miercuri, 29 iulie 2009

Numarul de CD4 fundamental pentru supravietuirea fara SIDA sub tratamentul HIV

Din momentul in care se incepe terapia antiretrovirala (ARV) – mai ales la aceia care incep tratamentul dupa ce sistemul imunitar a devenit suprimat – este esential sa se mentina un numar de CD4 peste 200 celule/mm3, chiar daca incarcatura virala este nedetectabila. Aceasta este concluzia unui studiu raportat de Dr. Mona Loutfy, MD, de la Universitatea din Toronto, si colegii ei, la A Cincea Conferinta IAS despre Patogeneza, Tratamentul si Prevenirea HIV din Cape Town, Africa de Sud, luni 20 iulie a.c.

Din ce in ce mai multe dovezi sugereaza ca un raspuns discordant la terapia ARV – in special o incarcatura virala nedetectabila fara o imbunatatire notabila a numarului de celule CD4 – nu protejaza in mod adecvat impotriva progresiei bolii. Acest lucru se aplica in mod particular persoanelor HIV-pozitive care incep tratamentul doar in momentul in care numarul de celule CD4 se afla deja sub 200 celule/mm3.

Pentru a explora implicatiile raspunsurilor discordante la terapia ARV, grupul Dr. Loutfy a revizuit istoricele medicale de la 4.576 indivizi HIV-pozitivi care au inceput tratamentul HIV cu trei medicamente, incepand din 2000, la clinici din British Columbia, Ontario si Quebec. Aproximativ 1.700 dintre acei indivizi au fost evaluati timp de cel putin doi ani, masurandu-li-se constant si continuu incarcatura virala si numarul de CD4, si au fost inclusi astfel in analiza.

Saisprezece la suta erau femei, iar varsta medie in momentul inceperii tratamentului a fost de 41 ani. Numarul de CD4 mediu la inceperea tratamentului a fost 171 celule/mm3; incarcatura virala medie a fost 100.000 copii/ml. Dupa doi ani, numarul de CD4 mediu a fost 410 celule/mm3. In ciuda mentinerii incarcaturilor virale nedetectabile, 176 pacienti nu au putut sa aduca sau sa mentina numarul lor de CD4 peste 200 celule/mm3, dupa doi ani de tratament.

Au existat 43 de evenimente clinice – definite ca noi diagnosticari cu afectiuni legate de SIDA sau decese – dupa doi ani de urmarire. Treizeci si sase dintre evenimentele clinice raportate au fost decese.

Consumul intravenos de droguri si numarul de CD4 sub 200, dupa doi ani de tratament, au fost asociate in mod semnificativ cu un risc mai mare de evenimente clinice. In mod interesant, indivizii care au primit terapie ARV in Ontario au avut un risc mai mic de aparitie a complicatiilor legate de SIDA sau deces.

Barbatii, indivizii cu un trecut de consum intravenos de droguri, aceia care au intrat in studiu cu un numar de CD4 scazut si persoanele care au inceput tratamentul cu o schema bazata pe Kaletra (lopinavir/ritonavir) au reusit mai putin sa aiba o crestere la doi ani de peste 200 a numarului de CD4.

Loutfy si colegii sai spun ca aceste date confirma semnificatia raspunsului imunologic discordant la tratament, scotand in evidenta necesitatea de a evalua raspunsul la tratament atat prin monitorizarea incarcaturii virale cat si a celulelor CD4. Autorii subliniaza, insa, ca numarul actual de evenimente clinice a fost destul de mic si recomanda efectuarea unor analize suplimentare, care sa includa chiar cohorte mai mari, pentru a oferi concluzii ferme.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu