luni, 6 iulie 2009

Menopauza nu afecteaza raspunsul la tratamentul HIV

Starea de menopauza nu afecteaza raspunsurile la tratamentul HIV, raporteaza investigatori din SUA in editia din 1 august a Clinical Infectious Diseases. In cel mai mare studiu facut vreodata despre impactul pe care il are menopauza asupra eficientei tratamentului HIV, cercetatorii au descoperit ca numarul de celule CD4 si incarcaturile virale au fost comparabile intre perioadele pre si post menopauza la femei, la doi ani dupa inceperea terapiei HIV potenta.

”Femeile raspund la fel de bine la terapia antiretrovirala, pe termen scurt si lung, indiferent daca au ajuns sau nu la menopauza”, au relatat investigatorii.

Un numar egal de barbati si femei sunt infectati cu HIV in intreaga lume. In 2006, 15% dintre toate noile diagnosticari cu HIV din SUA au inclus pacienti cu varsta peste 50 ani. Prin urmare, numarul de femei mature HIV-pozitive din SUA (si alte tari) este asteptat sa creasca in urmatorii ani si decenii.

Exista putina informatie despre impactul pe care il are menopauza asupra evolutiei naturale a infectiei HIV sau asupra eficientei terapiei antiretrovirala. Exista unele ingrijorari, insa, ca efectul benefic al estrogenului asupra functiei imunitare si asupra controlarii incarcaturii virale va fi pierdut datorita menopauzei.

Prin urmare, investigatorii au analizat rezultatele a doua studii de tratament HIV (ACTG 5095 si ACTG 5142) pentru a determina efectul menopauzei asupra raspunsurilor pe termen lung la tratamentul HIV in termeni de numar de celule CD4 si suprimare a incarcaturii virale pana la niveluri nedetectabile.

Femeile au fost incadrate in categoria pre menopauza daca aveau varsta sub 30 ani, sau in categoria post menopauza daca aveau varsta peste 55 ani. Femeile cu varsta cuprinsa intre aceste doua categorii au fost incadrate ca fiind la menopauza sau nu dupa analizarea informatiilor oferite de paciente.

Numarul de celule CD4 si incarcatura virala au fost masurate la inceput si la saptamanile 24, 48 si 96 dupa inceperea tratamentului HIV.

In analiza investigatorilor au fost incluse un numar de 220 femei aflate in pre menopauza si 47 femei aflate in post menopauza.

In mod evident, femeile aflate in pre menopauza erau mai tinere, avand o medie a varstelor de 35 ani comparativ cu o varsta medie de 54 ani la femeile aflate in post menopauza (p<0,001).

Numerele de celule CD4 initiale au fost comparabile intre cele doua grupuri (181 celule/mm3 vs 244 celule/mm3). Insa, femeile aflate in pre menopauza aveau o incarcatura virala semnificativ mai scazuta decat femeile aflate in post menopauza (media, 46000 copii/ml vs 96000 copii/ml, p=0,006).

In momentul in care investigatorii au monitorizat raspunsurile la tratamentul HIV, au descoperit ca acestea erau comparabile intre femeile aflate in pre si post menopauza, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Cresterile numarului de celule CD4 au fost similare intre femeile aflate in pre si post menopauza la saptamana 24 (118 celule/mm3 vs 116 celule/mm3), saptamana 48 (185 celule/mm3 vs 195 celule/mm3) si saptamana 96 (260 celule/mm3 vs 273 celule/mm3). Schimbarile procentelor medii de celule CD4 au fost de asemenea similare.

Mai mult, tot similar a fost si procentul de femei aflate in pre si post menopauza care au obtinut o incarcatura virala sub 50 de copii in toate punctele de control (saptamana 24: 74% vs 68%; saptamana 48: 77% vs 81%; si saptamana 96: 75% vs 77%).

”Aceasta analiza demonstreaza similitudinea in raspunsurile virologic si imunologic la terapia antiretrovirala intre femeile naive de tratament aflate in pre menopauza si post menopauza care incep terapia antiretrovirala”, au relatat investigatorii.

Investigatorii au concluzionat: „femeile aflate in post menopauza au beneficii de pe urma terapiei antiretrovirala, aceste beneficii fiind mentinute pe intreaga perioada de doi ani de evaluare. Asa ca, medicii trebuie sa stie ca femeile infectate cu HIV-1 naive de tratament trebuie sa obtina raspunsuri imunologic si virologic la terapia antiretrovirala indiferent de starea de menopauza”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu