii indivizilor cu infectie HIV acuta contactati au fost de asemenea descoperiti cu infectie acuta.

”Identificarea persoanelor cu infectie HIV acuta este vitala pentru a tine in frau raspandirea HIV. Analizele filogenetice si epidemiologice printre celelalte populatii au demonstrat ca acest grup joaca un rol crucial in accelerarea transmiterii”, au comentat investigatorii.

In 2002, Departamentul de Sanatate Publica din Carolina de Nord a inceput sa foloseasca teste de amplificare a acidului nucleic (NAT) pentru a identifica indivizii cu infectie HIV acuta. Investigatorii au considerat ca indivizii care erau gasiti cu infectie acuta erau in stare sa identifice mai multi parteneri sexuali sau parteneri de injectare a drogurilor decat indivizii cu infectie HIV stabila.

Pentru a verifica aceasta ipoteza, investigatorii au comparat numarul de parteneri identificati de indivizii cu infectie acuta care au ajuns la serviciile de urmarire a contactelor, cu numarul relatat de pacientii cu infectie HIV stabila. Perioada de studiu a fost cuprinsa intre 2002 si 2007.

Indivizii cu infectie HIV acuta au fost intervievati de consilieri instruiti la o zi distanta de la aflarea diagnosticului, in timp ce aceia cu infectie HIV stabila au fost intervievati la o saptamana distanta de la momentul in care li s-a spus ca au HIV. Pacientii cu infectie acuta au fost intrebati sa numeasca partenerii sexuali avuti in ultimele sase luni, iar cei cu infectie stabila sa identifice partenerii din anul anterior.

Au fost analizate informatii de la 120 pacienti cu infectie acuta si 9044 indivizi cu infectie stabila.

Pacientii cu infectie acuta au dezvaluit in medie doi parteneri avuti in ultimele sase luni dinainte de interviu, in timp ce persoanele cu infectie stabila au dezvaluit in medie un partener. Numarul mediu de parteneri dezvaluiti pentru ambele grupuri a fost unu.

Aproximativ 50% dintre partenerii numiti care au fost contactati isi facusera in trecut un test HIV. Un sfert dintre partenerii contactati stiau deja ca sunt HIV-pozitivi.

Investigatorii au descoperit ca numarul de parteneri ai indivizilor cu infectie HIV acuta testati a fost mai mare decat numarul de parteneri ai pacientilor cu infectie stabila testati (50% vs 39%, p<0,01). Au fost gasite proportii similare pentru ambele grupuri de parteneri care au fost nou diagnosticati cu HIV (12 din 264 [5%] vs 468 din 7899 [6%]).

Insa, dintre partenerii celor nou diagnosticati cu infectie acuta, 25% au fost gasiti ca avand infectie acuta, comparativ cu sub 1% dintre partenerii indivizilor cu infectie stabila.

Analiza statistica a aratat ca indivizii cu infectie acuta au identificat de peste doua ori mai multi fosti parteneri decat au facut aceia cu infectie HIV cronica.

Mai mult, 9% dintre partenerii indivizilor infectati recent cu HIV erau ei insisi HIV-pozitivi comparativ cu 5% dintre partenerii pacientilor care aveau infectie HIV de peste un an. Aceasta diferenta a fost semnificativa (p=0,03).

Investigatorii au calculat ca indivizii cu infectie acuta au identificat de 1,93 ori mai multi parteneri nou diagnosticati decat au facut indivizii cu infectie HIV stabila.

”Acesta este primul studiu populational pentru a demonstra ca persoanele cu infectie HIV acuta identifica un numar mai mare de parteneri numiti, per index de caz, decat persoanele cu infectie stabila”, au punctat investigatorii. Ei au adaugat: „persoanele cu infectie HIV acuta de asemenea au un procent mai mare de parteneri care s-au testat pentru HIV”.

”Rezultatele acestei analize”, au concluzionat autorii, „ofera suport aditional pentru identificarea de rutina a infectiilor HIV acute ca un mijloc de a creste numarul de parteneri gasiti de centrele de urmarire a contactelor si numarul de infectii noi descoperite”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu