marți, 7 iulie 2009

Tratamentul HIV si factorii de risc traditionali cauzeaza sclerozarea arterelor

Tratamentul cu medicamente antiretrovirale poate cauza sclerozarea arterelor, investigatori greci raporteaza in editia online a American Journal of Hypertension. Factorii de risc traditionali pentru sclerozarea arterelor, cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza, cum ar fi colesterolul si hipertensiunea arteriala, s-au aratat de asemenea a fi importanti.

Unele medicamente anti-HIV pot cauza efecte secundare care cresc riscul pe termen lung de afectiuni cardiovasculare. Terapia antiretrovirala trebuie luata toata viata, existand astfel ingrijorari ca pacientii care iau tratament HIV ar putea avea un risc crescut de a dezvolta sclerozarea (intarirea) arterelor.

Infectia HIV netratata de asemenea a fost asociata cu un risc crescut de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.

Pentru a obtine o mai buna intelegere a factorilor de risc pentru ateroscleroza la pacientii HIV-pozitivi, cercetatori din Atena au monitorizat velocitatea undei pulsului, un indicator al elasticitatii arteriale, la 56 pacienti HIV-pozitivi, 28 dintre acesti indivizii fusesera diagnosticati recent cu hipertensiune arteriala, un factor de risc traditional pentru sclerozarea arterelor.

Pacientii cu HIV au fost de asemenea comparati ulterior cu 28 indivizi HIV-negativi care aveau aceeasi varsta si acelasi sex.

Analiza monitorizarii velocitatii undei pulsului a aratat ca pacientii HIV-pozitivi aveau arterele mai sclerozate decat persoanele de control HIV-negative (p=0,03), insa mai putin decat indivizii cu hipertensiune (p=0,01).

Aceste diferente s-au mentinut semnificative si dupa ajustarea pentru tensiunea arteriala.

Mai mult, indivizii care luau terapie antiretrovirala erau mai predispusi sa aiba ateroscleroza decat pacientii HIV-pozitivi care nu luau medicamente anti-HIV (p=0,03).

Indivizii care luau inhibitori de proteaza aveau mai multe dovezi de existenta a sclerozarii arterelor decat aveau indivizii care luau alte medicamente antiretrovirale, la fel si decat pacientii din ambele grupuri de control.

Tratamentul cu medicamente anti-HIV a fost asociat cu tensiune arteriala, colesterol si trigliceride mai ridicate (toate p<0,05). Durata mai lunga a terapiei antiretrovirala a fost de asemenea asociata cu o incidenta mai mare a factorilor de risc traditionali pentru ateroscleroza.

Analiza statistica a aratat ca urmatorii factori au fost asociati cu o velocitate a undei pulsului modificata la pacientii cu HIV: varsta; tensiunea arteriala; nivelurile de colesterol si trigliceride; utilizarea si durata utilizarii terapiei antiretrovirala; si tratamentul cu inhibitori de proteaza sau inhibitori nucleozidici de revers transcriptaza (INRT).

Dupa ajustarea acestor rezultate prin eliminarea datelor despre sex si varsta, investigatorii au descoperit ca urmatorii factori au fost semnificativi: durata mai lunga a infectiei HIV; incarcatura virala HIV mai mare; numarul de celule CD4 sub 200 copii/mm3 timp de cel putin sase luni; tensiunea arteriala; nivelurile de colesterol si trigliceride; utilizarea tratamentului HIV; si terapia cu inhibitori de proteaza si INRT.

In analiza multivariata finala, singurii factori care au ramas semnificativi au fost durata tratamentului antiretroviral (p=0,04), nivelul colesterolului (p=0,04) si tensiunea arteriala (p<0,01).

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu