joi, 23 iulie 2009

Inhibitorul de integraza experimental GSK-572 arata bine in studiile de inceput

Un inhibitor de integraza de generatia a doua – S/GSK1349572 al GlaxoSmithKline, sau pe scurt GSK-572 – a demonstrat o activitate anti-HIV foarte buna intr-un studiu cu monoterapie de 10 zile, au raportat cercetatori marti la A Cincia Conferinta IAS despre Patogeneza, Tratamentul si Prevenirea HIV din Cape Town, Africa de Sud.

Studiile de laborator si trialurile umane de inceput au aratat ca GSK-572 are un efect anti-HIV puternic si a atins niveluri inalte si stabile in organism, facandu-l potrivit pentru dozarea o singura data pe zi fara a fi nevoie de bustarea cu ritonavir.

Investigatorii au evaluat apoi siguranta si eficienta medicamentului folosit singur la indivizi HIV-pozitivi care nu fusesera tratati niciodata anterior cu un inhibitor de integraza.

Intr-un trial clinic de Faza a 2a controlat, multicentrat, 35 de participanti au fost repartizati intamplator sa primeasca GSK-572 intr-una dintre cele trei doze (2mg, 10mg, sau 50mg), sau altminteri un placebo. Toti participantii erau barbati si majoritatea erau albi.

Niciunul dintre participanti nu luasera in trecut un alt inhibitor de integraza , insa pe de alta parte, ei puteau sa fie ori exerimentati de tratament ori naivi de terapie antiretrovirala. Medicamentul experimental a fost luat timp de zece zile si pacientii nu au luat alte medicamente anti-HIV in timpul acestei perioade.

Dupa zece zile de tratament, incarcatura virala HIV medie a scazut cu intre 1,51 si 2,46 log10 copii/ml de-alungul celor trei categorii de tratament ale GSK-572. Acest lucru a contrastat cu o crestere a incarcaturii virale cu 0,5 log10 copii/ml in randul pacientilor care luau placebo.

Investigatorii au descris scaderea cu aproape 2,5 log10 copii/ml in grupul cu 50 mg ca fiind „fara precedent”. Doza de 10 mg a produs o reducere a incarcaturii virale de aproximativ 2 log10 copii/ml, similara cu scaderile observate cu ceilalti inhibitori de integraza si celelalte medicamente potente din alte clase.

In momentul in care cercetatorii au analizat incarcatura virala la pacientii care au primit doza de 50mg a GSK-572, au descoperit ca 70% au obtinut cea mai scazuta incarcatura virala sub 50 copii/ml, in timp ce 90% au avut mai putin de 400 copii/ml. In grupurile cu doze de 2 mg si 10 mg, insa, cu toate ca aproape 60% au avut cea mai scazuta incarcatura virala sub 400 copii/ml, cativa au atins un nivel sub 50 copii/ml.

Numarul de CD4 a crescut cu 15 pana la 106 celule/mm3 la pacientii care au luat GSK-572, in timp ce in grupul placebo a scazut, insa efectul clinic al schimbarilor celulelor CD4 de-alungul unei asemenea perioade scurta de timp este neclar.

Per total, GSK-572 a fost in general bine tolerat. Nu au fost raportate efecte adverse serioase si niciun pacient nu s-a retras din trial din cauza efectelor secundare sau din cauza altor motive.

Efectele secundare cel mai des raportate au fost diareea, oboseala si durerea de cap, de obicei usoare sau moderate ca severitate. Majoritatea efectelor secundare au aparut mai des in grupul placebo, insa durerea de cap a fost mai des intalnita printre persoanele care au luat cea mai mare doza de GSK-572. Investigatorii nu au gasit dovezi care sa arate ca GSK-572 ar fi cauzat vreo anormalitate cardiaca sau de laborator.

Susceptibilitatea HIV-ului la GSK-572 a ramas la fel de la inceputul pana la sfarsitul perioadei de studiu. Niciun participant nu a dezvoltat mutatii asociate cu rezistenta la GSK-572 sau alti inhibitori de integraza.

Echipa de cercetare a S/GSK1349572 de asemenea a prezentat patru postere care descriu studiile de laborator preclinice si trialurile de inceput la oameni. In testele de laborator, GSK-572 a fost activ impotriva HIV colectat de la pacientii care aveau esec terapeutic la inhibitorul de integraza deja aprobat, raltegravir (Isentress), sugerand ca ar putea fi activ impotriva virusului rezistent la raltegravir.

Intr-un studiu facut pe voluntari HIV-negativi, GSK-572 a avut o farmacocinetica (modalitatea prin care medicamentul este metabolizat in organism) stabila si constanta, poate fi luat cu sau fara mancare si nu are tendinta de a interactiona cu alte medicamente.

Luna aceasta va fi inceput un trial clinic de Faza 2b pentru a studia doza de 50 mg a GSK-572 sub forma de tableta, care va include un numar mai mare de pacienti.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu