duminică, 12 iulie 2009

Raltegravir aprobat in SUA pentru tratamentul HIV de prima linie

Inhibitorul de integraza raltegravir (Isentress) a fost aprobat, de autoritatile de reglementare a medicamentelor din Statele Unite, pentru folosirea de catre indivizii care incep tratamentul HIV pentru prima oara.

Pe 9 iulie FDA (Food and Drug Administration – Administratia pentru Mancare si Medicamente) a anuntat ca a acordat aprobare pentru utilizarea raltegravir in combinatie cu alte antiretrovirale de catre pacientii naivi la tratament. Utilizarea medicamentului fusese restrictionata anterior pentru pacientii experimentati la tratament.

Aprobarea pentru utilizarea in prima linie s-a bazat pe rezultatele de la saptamana 48 ale studiului STARTMRK, care au aratat ca raltegravir a fost non-inferior efavirenz-ului (Stocrin sau Sustiva), in momentul in care a fost luat impreuna cu FTC si tenofovir de catre pacientii care au inceput terapia HIV. La sfarsitul studiului, 87% dintre indivizii tratati cu raltegravir au avut o incarcatura virala nedetectabila (sub 50 copii/ml), comparativ cu 82% dintre cei care au luat efavirenz. Cresterile numarului de celule CD4 au fost de asemenea comparabile intre pacientii tratati cu raltegravir si cei tratati cu efavirenz.

Cercetarea indica, ca raltegravir pare sa cauzeze doar efecte secundare usoare sau moderate, 4% dintre indivizii care au luat medicamentul in cadrul studiului STARTMRK au raportat durerea de cap si 3% au raportat greata.

Doza de raltegravir aprobata este de 400 mg de doua ori pe zi, cu sau fara mancare.

Licenta europeana pentru raltegravir restrictioneaza in acest moment utilizarea sa doar la pacientii experiementati la tratament, insa in momentul de fata se afla sub revizuire o aplicatie pentru utilizarea in prima linie in Europa.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu