marți, 28 iulie 2009

Guvernul englez ia in considerare revizuirea politicii de taxare a cetatenilor de nationalitate straina pentru tratamentul HIV

Guvernul englez ar putea creste numarul de cetateni straini care au dreptul de a accesa fara bani tratamentul HIV in Anglia, a anuntat viceministrul sanatatii Ann Keen, luni 20 iulie 2009.

Guvernul de asemenea a anuntat o serie de alte propuneri: accesul la serviciile medicale primare nu trebuie sa mai fie restrictionat pe viitor; un numar limitat de doritori de azil refuzati ar trebui scutiti de la orice plata; cetatenilor straini cu datorii importante la NHS (National Health Service – Serviciul National de Sanatate) ar putea sa le fie refuzata permisiunea de a ramane in Marea Britanie sau de a reintra in tara.

Aceste sugestii au aparut in urma unei revizuiri comune facuta de Departamentul de Sanatate si Oficiul National si au fost descrise pe scurt intr-o declaratie catre Camera Comunelor si intr-o conferinta de presa a Departamentului de Sanatate. Unele propuneri au fost descrise in cadrul unuia dintre documente, insa nu si in celalalt. Niciunul nu a fost finalizat – consultarile sunt pe cale sa aiba loc spre sfarsitul anului. In principiu propunerile se refera la Anglia, mai degraba decat la toata Marea Britanie (UK).

In declaratia catre Camera Comunelor, Ann Keen a repetat angajamentul guvernului ca „tratamentele imediat necesare si alte tratamente urgente nu trebuie sa fie refuzate sau intarziate persoanelor care au nevoie” si a confirmat ca recomandarile NHS sunt pe cale sa fie revizuite pentru a se asigura ca acest lucru este clar.

Mai mult, ea a facut urmatoarea declaratie referitoare, in mod specific, la HIV:

”Guvernul recunoaste ca dovezile clinice despre tratament, inclusiv rolul lui in prevenire, se inmultesc in mod constant. Mai mult, HIV reprezinta o problema globala majora, controlarea sa creaza costuri financiare si umane semnificative. Vom analiza astfel ultimele dovezi de sanatate publica si medicala impreuna cu consideratia referitoare la modalitatea prin care politica actuala legata de tratament se aliniaza la strategia Guvernului referitoare la ingrijirile pentru HIV, larg raspandita international. Aceasta analiza va aduce informatii unei viitoare decizii daca politica de tratament actuala (care spune ca doar diagnosticarile initiale si consilierea sunt oferite fara bani rezidentilor din afara UK sau indivizilor care nu sunt altminteri scutiti) ar trebui revizuita”.

Ea de asemenea a anuntat ca nu planuieste vreo schimbare in cadrul sistemului actual de acces la serviciile medicale primare pentru cetatenii straini, lucru aflat la discretia medicului generalist. De-alungul ultimilor doi ani, au existat ingrijorari ca guvernul intentioneaza sa restrictioneze accesul la ingrijirile primare pentru emigrantii ilegali si alti cetateni straini.

Ea de asemenea a propus ca doritorii de azil refuzati care beneficiaza de ‚sprijinul sectiunii 4’ ar trebui sa poata sa acceseze toate serviciile NHS fara bani. Sprijinul oferit de sectiunea 4 este acordat indivizilor care sunt saraci si a caror cerere de azil a fost refuzata, insa nu sunt in stare sa se reintoarca in tara lor (adesea din cauza razboiului sau a instabilitatii, sau din cauza ca individul/a este bolnav/a sau insarcinata). Unele ziare au raportat ca aceasta schimbare ar afecta un milion de indivizi; de fapt in prezent 10.850 persoane primesc sprijin prin intermediul sectiunii 4.

Guvernul de asemenea propune oferirea tratamentului fara bani la toti copii care se afla pe teritoriul tarii fara un parinte sau un tutore.

Activistii HIV ar putea sa fie mai putin incurajati de unele alte sugestii care nu au fost incluse in declaratia Comunelor, insa au fost descrise in conferinta de presa dupa cum urmeaza:

• „colaborarea cu Agentia Vamala din UK pentru recuperarea banilor datorati NHS si evaluarea optiunilor de a modifica Regulile de Emigrare in asa fel incat vizitatorilor sa le fie refuzata permisiunea de a intra sau de a ramane in Regatul Unit daca au datorii semnificative la NHS”.
• „investigarea fezabilitatii pe termen lung de introducere a necesitatii asigurarii medicale pentru vizitatori”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu