marți, 14 iulie 2009

Suprimarea imunitara creste riscul de deces cauzat de bolile nedefinitorii SIDA

Peste jumatate dintre decesele observate intr-o cohorta mare de indivizi HIV-pozitivi aflati in era terapiei antiretrovirala combinata, care au fost urmariti inca din timpul seroconversiei, s-au datorat bolilor nelegate de SIDA, raporteaza investigatorii de la studiul cohorta CASCADE in editia online a AIDS. Cercetatorii au descoperit ca decesele datorate bolilor hepatice, infectiilor, bolilor respiratorii si cancerelor nedefinitorii SIDA au fost toate legate de deficienta imunitara. Cu toate ca decesele datorate bolilor cardiovasculare nu au avut legatura cu numarul de celule CD4, ele au fost asociate cu incarcatura virala mare.

Normele de tratament HIV au fost schimbate in multe tari pentru a recomanda initierea mai timpurie a terapiei HIV in scopul de a reduce riscul de deces din cauze care nu au legatura cu HIV. Investigatorii considera ca descoperirile lor sprijina puternic asemenea recomandari si scriu: „Descoperirile constante despre riscul ridicat de deces nedefinitoriu SIDA si timpul cumulat petrecut cu un numar de celule CD4 mai mic decat 350 celule/mm3, dezvaluie informatii clinice importante si ofera un argument puternic ca pacientii infectati cu HIV ar putea beneficia de pe urma initierii timpurii a tratamentului antiretroviral pentru a reduce riscul de cauze de deces legate sau nelegate de SIDA”.

S-a inregistrat o scadere marcanta a deceselor in randul persoanelor cu HIV in tari precum Marea Britanie din momentul introducerii tratamentului HIV eficient in 1996. Majoritatea deceselor care inca apar se datoreaza bolilor nedefinitorii SIDA, incluzand unele cancere, boli hepatice, infectii si boli cardiovasculare.

Suprimarea imunitara si inflamatia cauzate de replicarea activa a HIV au fost oferite ca posibile explicatii pentru aceste decese nedefinitorii SIDA.

Pentru a obtine o mai buna intelegere a contributiei acestor factori la mortalitatea nedefinitorie SIDA, investigatorii au studiat 9858 indivizii la care se cunostea momentul seroconversiei. Perioada de studiu a fost cuprinsa intre 1996, anul in care tratamentul HIV combinat eficient a devenit disponibil pentru prima oara, si 2006.

Pe parcursul unui total de 71.230 ani persoane de urmarire, 597 indivizi au decedat. Acest lucru a oferit o incidenta a mortalitatii la cinci ani de 1,5% si o incidenta la zece ani de 5,7%.

Majoritatea deceselor (56%) s-au datorat cauzelor nedefinitorii SIDA. Infectiile au reprezentat cauza a 53% dintre decesele nedefinitorii SIDA, bolile hepatice, cancerele nedefinitorii SIDA si bolile cardiovasculare reprezentand de asemenea cauze importante de deces.

Terapia HIV combinata a fost inceputa de 66% dintre pacienti. Numarul de celule CD4 mediu in momentul in care a fost inceput tratamentul antiretroviral a fost 324 celule/mm3, incarcatura virala medie fiind 40.000 copii/ml. Dupa sase luni de tratament cu medicamente anti-HIV, numarul de celule CD4 mediu a crescut la 451 celule/mm3 si incarcatura virala medie a scazut la 400 copii/ml. Dupa un an de tratament incarcatura virala medie inca se afla la acelasi nivel, iar numarul de celule CD4 crescuse la 480 celule/mm3.

Investigatorii au examinat relatia dintre numarul de celule CD4 si riscul de deces. Acest lucru a aratat ca fiecare crestere cu 100 celule/mm3 a redus riscul de deces din orice cauza cu 32%.

Fiecare crestere a numarului de celule CD4 de acest nivel, a redus cu doua treimi riscul de deces datorat cauzelor definitorii SIDA, si de asemenea a redus cu o treime riscul de deces din cauza bolilor hepatice, cancerelor nedefinitorii SIDA si infectiilor.

In continuare investigatorii au examinat relatia dintre numarul de celule CD4 si incarcatura virala, pe de o parte, si decesul din cauze nelegate de SIDA, pe de alta parte.

Numarul de celule CD4 cel mai scazut din toate timpurile (p<0,001), ultimul numar de celule CD4 sub 350 celule/mm3 (p<0,001) si perioada de timp mai lunga petrecuta cu un numar de celule CD4 sub 350 celule/mm3 (p<0,007), toate au fost corelate cu decesul din cauza infectiilor si bolilor respiratorii nedefinitorii SIDA.

In plus, numarul de celule CD4 cel mai scazut din toate timpurile (CD4 nadir) (p<0,001),>0,001) si perioada de timp cu un numar de celule CD4 sub 350 celule/mm3, au avut de asemenea legatura cu decesul din cauza bolilor hepatice. Atat numarul de celule CD4 nadir (p=0,015) cat si ultimul numar de celule CD4 (p<0,001) au fost de asemenea corelate cu decesul din cauza cancerului nedefinitoriu SIDA.

Decesele datorate bolilor cardiovasculare nu au avut legatura cu suprimarea imunitara. Totusi, investigatorii chiar au descoperit ca replicarea HIV activa a crescut semnificativ riscul acestor boli (rata de hazard = 3,86; 95% II: 1,57 la 9,51). Ei sugereaza ca acest lucru se datoreaza faptului ca incarcatura virala mare provoaca disfunctie endoteliata.

„Rezultatele noastre se adauga teancului mare de dovezi despre asocierea dintre imunodeprimare si morbiditatea nelegata de SIDA importanta”, concluzioneaza investigatorii.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu