duminică, 12 iulie 2009

Starea de sanatate precara si lipsa de suport sunt asociate cu stigmatizarea legata de HIV

Persoanele cu HIV intampina niveluri ridicate de stigmatizare, iar acest lucru este in mod constant asociat cu lipsa de suport social, starea de sanatate fizica si psihica precara, saracia si varsta mai tanara, conform rezultatelor unei meta-analize publicata in editia din iunie a AIDS Care. Un total de 24 studii, realizate din 2000 incoace, incluzand o categorie larga de persoane cu HIV, au fost incluse in analiza.

Autorii sugereaza: „cadrele medicale care ingrijesc persoanele care traiesc cu HIV, la fel si interventiile pentru stigmatizarea legata de HIV si programele de sprijin ar putea beneficia de pe urmele unei mai bune intelegeri a stigmatizarii legata de HIV”.

Stigmatizarea a fost asociata cu HIV inca de la inceputurile epidemiei si este experimentata de indivizi sub mai multe forme.

Persoanele HIV-pozitive sunt adesea invinuite pentru infectarea lor, in unele cazuri chiar si de cadrele medicale. De asemenea, HIV afecteaza in mod disproportionat grupuri care deja sunt stigmatizate, incluzand barbatii gay, utilizatorii de droguri injectabile si emigrantii.

Cercetari anterioare au aratat ca stigmatizarea legata de HIV este asociata cu nevoi psihologice, excludere sociala, calitate mai scazuta a vietii si ingrijiri medicale precare. Mai mult, studiile au mai aratat ca varsta, genul, venitul material, rasa/etnia si orientarea sexuala sunt asociate cu stigmatizarea.

Insa, studiile care au examinat stigmatizarea legata de HIV au variat dupa marimea si populatia esantionului, nivelul de stigmatizare, datele colectate si analizele statistice. Astfel ca a fost dificil de a compara aceste descoperiri, sau de a le generaliza la populatii mai largi de indivizi care traiesc cu HIV.

Prin urmare investigatorii au realizat o meta-analiza a studiilor publicate recent care au masurat stigmatizarea legata de HIV. Scopul lor a fost sa stabileasca marimea si orientarea legaturii dintre stigmatizarea legata de HIV si sanatatea fizica, mentala si emotionala, si de asemenea sa determine legaturile dintre stigmatizare si un numar de caracteristici demografice.

In aceasta analiza au fost incluse un total de 24 studii publicate in jurnale revizuite, din 2000 pana in momentul analizei. Aceste studii au cuprins un total de 5600 indivizi HIV-pozitivi din diverse medii sociale.

Investigatorii au descoperit ca o larga varietate de factori au fost asociati cu stigmatizarea.

Acesti factori au inclus existenta unei infectii HIV mai avansata (p<0,0005) si o stare de sanatate fizica mai scazuta (p<0,0005). Starea de sanatatea mentala a fost de asemenea importanta, starea de sanatate mentala mai scazuta fiind de asemenea asociata cu experiente de stigmatizare (p<0,0005).

Experimentarea discriminarii a reprezentat un alt factor semnificativ (p<0,0005), la fel facand si varsta mai tanara (p<0,05) si venitul mai scazut (p<0,005).

Totusi, sprijinul social adecvat si starea de sanatate mentala buna au fost ambele asociate semnificativ cu stigmatizarea mai putin raportata.

Cu toate ca a existat o variabilitate considerabila in modalitatea cu care studiile incluse au evaluat experientele indivizilor in materie de stigmatizare si stare de sanatate si buna stare, totusi investigatorii au descoperit ca „nivelurile ridicate de stigmatizare au fost asociate in mod considerabil si semnificativ cu lipsa sprijinului social, starea de sanatate fizica scazuta, starea de sanatate mentala scazuta, venitul mai mic si varsta mai tanara”.

Autorii recomanda ca „interventiile eficiente care lupta cu stigmatizarea legata de HIV trebuie sa opereze la mai multe nivele si sa se adreseze mai multor tipuri de populatii”. Interventiile structurale variate sunt de asemenea necesare, iar autorii sugereaza ca acestea ar trebui sa ofere „protectie legala impotriva stigmatizarii legata de HIV si discriminarii si la fel de bine sa se adreseze saraciei prin intermediul cresterii accesului la angajare pentru persoanele cu HIV si garantarii unei asigurari de dizabilitate adecvata”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu